Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

17 Indisputable Laws of Teamwork

Kirjoitettu 16.05.19
Esseen kirjoittaja: Arttu Laaksokari
Kirjapisteet: 3
Kirja: The 17 Indisputable Laws of Teamwork
Kirjan kirjoittaja: John C. Maxwell
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kävin taannoin ensimmäistä kertaa alumnitreeneissä, joka on siis tiimiakatemialta valmistuneiden kokoontuminen. Yksi keskustelunaiheista oli se, miksi Tiimiakatemian henkeä (tuttavallisemmin TA-spirittiä) on vaikea viedä mukana työelämään.

TA-spiritissä on käytännössä kyse yrityskulttuurista. Nykyisin yrityskulttuurin malliesimerkkeinä toimivat osaajista kilpailevat teknologiayritykset, joissa työntekijöillä on paljon vapauksia ja töitä tehdään hienoissa toimitiloissa. Todellisuudessa yrityskulttuuri ei kuitenkaan rakennu siitä, että kahvihuoneessa on tarjolla hedelmiä ja töitä voi tehdä istumalla keinussa.

Tiimiakatemian kulttuurin keskeisimpiä asioita on tiimityöskentely, koska yksi on liian pieni luku saavuttamaan suuruutta. Haasteiden kasvaessa myös tiimityön merkitys korostuu.

Kirjassaan ”17 Indisputable Laws of Teamwork” kirjoittaja John C. Maxwell nostaa esimerkiksi Mount Everestin huipun valloituksen. Ensimmäiset huipulle kiivenneet olivat vuonna 1953 Edmund Hillary sekä Tenzing Norgay. Retkikuntaan kuului myös paljon muita kiipeilijöitä, joita ilman tehtävän suorittaminen ei olisi ollut mahdollista. Pelkästään tarvikkeiden ja muonituksen järjestämiseksi perusleiriin vaadittiin usean sadan ihmisen työpanosta.

 

Mitä isompi tavoite on, sitä parempi tiimin tulee olla

Jos leijonat haluavat vuolla kultaa kevään MM-kisoissa, tarvitaan hyvä joukkue. Hyvässä joukkueessa on huippuyksilöitä, ns. katalyyttejä, jotka pystyvät ratkaisemaan pelin esim. jatkoajalla. Hyvä joukkue on kuitenkin paljon muutakin kuin ryhmä parhaita yksilöitä. Tämä nähtiin esimerkiksi tämän vuoden alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, jossa kisakoneesta jätettiin pois myös hyviä yksilöitä (esim. Mikko Kokkonen) mutta joukkue onnistui voittamaan maailmanmestaruuden.

 

Perusjutut ovat unohtuneet

Maxwellin mukaan hyvän tiimin tekevät yhteinen visio. Leijonilla on selkeä yhteinen visio voittaa maailmanmestaruus. Jotta yhteinen päämäärä voidaan saavuttaa, täytyy yksilöiden olla valmiina tekemään uhrauksia tiimin eteen. Tiimin etu ei siis ole yhtäkuin yksilön etu. Joukkueen maalinteko on tärkeämpää kuin yksilön maalisarakkeen kasvattaminen ja kiekon blokkaaminen ei tunnu hyvältä, mutta auttaa tietysti joukkuetta. Todella yksinkertaisia perusjuttuja, jotka eivät monesti toteudu työelämässä.

Maxwellin mukaan tiimissä jokaisella yksilöllä tulisi olla oma paikkansa. Ihmisillä on eri vahvuuksia, ja heidän tulisi olla paikalla, jossa he voivat laittaa osaamisensa tiimin käyttöön. Eli kolmosketjun laituri ei pelaa ykköskentän keskellä, koska häneltä ei löydy välttämättä ominaisuuksia ratkaista pelejä, mutta hän voi olla korvaamaton esimerkiksi alivoimatilanteessa.

Useimmat tietämäni ihmiset ovat töissä saadakseen palkkaa. Eivät sen vuoksi, että heidän edustamansa organisaatio voisi voittaa jonkin kuvainnollisen mestaruuden. Ihmiset rakentavat työuraansa, eivät mestaruusjoukkuetta ja tästä syystä yksilön etu yritetään saada menemään tiimin edun edelle. Ihmiset eivät ole niillä paikoilla, missä heistä olisi eniten hyötyä vaan paikoilla, johon he ovat päässeet tai heidät on laitettu.

 

Mitä pitäisi tehdä

Tiimiakatemian toinen peruspilari on tekemällä oppiminen. Oppiminen lähtee ensin yksilön halusta kehittyä. Tämä tarkoittaa käytännön päivittäisessä työssä kirjojen lukemista (teoria), asiakaskäyntien ja -projektien tekemistä (käytäntö) sekä teoriasta ja käytännöstä saatujen oppien jakamista tiimin kanssa (dialogi).

Nykyisin myös yrityksissä työskennellään entistä useammin tiimeissä. Erona Tiimiakatemiaan vaaleanpunaiseen ihmemaahan on se, että tiimin jäsenet ja tehtävät projektit eivät ole itse valittuja. Tähän lisätään vielä yksilöiden itsekkäät tarkoitusperät, jolloin tuloksena on lamaannuttava kulttuuri. Tällaiset organisaatiot eivät yksinkertaisesti menesty.

Vaikka yksilöltä löytyisi halua, rohkeutta ja taitoa kehittää tiimin työskentelyä, estävät viimeistään tiimin jäsenten omat epävarmuudet muutoksen onnistumisen. Patric Lencionin mukaan ensimmäinen vaihe tiimityön onnistumisessa on haavoittuvainen luottamus. Tämä tarkoittaa sitä, että tiimin jäsenille pystyy sanomaan asioita suoraan ja tiimin jäsenet voivat olla toistensa edessä ”emotionaalisesti alasti”. Eli huonoja uutisia jos et voi antaa ja vastaanottaa rehellistä palautetta työkavereiltasi. Kilpailu yksinkertaisesti tekee tällaiset organisaatiot turhiksi, jolloin uuden työpaikan etsiminen tulee ajankohtaiseksi.

 

Yhteenveto

Olen päässyt ollut osa tiimiä muutamia kertoja. Yksi paikka, josta voi mielestäni ottaa oppeja tiimitoiminnan kehittämisessä on Puolustusvoimat. Joka vuosi tammi- ja heinäkuussa n. 13 000 nuorta aloittaa varusmiespalveluksen. Toisilleen tuntemattomat ihmiset sijoitetaan asumaan yhdessä kommuuniin ja heille asetetaan yhteisiä haasteita.

Oma inttiaikani alkoi Kainuun tykistörykmentistä, jossa palvelin ensimmäiset 8 viikkoa kestävän peruskoulutuskauden. Oli aivan uskomatonta, miten täysin eri lähtökohdista tulevista ihmisistä hitsautui tiivis porukka hyvin lyhyessä ajassa. Jaoin tuvan ihmisten kanssa, joita en varmasti muuten olisi kohdannut, hyvin erilaisten lähtökohtien ja elämänarvojen vuoksi. Kun omista ennakkoluuloistaan päästi irti, oli tiimissä toimiminen kehittävää ja hauskaa. Usein intistä jää käteen sotilasarvon ja -koulutuksen lisäksi uusia ystävyyssuhteita, näin minullekin.

Keskeisiä sotilaskoulutuksen juttuja ovat yhteiset suoritushaasteet sekä päämäärä. Alussa porukan tavoitteena on selvitä hengissä täysin uudenlaisessa ympäristössä. Pikkuhiljaa untuvikoista pitäisi koulia toimintakykyinen tiimi puolustamaan maata ulkoista turvallisuusuhkaa vastaan. Yksilöt ainakin pyritään jakamaan osaamisen ja kiinnostuksen mukaan heille parhaiten sopiviin tehtäviin. Näin yksilöstä on eniten hyötyä tiimille, siis sodanajan joukolle.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!