Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Addiktoitunut internetiin

Kirjoitettu 20.09.18
Esseen kirjoittaja: Kaj Vaskelainen
Kirjapisteet: 3
Kirja: The Distraction Addiction
Kirjan kirjoittaja: Alex Soojung-Kim Pang
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirjan kysymys pisti vähän miettimään omaakin elämää.. Kuinka monta digitaalista laitetta omistat? Löytyy kaksi tietokonetta, puhelin, tabletti, pelikonsoli yms. Pistää myös miettimään kuinka paljon niihin kulutat aikaa. IPhoneen tulleen uuden Ruutuaika-seurannan avulla on pystynyt katsomaan kuinka paljon puhelinta on tullut käytettyä päivän ja viikon aikana ja kuinka paljon se on aiheuttanut häiriötä. Viimeisen viikon aikana keskiarvo on ollut 2 tuntia 44 minuuttia päivässä, joista yli kymmenen tuntia on ollut sosiaalista mediaa. Sen kun laittaa perspektiiviin, niin sehän on yli yksi työpäivä viikossa ja vuoden ajalta se on vähän vajaa 70 päivää. Ilmoituksia puhelimeen on tullut yli sata päivässä ja vaikka osa onkin työviestejä, on se kyllä liikaa ja vie liikaa päivästä aikaa, kun alkaa laskemaan kuinka paljon se vie aikaa viikossa tai kuukaudessa. Somen selailu kun vaan tapahtuu sellaisissa pienissä ettei sitä huomaakkaan kun vietät päivästäsi tunteja. Toki se somen selailu on myös eräänlainen virike aivoille, joten ei sitä kannata täysin lopettaa, vähän vain hallita aikaa mitä siihen käyttää. Kannattaa miettiä voisitko käyttää sen internetissä käyttämäsi ajan viisaammin, oli se sitten internetissä tai muualla. Voisitko katsoa jotain informatiivisempaa, josta voit hyötyä vai käytätkö ajan vain viihteellisesti.

Internetaddiktiota on verrattu erilaisiin huumeaddiktioihin monissa tutkimuksissa ja sillä on myös todettu olevan sivuvaikutuksia elämään. Addiktiosta kärsivät voivat mm. kokea puhelimen haamuvärinää, sillä he kokevat hyvän olon tunteen kun heidän puhelimeensa tulee ilmoitus. Internetistä on tullut enemmänkin elämä kuin sitä helpottava tekijä, joksi se aluksi tehtiin. Myös markkinoijat ovat iskeneet tähän saumaan, sillä markkinointivideoista on tullut enemmän koukuttavia ja näin ollen iskevät paremmin tällaiseen ryhmään, jotka käyttävät suuren osa ajastaan internetissä.

Kirjoittajille on kehitetty ohjelma, jossa kirjoittaja ei pysty tekemään mitään muuta kuin kirjoittamaan. Ohjelmasta on poistettu kaikki mahdollinen paitsi kirjoittaminen, eli fonttien määritys, riviväli yms. valinnatkin ovat poistettu, sillä ne tutkimuksien mukaan häiritsivät monia kirjoittajia ja vei näin ollen aikaa siltä tärkeimmältä, eli kirjoittamiselta.

Internet on tärkeä osa melkein kaikkien elämää ja siitä tuleekin ottaa kaikki hyöty irti, mutta tärkeää on säilyttää myös sen ulkopuolinen elämä. Lähde vaikka kävelylle ja jätä kaikki elektroniset laitteet kotiin, jolloin pystyt irrottautumaan täysin siitä. Internet voi myös vaikuttaa suuresti ihmissuhteisiin, jos koko elämä perustuu internetin pohjalle. Kannattaa myös iltaisin laittaa puhelin sivuun ja elää internet-vapaata elämää, jolloin pystyt olemaan vähän aikaa ilman häiriötä ja pystyt myös rauhoittumaan välillä.

Internet vie myös aikaa sinun lomaltasi. Useat ihmiset ottavat koko loman ajan kuvia laittaakseen niitä sosiaaliseen mediaan, mutta hyvä kokeilu on jättää puhelimet taskuun ja nauttia hetkestä. Silloin pystyt nauttimaan lomasta sillä hetkellä paljon paremmin ja saat siitä paljon enemmän irti, kuin kuvia katsellessasi.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!