Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

4.0 – Ilkka Halava

Kirjoitettu 08.10.19
Esseen kirjoittaja: Jaakko Laakso
Kirjapisteet: 1
Kirja: 4.0
Kirjan kirjoittaja: Ilkka Halava
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimiakatemian 4.0 vieraana oli Ilkka Halava, tulevaisuustutkija. Mielestäni Ilkan sanoma ja jutut olivat tähän mennessä kiinnostavin 4.0 mitä tiimiakatemialla olen nähnyt. Mielenkiinto ei loppunut kesken esiintymisen. Esseen kirjoitan perustuen Ilkan sanomisiin ja omiin muistiinpanoihini. Ilkka on tiimiakatemian lähestymistavan fani ja vaikuttaa äärimmäisen osaavalta kaverilta. Esityksessä ärsytti pari asiaa, Ilkka käytti mielestäni liikaa vaikeita termejä, itse tapaan kutsua niitä ”yliopistokieleksi” eli oli jossain kohti vaikea pysyä mukana, koska tuli perätysten liian monta vaikeaa termiä. Toinen asia mikä esityksessä harmitti, oli puheen hiljaisuus, en tiedä johtuiko se äänentoistosta vai siitä, että Ilkka olisi puhunut liian hiljaa, mutta välillä tuntui, että ei meinaa perälle asti kuulua Ilkan sanoma.

 

Nykyään: suunnitellaan tuotteita, valmistetaan niitä, viedään myymälöihin ja sen kautta kuluttajalle.

Tulevaisuudessa: esisuunnitellaan, tehdään ostopäätös, vasta sitten valmistetaan ja täten, ei synny hävikkiä.

Vaikka en ole välttämättä mikään maailman vihrein tai ekologisin tyyppi, niin allekirjoitan kyllä tuon suunnan mihin se on menossa. Järkevämpäähän se on vasta ostopäätöksen jälkeen valmistaa, niin tällöin ei ole riskiä yrittäjällä niin paljon. Tavarat eivät jää lojumaan varastoihin. Olen ollut Intersportissa töissä ja tiedän, kuinka paljon vuosien takaista tavaraa saattaa lojua varaston nurkissa. Toki asiakas joutuu hiukan normaalia pidempään odottaa tuotteen saamista (kai), mutta se nyt on mielestäni pieni vaiva, jos oikeasti jonkun tuotteen haluaa ostaa. Helpottaa myös paljon liiketoiminnan aloittamista: jos haluaisin tehdä oman vaatemerkin ja myydä sitä turvallisemmin, niin tekisin juurikin sillä lailla, että ostopäätös tulisi ennen toimitusta. Nykyään jonkin verran tuohon malliin on tietääkseni jo siirrytty.

 

Hauska nähdä kyllä, koska suomessa tulee autojen määrä vähentymään radikaalisti, kun Lyonissa, Pariisissa ja Oxfordissa polttomoottori täyskielto tulee voimaan 2030 mennessä. Mitä tapahtuu autoja myyville firmoille, tehtaille ja tietenkin automerkeille.

Tietenkään kukaan ei voi ennustaa tulevaisuutta, mutta tuntui, että Ilkka oli äärettömän varma joistain asioista mitä itsekään en ole edes ennen kuullut. ”Tulevaisuudessa tuotetaan ruoka itse kotona jokaisessa taloudessa.” Miten hän voi olla varma tuollaisesta tai puhua asiasta ikään kuin ”varmana”. Ymmärrän sen, että maatalous saattaa tulla joskus kaatumaan, sen päästöjen ynnä muiden juttujen vuoksi, mutta en voi tietenkään tietää mikä tulee olemaan tulevaisuuden ratkaisu sen tilalle.

 

Ilkka kertoi tulevaisuuden lääketieteen muuttuvan todella paljon. Kirurgeja ei enää tarvita, terveydenhoitajia sitä enemmän. Tulevaisuudessa jokainen tulee saamaan itselleen räätälöityjä lääkkeitä geeniperimän perusteella. Nuo jutut kuulostavat, että niissä voi olla jotain perääkin ja uskon, että ne ovat ihan mahdollisia tulevaisuudessa.

 

”Koneet alkavat tekemään sitä mitä koneiden pitäisi tehdä ja ihmisten sitä mitä ihmisten tulisi tehdä. Artistius tulee olemaan isossa roolissa. ”Koneet vievät meidän työpaikat” – tämän sanoman mukaan japanissa pitäisi olla massatyöttömyys. Seuraavan 20 vuoden aikana syntyy enemmän työpaikkoja kuin lähtee. Koneet eivät vie ihmisten työpaikkoja. Ihmiset kokee työnsä merkityksettömäksi, koska he ajattelevat, että koneet tekisivät työtehtävät paremmin. ÄLÄ kopioi tai matki konetta!!”

 

Olin kesällä Atrialla teurastamolla töissä, jossa jo tähän mennessä robotisoidut koneet pystyvät tekemään ihmisen töitä ja sen takia työntekijöiden ja töiden määrää on vähennetty entisestään. Tilalle on tullut tekniikka miehiä, jotka on palkattu töihin sen takia, että he pitävät koneet kunnossa ja osaavat käyttää niitä. Tämä on juuri sitä mitä Ilkka sanoi, kone tekee ihmisen työn, mutta sitä konetta/robottia on ylläpidettävä ja siihen saatetaan tarvita osaavia työntekijöitä.

Tykkäsin Ilkan esimerkistä, jonka hän kertoi hotellihuoneiden pyyhkeistä tehdyistä joutsenista. Artistius jättää muistijäljen, väitän että, tuollaisesta tulee joka kerta sellainen olo, että ”WAU” ja ”onko tämä tehty minua varten?”. Luovat ratkaisut sekä yhteistyö tulevat olemaan tulevaisuudessa iso juttu.

Tykkäsin Ilkan setistä ja havaitsin, että Ilkkaa hiukan ärsyttää Suomessa toteutettava politiikka. Vaikutti siltä, että hän joko haluaisi tai ei haluaisi olla valtion politiikan leivissä töissä. Ainakin hän haluaisi vaikuttaa siihen jollain tapaa ja tehdä siitä sellaisen miksikä hän luulee tulevaisuuden menevän. Toisaalta hän harmittelee demokratian hitautta ja kehuu Japanin vai oliko se nyt Kiinan hallitusta ja sitä, että joku päättäjä päättää, että tuohon rakennetaan ja se muuten rakennetaan. Itse en tiedä politiikasta hölkäsen pöläystä, mutta Ilkka sai aiheen minunkin korvaan kuulostamaan kiinnostavalta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!