Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tie menestykseen

Kirjoitettu 17.02.20
Esseen kirjoittaja: Juuso Vainula
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tie menestykseen
Kirjan kirjoittaja: Stephen Covey
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”7 habits of highly effective people” (suom. Tie Menestykseen) on Stephen Coveyn klassikkoteos. Kirjassa hän luettelee seitsemän tapaa, joilla voit muokata itsestäsi erittäin aikaansaavan tai jopa menestyksekkään. Kirjassa on useita tarinoita Coveyn elämästä, joista hän on oppinut tai käyttänyt näitä seitsemää tapaa.

 

  1. Ole proaktiivinen

 

Proaktiivisuudella tarkoitetaan sitä, että otat elämäsi ohjakset omiin käsiin ja otat vastuuta tekemisistäsi. Haluatko olla muiden ohjattavana koko elämäsi, ja valittaa asioista, joihin et muka pysty vaikuttamaan? Vai päätätkö olla itse oman elämäsi ohjaaja ja tehdä omat harkitut valinnat? On helppo valittaa asioista ja jättää kaikki olosuhteiden armoille, vaikka voisit itse vaikuttaa asioihin ja keskittyä ongelmanratkaisuun. Tätä voisi ehkä osin verrata akatemian arkeen; kuljetko ns. 3 vuotta muiden vanavedessä ja valitat turhanpäiväisistä asioista vai keskitytkö itsesi ja tiimisi kehittämiseen?

 

  1. Aloita tavoite mielessä

 

Aseta tavoitteita. On helpompi mennä eteenpäin, kun sinulla on kirkas tavoite mielessäsi. Tavoitteen täytyy tulla sisältä, jotta se motivoi sinua eteenpäin. Olemme Tempon kanssa miettineet useampaan otteeseen meidän kevään 2020 tavoitetta. Päätimme yhdessä, että tavoite olisi ulkomaanmatka eli kansainvälinen projekti. Aluksi kaikki olivat tavoitteesta samaa mieltä, mutta ajan kuluessa huomasimme, että joitain tiimissä tämä ei sittenkään motivoinut. Myönnetään, että tavoite oli erittäin korkea ja kallis toteuttaa lyhyessä ajassa, mutta jos koko tiimi olisi sitoutunut tavoitteeseen, olisimme voineet päästä siihen. Tulevaisuudessa tiimimme täytyy panostaa enemmän ongelmanratkaisuun kuin ongelmiin. Oli tavoite tai asia mikä tahansa, emme tule pääsemään siihen, jos asenteemme on negatiivinen.

 

  1. Pane asiat tärkeysjärjestykseen

 

Sinulla päivässäsi 24 tuntia ja saat itse päättää, miten käytät sen. Heräätkö aamulla myöhään, syöt epäterveellisen aamupalan, keskityt töissä turhiin asioihin, palaat kotiin ja syöt taas epäterveellisesti, menet myöhään nukkumaan koska katsoit netflixiä 4 tuntia… Olisiko syytä miettiä, mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita? Tähän auttaa Coveyn nelikenttä. Nelikenttä auttaa sinua laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen. Kenttä koostuu neljästä lokerosta: tärkeä, ei tärkeä, kiireellinen ja ei kiireellinen. Tämän avulla voit huomata, että kuinka paljon aikaa päivässä saat kulumaan täysin turhiin asioihin. Onko kukaan sanonut kuolinvuoteellaan, että olisinpa selannut enemmän facebookkia tai tehnyt enemmän töitä?

 

  1. Tähtää siihen, että kumpikin voittaa

 

Ihmiset ovat lähtökohtaisesti itsekkäitä. Minä haluan tuota ja minä haluan tätä. Tiimiakatemialla tämä ei kuitenkaan kanna pitkälle. Tiimin etu tulee aina ensin ja jokaisen on opeteltava kulkemaan ”me-ajattelutapa” edellä. On myös muistettava, että tämä ei ole kilpailu muita tiimejä vastaan. Akatemialla tulisikin enemmän ajatella tiimienvälistä yhteistyötä. Kahdessa tiimissä on hurjasti voimaa ja koko yhteisö hyötyy siitä, kun ”kumpikin tiimi voittaa”. Tämä win-win ajattelu johtaa rehelliseen, molempia hyödyttävään kaupankäyntiin.

 

  1. Yritä ensin ymmärtää, sitten tulla ymmärretyksi

 

Kuunteletko vastataksesi vai kuunteletko ymmärtääksesi? Näemme kaikki maailman eri tavalla, perustuen omiin kokemuksiimme. Jokaisella on omanlainen näkökulmansa asiasta. On yritettävä asettua toisen kenkiin ja yrittää nähdä maailma hänen silmin, jotta voimme aidosti ymmärtää, mitä hän ajattelee. Treeneissä saattaa useasti keskittyä lähinnä vastaamaan, kuin että aidosti kuuntelisi ja yrittäisi ymmärtää mitä toinen yrittää oikeasti sanoa. Vain yhteisymmärryksellä pääsemme kaikkia miellyttävään win-win tilanteeseen.

 

  1. Hyödynnä synergiaa

 

Synergia on käytännössä koko Tiimiakatemian peruskivi, tiimi on huomattavasti voimakkaampi kuin yksilö. Erilaiset ihmiset tiimissä varmistavat sen, että asioita voidaan käydä läpi hyvin laajasti ja monesta eri kulmasta. Tiimi voi saada aikaan enemmän, kuin yksilö pystyisi edes kuvitella.

 

  1. Teroita saha

 

Uudistu ja kehitä itseäsi. Liiku ja pidä huolta fyysisestä terveydestäsi, tee itsellesi tärkeitä asioita, ja opi tuntemaan itsesi. Pidä huolta ihmissuhteistasi ja muista syödä hyvin. Tämä seitsemäs tapa varmistaa sen, että pystyt pitämään edellisistä kuudesta tavasta kiinni. Lopeta puun kaataminen tylsällä sahalla, ota tauko, teroita saha ja hoida homma loppuun.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!