Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Yrittäjyys vai palkkatyöt?

Kirjoitettu 15.08.18
Esseen kirjoittaja: Anna-Mari Back
Kirjapisteet: 2
Kirja: Yritä, erehdy, onnistu - helppo opas yrittäjyyteen
Kirjan kirjoittaja: Mikko Järvinen & Matti Kari
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kun lähdin opiskelemaan Tiimiakatemialla, lähdin sen vuoksi, että voisin valmistumisen jälkeen perustaa oman yritykseni aiemmin opiskelemalleni alalle. Tiimiakatemian aikana innostus aiempaan alaani laantui ja oman tiimiyrityksen pyörittäminen toi stressiä mukanaan. Nyt olen pisteessä, jossa valmistuminen häämöttää oven takana ja en enää tiedä kumpi olisi oma juttuni, yrittäminen vai palkkatyöt.

Luin kirjan nimeltä Yritä, Erehdy, Onnistu, joka kertoo siitä, miten yritys laitetaan pystyyn, siitä millaista yrittäjän arki voi olla ja siitä mitä yrittäjältä vaaditaan.

Mistä johtuu, että osa ihmisistä laittavat yrityksiä pystyyn ja osa taasen ei koskaan harkitsekaan tätä vaihtoehtoa? Tutkimusten mukaan yrittäjien luonteenpiirteistä löytyi yhtäläisyyksiä, jotka selittävät heidän valintaansa. Yrittäjillä on usein kyky nähdä mahdollisuuksia tilanteissa missä muut eivät niitä näe ja he eivät niinkään paljoa jossittele ja mieti mahdollisia riskejä. Ideoita riittää ja aitoa intohimoa omalle jutulleen. Optimismi saattaa olla suurta ja itsetehdyt ennusteet oman yrityksen menestymisestä ruusuisia. Yrittäjät ovat myös itsevarmoja, sitkeitä, peräänantamattomia ja heillä on kyky sietää stressiä sekö epävarmuutta. Usein yrittäjät kokevat tarvetta saavuttaa jotain elämässään.

Luettuani listauksia yrittäjien piirteistä tunnistin niistä itseäni. Jos minulla on juttu, johon todella uskon ja koen intohimoa, annan sille 110 prosenttia itsestäni. Teen töitä sitkeästi tavoitteideni eteen ja näen mielessäni onnistumisen. En välttämättä mieti riskejä kovinkaan realistisesti, sillä koen sen lannistavan tunnelmaa, vaan uskon onnistumiseen. Liiallinen optimistisuuskaan ei aina ole hyvästä, sillä fakta on se, että suurin osa yrityksistä epäonnistuu ensimmäisen kolmen elinvuotensa aikana ja syynä saattaa hyvinkin olla epärealistiset odotukset.

Kirjassa kehotettiin tekemään listaa ja pohtimaan, mitkä ovat niitä hyviä ja huonoja puolia eri vaihtoehdoissa. Tätä tapaa olenkin harrastanut aina, esimerkiksi silloin, kun etsin uutta asuntoa ja vaihtoehtoja on monia. Listaan vain jokaisen vaihtoehdon plussat ja miinukset ja valitsen sen kämpän minkä listaus näyttää parhaimmalta. Tämä tapa kirkastaa ja selkeyttää ajatuksia.

Yrittäjyyden hyvät puolet:
-Intohimon toteuttaminen: Voisin nähdä itseni erittäinkin hyvin tekemässä töitä yömyöhään saakka ja huomaavani, etten olekaan syönyt koko päivänä, koska olen ollut niin keskittynyt ja innoissani maalaamassa uuden toimitilojeni seiniä. On upeaa jos saa tehdä sitä mitä rakastaa.
-Vapaus ja päätösvalta: Yrittäjyydessä parasta on se, että saa itse päättää esimerkiksi työaikansa tai toimitilojen ulkonäön. Kaikesta voi tehdä juuri itsensä ja oman yrityksen arvojen mukaista. Voi luoda itse omanlaista yrityskulttuuria.
-Tunne, että on saavuttanut jotain: Omaa yritystä kuvaillaan usein kuin omaksi lapseksi. Kun johonkin antaa itsestään niin paljon, aikaa ja rahaakin, ja jos jutun saa toimimaan, tulee varmasti tunne siitä, että on saanut aikaan jotain hienoa.
– Mahdollisuus rikastua: Yrittämällä voi rikastua kunnolla, jos kaikki toimii. Palkkatyössä palkankorotuksia ei voi saada loputtomiin.

Yrittäjyyden huonot puolet:
-Liiallinen työnmäärä & stressi: Tämä on asia, joka minua pelottaa. Kuulen usein tarinoita yrittäjistä, jotka sairastuvat burn outtiin ja masentuvat. Yrityksestä tulee liian tärkeä asia, koska tulot riippuvat siitä, että sen eteen tekee kaikkensa ja pian saattaakin huomata, ettei aikaa riitä perheelle tai harrastuksille.
-Epävarma taloustilanne: Yrittäjyydessä talousluvut kolkuttavat koko ajan takaraivossa. Jatkuvasti mietitään mitä pitäisi tehdä toisin tai paremmin, että voi tienata vielä lisää. Pelko tulojen menettämisestä voi johtaa ahdistukseen.
-Pelko onnistumisesta: tämän kohdan uskoisin toteutuvan, vain jos valitsemani yrittämisen ala ei olisi aito intohimon kohteeni.

Palkkatyön hyvät puolet:
-Varma palkansaanti ja muut edut: Ei tarvitse huolehtia siitä, että miten käy, jos yrityksellä on mennyt tässä kuussa huonosti, sillä tulot ovat takuuvarmat joka kuukausi. Jos sairastuu ei jää kokonaan tyhjän päälle ja lomiltakin voi saada palkkaa.
-Vapaa-aika: Töiden jälkeen, ei tarvitse välttämättä enää miettiä työjuttuja vaan voisi olla ihan aidosti oikeasti vapaalla ja keskittyä omaan perheeseen ja harrastuksiin tai mitä ikinä keksiikään!
-Työkokemusta tulevaisuutta varten: Jos joskus päättääkin perustaa oman yrityksen.

Palkkatyön huonot puolet:
-Intohimon puute: Jos en uskoisi yrityksen sanomaan tai kokisi työpaikkani edistävän itselleni merkityksellistä asiaa, voisi olla vaikea antaa joka päivä itsestään 110 prosenttia.
-Tavanomainen rutiini: En tiedä kuinka jaksaisin itse, JOS työni rutiini olisi aina hyvin samankaltaista ja töitä tehtäisiin joka päivä samassa paikassa samoihin kellonaikoihin. Kaipaan vaihtelua ja luovuutta työntekooni.

Kaiken kaikkiaan, en usko, että on vielä minun aikani alkaa yrittäjäksi. Suurin syy tähän on se, että en ole löytänyt tähän hetkeen asiaa, josta olisin tarpeeksi innoissani. En ikinä perustaisi yritystä vain rahan vuoksi, vaan siksi, koska kokisin intohimoa alaani kohtaan. Kirjassa kehotettiinkin, että jos asia yhtään epäilyttää, on kaikkein paras keino hakea arvokasta työkokemusta jonkun muun yrityksestä, jonka ala kiinnostaa itseä.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!