Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

JHT-Musta lammas

Kirjoitettu 11.12.18
Esseen kirjoittaja: Tino Parhiala
Kirjapisteet: 2
Kirja: JHT-Musta lammas
Kirjan kirjoittaja: Mikko Aaltonen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mika Aaltosen kirjoittama kirja kertoo rap-artistin Cheekin, eli Jare Henrik Tiihosen rosoisen tarinan kaduilta tähteyteen.Jaren elämä oli vauhdikasta jo kauan ennen julkisuutta. Kaksoisveljensä Jeren kanssa he olivat jo yläasteella kovien poikien asemassa. Monet olivat kuulleet heistä tarinoita. Hip hop genre rantautui suomeen ja varsinkin Lahteen joka oli jo kauan ollut rokkareiden kaupunki. Hip hop tyyliä mukana elävät Tiihosen veljekset olivat tappeluissa vähän väliä. Veljesten oli taisteltava asemastaan kaduilla ja koulussa koska eivät halunneet antaa periksi. He halusivat pitää kiinni elämäntyylistään. Cheek aloitti laulujen kirjoittamisen vuonna 1998. Vuonna 2000 hän liittyi lahtelaiseen rap-ryhmään 5th Elementiin.

Cheekin mahdollisuudet avautuivat viimeistään, kun Fintelligensin pojat Elastinen ja Iso-H ottivat hänet Rähinä records levy-yhtiöön. He paiskivat yhdessä kovasti töitä menestyksen eteen ja sitä he saavuttivatkin, roppakaupalla. Jare perusti myös oman levy-yhtiön Liiga Music Oy:n vuonna 2011. 2 loppuunmyytyä stadionkeikkaa, 15 loppuunmyytyä jäähallikeikkaa, useita platinalevyjä, Emma palkintoja, elokuva, elämänkertakirja ja paljon muuta. Aika hyvin räppäriltä, jota on vuosien mittaan kritisoitu lukemattomia kertoja. Vielä alalla, jossa suomessa on todella pienet markkinat ja hankala menestyä. Hattu päästä.

Jare osasi antaa, mutta myös vaatia. Tarkasti mietitty Cheekin imagoon ei kuulunut ainakaan nöyristely. Hänen monet kappaleet saattavatkin kuulostaa todella kusipään tekeleiltä, mutta ei niitä kukkahattutädeille olekaan tarkoitettu. Tämä asenne toi mukanaan tietysti paljon vihaajia ympäri suomen, mutta sekään ei pysäyttänyt artistin menoa. Laivakeikoillakin hän vaati itselleen paremmat oltavat kuin mihin muut esiintyjät olivat tottuneet.

 

”Annan kaiken kun enempää ei oo.

tsiigaan peiliin en oo varma kuka edessä seisoo

Huoramainen kusettaja vai suomalainen superstara?

mut oon luottavainen että se tulee palaa upeempana

jättää jäljen, leiman, jota muutkin kun mimmit fiilaa

vaik on kova pämppää tasostaan ei koskaan tingi liikaa

Katse eteen ja ylös, vaikka vuodet ollu tuulisii

hän on täällä jälleen jos et tienny, tsiigaa uutisii”

 

Mielestäni Cheek on brändätty todella oivaltavalla ja kovalla asenteella. Mitä voi saavuttaa, jos ei uskalla vaatia? Cheekin brändin rakentamisessa ei missään vaiheessa lähdetty asettamaan vaatimattomia tavoitteita, vaan kurkoteltiin lähes kaikkea mahdollista. Tykkään jotenkin asenteesta, jossa ei välitetä paskaakaan muiden mielipiteistä vaan tehdään tiukasti omaa juttua. Ehkä meidänkin on tiimin kanssa otettava hieman ronskimpi ote ja kurkoteltava kohti suurempia unelmia. Lisäksi Cheekin brändiä ei ole vain hutaistu. Jokainen askel on mietitty tarkasti, kuten hänen 2015 taukonsa aikaiset mainokset, jotka vihjailevat tulevasta.

Kirja avaa hienosti Tiihosen elämän huippuja ja pohjakosketuksia. Sitä, miten itseensä uskomalla Jare on saavuttanut jotain, minkä ei pitänyt olla Suomessa mahdollista. Kirja on päiväkirja tyyliin kerrottu tarina Tiihosen elämästä. Samaan tyyliin Jare on myös sanoittanut biisinsä, hyvin tarinallistettuun muotoon. Kirjassa Tiihonen on mielestäni yllättävänkin avoin julkisuuden henkilöksi, jonka luulisi suojelevan yksityisyyttänsä viimeiseen asti. Jaren rehellisyydestä kertoo, että hän on avoimesti kertonut sairastavansa kaksisuuntaista mielialahäiriötä, josta myös yksi hänen Keinu kappaleensakin kertoo. Yhdessä hetkessä hän kokee olevansa voittamaton ja toisinaan sättii itseään huonoksi ihmiseksi. Itse tykkään Cheekin rosoisista sanoituksista, koska niihin pystyy myös samaistumaan. Aina elämä ei ole helppoa ja ruusuilla tanssimista.

Koko Jare Tiihosen hukea ura nivoutui hienosti yhteen Lahdessa, hänen viimeisellä keikallaan. Jare päätti uransa sinne, mistä kaikki oli alkanut. Ympyrä sulkeutui. Opin kirjasta kunnianhimoa ja päättäväisyyden asennetta. Myöskään ei tarvitse olla valmiiksi menestynyt, että voi menestyä. Omalla työllään Jare saavutti kaiken haluamansa. Kirja muistuttaa minuakin siitä, että kun tarpeeksi jotain haluta, voit saavuttaa sen.

 

”mun elämän siistein viikonloppu, Cheekend

ja mä mietin, onks tää Cheek’s end

ajatukset mun päässä sikin sokin taas,

istuin Four Seasonsin parvekkeel ja imin Cohibaa,

tajusin, et on aika vihdoin päätös saada spiraaliin,

antakaa mä näytän miten saatetaan saaga finaaliin”

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!