Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

8 tapaa tehokkuuteen

Kirjoitettu 07.10.17
Esseen kirjoittaja: Heidi Aittanen
Kirjapisteet: 4
Kirja: 7 habits of highly effective people / 8th habit
Kirjan kirjoittaja: Stephen R. Covey
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

8 tapaa tehokkuuteen

 

Stephen R. Coveyn 7 habits of highly effective people –kirjassa  käsitellään millä keinoin voi kehittää itseänsä mahdollisimman tehokkaaksi. 8th habit –kirjassa esitellään kahdeksas tapa, näiden seitsemän jatkumoksi. Minulle on monesti sanottu että olen hiukan aikaansaamaton. Itseni johtaminen on ollut ja on edelleen vähän vaiheessa. Ajattelen paljon tunteilla, enkä aina jaksa keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Multitasking toimii minulla vähän liiankin hyvin, aiheuttaen sen että moni asia saa alkunsa mutta loppuun viemisessä on välillä haasteita. Minulla on paljon kasvamisen varaa akateemisesti, että henkisesti, jonka takia otinkin nämä kirjaset lukuun.

 

  1. Ole proaktiivinen

Ota aloite omiin käsiisi! Ota vastuu itsestäsi ja itsesi kehittämisestä!

Proaktiiviselle ihmiselle on ominaista ottaa vastuu omasta elämästään. Proaktiiviset ihmiset eivät ole niin alttiita ulkopuolisille muutoksille, toisin sanoen he eivät anna esimerkiksi sään vaikuttaa heidän mielialaansa. Proaktiiviset ihmiset keskittyvät siihen, mihin he voivat itse vaikuttaa. Reaktiiviset ihmiset eivät ota vastuuta omasta elämästään, he saattavat uhriutua ja ovat alttiita muiden ihmisten ja asioiden vaikutukselle.

Huomaan itsessäni sen, että olen välillä reaktiivinen ihminen. Ympäristö vaikuttaa minuun aivan liikaa. Jos ulkona sataa ja on harmaata, minun on vaikea olla iloinen. Jos jotakin ympärilläni olevaa ihmistä surettaa, minuakin surettaa. Olen niin sanottu peili-ihminen, eli peilaan ympäristöä omiin tunteisiini. Uhriudun välillä ja olen todellakin altis muiden ihmisten ja asioiden vaikutukselle. Tässä on siis ensimmäinen asia mihin minun tulisi keskittyä tullakseni tehokkaammaksi yksilöksi. Minun pitäisi keskittyä siihen, mihin voin itse vaikuttaa. Onneksi JTC-koulutusohjelmassa minulle tuli vastaan ensimmäistä kertaa vaikuttamisen kehä, joka toimii hyvänä työkaluna tähän. Kehällä on hyvä palautella mieleen asioita mihin oikeasti voin vaikuttaa. Jotkut asiat ovat yksinkertaisesti sellaisia, mihin emme voi vaikuttaa. Miksi siis tuhlata aikaa niihin, tai antaa niiden vaikuttaa sinuun?

vaikuttamisen kehä 

 

  1. Aloita tavoite mielessäsi!
    Ole itsesi johtaja ja muista mihin pyrit

Aseta itsellesi tavoitteita, aseta itsellesi pitkän aikavälin tavoitteita ja pyri niitä kohti. Suunnittele elämääsi, visualisoi matkasi ja pyri tekemään tekoja, jotka auttavat sinua kohti tavoitteitasi. Päätä itse mikä kohtalosi on, jotta saavutat haluamasi tavoitteen.

Tässä päästään taas itseni johtamisen haasteisiin. Olen tällä hetkellä ensimmäistä kertaa sellaisessa kohtaa elämääni, missä en ole varma mitä haluan tehdä. Mitkä ovat minun tulevaisuuden tavoitteet? Olen koko elämäni aina tiennyt seuraavan stepin. Olen tiennyt askelet mitä minun pitää ottaa saavuttaakseni haluamani. Huomaan kuinka nuo tavoitteet ovat auttaneet minua. Nyt kun en ole ihan varma mitä haluan saavuttaa, tunnen itseni kovin saamattomaksi. Suurin ongelma tietysti tähän on se, että minun pitäisi itse hoksata mikä on suuri tavoitteeni. Kukaan muu, kuin minä itse ei voi auttaa minua tässä asiassa. Toisaalta nautin avoimista mahdollisuuksista, kun kaikki ovet ovat avoinna. Mitä tehokkuuteen tulee, en voi tehdä asioita tehokkaasti jos minulla ei ole tavoitteet selvänä.

 

  1. Pane asiat tärkeysjärjestykseen

Opi kieltäytymään! Delegoi ja järjestä ajankäyttösi oikein!

Keskity hoitamaan asiat jotka ovat tärkeitä. Älä keskity pelkästään kiireellisiin asioihin. Priorisoi asiat jotka vievät sinua pitkän tähtäimen tavoitteessasi eteenpäin. Opi sanomaan ei asioille, jotka ei vie sinua eteenpäin. Keskity siihen mikä on tärkeää.

Olin pitkän aikaa se ihminen, joka sanoi aina joo kaikelle. Halusin auttaa muita, ja tarvittaessa uhriuduin tehtävän kanssa, jos kukaan muu ei ottanut sitä hoitaakseen. Tärkeintä minulle oli se, että homma tulee tehtyä, vaikka itse homma ei olisikaan ollut minulle tärkeä. Akatemia on kyllä opettanut tuon asian tiimoilla. Nyt viimeisenä vuonna osaan myös sanoa ei asioille, jos ne eivät auta minua kehittymään. Se, mitä minun vielä pitäisi oppia, on juuri tuo asioiden priorisointi. Välillä tapaan hoitaa ensin ne asiat mitkä ovat mukavampia tehdä, sen sijaan, että hoitaisin ensin niitä asoita mitkä vie minua eteenpäin, mitkä ei välttämättä olekaan ne mukavimmat tehtävät. Se mikä on tärkeää, on se asia mihin tulisi keskittyä.

 

  1. Tähtää siihen, että kumpikin voittaa

Auta muita niin autat samalla itseäsi

Vapaa-ajan suhteissa, sekä työympäristössä luottamus on tärkeää. Kun tähtäät siihen, että kaikki osapuolet voittavat, luottamus kasvaa. Sinun ei tarvitse kilpailla soolovoitosta, kun autat muita saavuttamaan tavoitteitansa, autat samalla itseäsi. Ei parisuhteessakaan ole voittajaa, siellä on vain yksi tiimi. Win-Win suhteilla voi rakentaa pitkäjänteistä ja luottavaista suhdetta sekä koti- että bisneselämässä.

Tiimiakatemian alituisessa pikku kilpailuasetelmassa on joskus vaikeaa muistaa ajatella myös muiden etua. Välillä mennään minä ja meidän tiimi edellä, vähän liikaakin. Olen kuitenkin onnistunut mielestäni näissä win-win suhteissa. Voittaminen ei ole minulle enää tärkeää, vaan nimenomaan yhdessä onnistuminen.

 

  1. Yritä ensin ymmärtää, sitten tulla ymmärretyksi

Kuuntele muita empaattisesti!

Opi oikeasti kuuntelemaan muita. Siis oikeasti, aidosti kuuntelemaan. Ole rehellinen, koita ymmärtää toisen ihmisen tunteet ja tavoitteet, koita tulkita toisia sillä tavalla, miten he yrittävät asiaa kertoa. Harjoittele aitoa kuuntelemista, missä sanat jäävät oikeasti mieleen. Kun ymmärrät muita, muut ymmärtävät sinuakin paremmin.
Se mikä minua harmittaa itsessäni, on juurikin tuo kuuntelun taso. Haluaisin niin kovasti aidosti kuunnella muita, mutta välillä koen sen kanssa suuria haasteita. Minulle tärkeiden ihmisten aito kuuntelu on helppoa, mutta mikäli kohtaan ihmisen ketä en tunne, minun on välillä hankala kuunnella. Silloin keskittymiseni saattaa herpaantua, enkä todellakaan aidosti kuuntele ihmistä. Ihmisten arvostaminen on minulle kovin tärkeää, mutta harmikseni täytyy myöntää, että kuuntelemista täytyy oikeasti opetella. Paljon.

 

  1. Hyödynnä synergiaa

Tee yhteistyöstä luova prosessi!

Käytä yhteistyötä hyödyksi. Hyödyt muista ja he hyötyvät sinusta. Tiimi on parempi kuin yksilö, ja yhdessä asiat sujuvat nopeammin. Opi muilta ja jaa muille oppia. Hyödy yhteistyöstä.

Olen aina ollut tiimipelaaja. Suoriudun paremmin ryhmässä tai ihmisten ympäröimänä. En oikein nauti yksinolosta, enkä yksin suorittamisesta. Tämän tavan koen jo handlaavani, ainakin melko hyvin.

 

  1. Teroita saha

Uudistu ja kehitä itseäsi kaikilla tasoilla!

Pidä huolta itsestäsi. Ota itsellesi aikaa palautua niin henkisesti, kuin fyysisesti. Koita välttää liikaa stressiä ja muista huoltaa myös mieltäsi, esimerkiksi oppimalla uutta. Pidä itsesi virkeänä ja vältä loppuunpalamista. Kunnioita itseäsi ja tarpeitasi.

Kirjoitin joskus pinkkuvuoden kesän jälkeen esseen loppuunpalamisesta ja stressistä. Olen ollut monen monta kertaa akatemia-aikana burniksen partaalla. En ole ottanut itselleni tarpeeksi aikaa palautua, enkä ole sallinut itselleni niin sanottua omaa aikaa. Olen sekoittanut työn ja vapaa-ajan keskenään, tekemällä kotona töitä vielä iltakymmeneltä. Olen uhrannut paljon omaa aikaani projekteihin, joita ei olisi tarvinnut hioa vapaa-ajalla. Olen ollut työnarkomaani. Nyt vihdoin, olen oppinut mitkä asiat ovat minulle elämässä tärkeitä, miten erotetaan työ ja vapaa-aika. Miten helpompaa minun on olla, kun sallin itseni pyhittää perjantai-illan Vain elämää –ohjelmalle, versus että näpräisin exceltaulukoita yömyöhään. Olen oppinut chillaamaan, jonka avulla olen oppinut huoltamaan itseäni. Vaikka kirjapisteet ovat olleetkin myöhässä, olen oppinut nauttimaan oppimisesta. Olen vihdoin tajunnut, kuinka tärkeää oman ajan pyhittäminen on tehokkuudelle ja uuden oppimiselle.

 

  1. Etsi oma äänesi!

Etsi oma äänesi ja inspiroi muita löytämään heidän omansa!

Löydä oma äänesi. Ole luotettava ja luottamuksen arvoinen. Etsi oma juttusi mikä innostaa juuri sinua ja auta muita löytämään heidän juttunsa. Hyödynnä sisäinen potentiaalisi ja tavoittele sitä.

Olen pitkään pohtinut mitä kaikkea minä voisinkaan tehdä. Mitä kaikkea minä haluaisin tehdä ja mihin minun potentiaalini riittääkään. Olen löytänyt asiat mitkä innostavat minua, vaikka en vielä tiedäkään sitä isoa kuvaa ja suunnitelmaa. Tämäkin on minulle kohta, mihin haluaisin keskittyä. Kun löydän oikeasti sen minun oman ääneni, minun on helpompi innostaa myös muita löytämään omansa.

 

Tässä voinkin todeta, etten ole vielä highly effective. Minulla on vielä paljon asioita, joihin keskittyä ja joita oppia, saavuttaakseni todellisen potentiaalini. Toisaalta yksi tärkein asia on myös huomata, että vielä ei olekaan mikään pakko olla valmis. Tuskinpa kenelläkään on kerrallaan kaikki tehokkuuden stepit ja tavat hallussa. Opimme jatkuvasti ja koitamme kehittää itseämme. Jotkut asiat vain kestävät pidempään, kuin toiset. Nämä tavat, joita Covey kuvaa, ovat kuitenkin erinomaisia asioita mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Jotkut kohdat vaativat kuitenkin kaikista eniten itsensä tutkiskelua ja minulla se on vielä hieman vaiheessa. Näiden tapojen omaksumisen avulla voin kuitenkin auttaa itseäni saavuttamaan sen ultimaattisen potentiaalini.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!