Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

4 Tunnin Työviikko

Kirjoitettu 20.11.16
Esseen kirjoittaja: Anton Vaulasvirta
Kirjapisteet: 2
Kirja: 4 Tunnin Työviikko
Kirjan kirjoittaja: Timothy Ferris
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

4 Tunnin Työviikko, 3.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

      Enemmän paljon vähemmällä

4 Tunnin Työviikko on varmaankin inspiroivin kirja, jonka olen vähään aikaan lukenut. Kuinka saavuttaa sitä, mistä monet unelmoivat mutta eivät viitsi nähdä vaivaa sen eteen? Kuinka elää sellaista elämää, jossa teet sitä mistä nautit olemalla paikasta riippumaton? Kyllä, kirjassa on myös paljon kärjistyksiä, mutta ajatuksella lukemalla siitä löytyy tuhoton määrä ohjeita ja ennen kaikkea työkaluja oman elämän suunnan löytämiseen. Lakkaa haaveksimasta ja kääri hihat, koska kukaan ei todennäköisesti työnnä sinua sen pelottavan kielekkeen yli.

Rakastan ajatusta siitä, että voit tehostaa omaa työntekoa ja tehdä asiat aina asteen helpommin saavuttaen samanlaista/suurempaa hyötyä. Sopiva ajankohta tämän ajatuksen käytäntöönviemisestä tulikin yllättävän pian. Viime keväänä aloittamamme Pitstop – renkaanvaihtoprojektimme sujui mutkitta ja teki ihan hyvää tuottoakin. Jos kuitenkin kysyisi projektitiimiltämme ajatuksista tuon kahden viikon pulttien vääntämisen ja renkaiden pyörityksestä, niin vastaus olisi kutakuinkin sama: ”Hyvä projekti, kunhan ei tarvitsisi kykkiä kahta viikkoa vaihtaen niitä v*tun renkaita!”

Nyt syksyllä lähdimme siis toisin ajatuksin liikkeelle kohti projektistarttia: ”Kuinka tehdään tämä homma, kääritään rahat vaihtamatta yhtäkään p*rkeleen rengasta?”. Tästä syntyi ajatus työllistämisestä, tottakai mahdollisimman kustannustehokkaasti. Tavoitteenamme oli siis automaatio, vähentäen itse työhön kuluvaa aikaa lisäten tuottoa. Mutkien jälkeen keksimme, että kuka muu hoitaisi paremmin renkaiden pyörityksen kuin itse autoalaa opiskelevat nuoret: otetaan heitä siis Jyväskylän Ammattiopistosta!

Palataan takaisin opukseen. Tähän reflektioon haluan nostaa niitä asioita, jotka herättivät minussa ajatuksia siitä, että miksen ole tehnyt näitä jo aiemmin. Yksinkertaisilla vinkeillä pystyy eliminoimaan ajantuhlaajat, joihin varmasti useimmat meistä sortuvat. 

     

      E niin kuin Eliminointi                   

Tuottavuus & tehokkuus on kaiken A ja O. Jotta tähän pääsee, täytyy eliminoida ajantuhlaajat ja tätä kautta tavoitella enemmän vähemmällä. Ensimmäinen askel on tiedostaa, olenko puuhakas vai tehokas. Nämä kaksi totuutta herättelevät minua aina, kun teen käytännössä ihan mitä vaan:

     1. Hyödyttömän puuhan tekeminen hyvin ei muuta sitä hyödylliseksi.

     2. Tehtävä ei muutu tärkeäksi, vaikka siihen kuluisi paljon aikaa.

Rehellisesti oma ajankäyttöni ei todellakaan ole niin tehokasta kuin toivoisin sen olevan. Se on kuitenkin kehityskohteeni, jota haluan aina parantaa ja paikkailla parhaani mukaan. Pidän myös mielessä Pareto-periaatteen, koska sitä on älyttömän helppo soveltaa käytännössä mihin vain tekemiseen. 80% tuloksista syntyy 20% vaivannäöstä. Valtava työmäärä ei ole suoraan verrannollinen suureen tulokseen.

     

       Sopivan markkinaraon etsiminen

Kysynnän luominen on vaikeaa, joten on helpompaa vastata sellaiseen. Yksinkertaisuudessaan kaava menee näin:

        1. Etsi markkinat

        2. Määrittele nuo asiakkaat

        3. Luo heille tuote tai palvelu

Miksi tämä tuntuu ylivoimaiselta? Koska se vaatii ajattelua, katsomista ympärilleen ja pohdiskelua siitä, että mitä tarvitaan mitä joku ei vielä tarjoa. ”Jos jokainen on asiakkaasi, niin kukaan ei ole”. Kohderyhmät ovat siis tämän ydin: minun siis täytyy ymmärtää kohderyhmääni, heidän rahankäyttötapaansa ja elämäntyyliään. Olisiko helpoin aloittaa siitä kohderyhmästä, johon itse kuulun?

     

      Minieläkkeet

Yksinkertaisessa nerokkuudessaan minieläkkeet ovat kirjan parasta antia vinkkien suhteen. ’Ei ole aikaa – Ei ole rahaa – Tässä on nyt vähän kaikenlaista muutenkin päällä’ ovat todennäköisesti kolme yleisintä syytä sille, miksi ei voisi ottaa välimatkaa tavallisista arjesta. Miksi odottaisin ensi kesää, jotta pääsen taas lomailemaan? Entäpä jos sen sijaan katkaisisin hieman arkeani ja ripottelisin virkistäviä hetkiä ympäri pimeän talven, jotta energiatasoni säilyisivät paremmin ja saan enemmän koko tästä ajasta myös irti.

                         ”Todellinen vapaus on jotakin aivan muuta kuin paljon rahaa ja aikaa tehdä mitä huvittaa”

Luettuani kirjan olen pyrkinyt tähän tietoisesti. Joka talvi voivottelen itselleni sitä samaa, että voi kun on pimeää ja ankeaa ja talviaika tuntuu lähes loputtomalta. Mitä voisin tälle itse tehdä? Tein siis tietoisen valinnan jo heinäkuussa, että tästä vuodesta tulee erilainen.

– Elokuu: Wien & Budapest

– Syyskuu: Verona

– Marraskuu: Budapest & Team 4 Learning

– Joulukuu: Joululoma Lappeenrannassa, Uusi vuosi Rukalla laskettelemassa

– Maaliskuu: Puola

– Huhtikuu: Laskettelureissu Norjassa? Suunnitelmissa.

Nyt alkanut lukuvuosi on ollut aivan mahtava, ja olen huomannut olevani myös paljon virkeämpi myös siitä syystä, että on aina jotakin mitä odottaa. 

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “4 Tunnin Työviikko”

  1. letim sanoo:

    Huh, noilla retkillä tulee kyllä paljon poissaoloja Tiimiakatemialta, en suosittele vielä. Tämä kirja on ehkä eniten väärinymmärretty Tiimiakatemialla. Vaikka tämä mies oikeasti kertoo oppimisemme perus DNA:an, ole aktiivinen oppija ja tekeji, ole proaktiivinen ja luo itsellesi otollinen toimintaympäristö. Tästä pitäisi keskustella lisää treeneissä!

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!