Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ahaa-elämyksiä arkielämästä

Kirjoitettu 07.11.18
Esseen kirjoittaja: Niko Nenonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Voittamisen anatomia
Kirjan kirjoittaja: Oskari Saari
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Oskari Saaren kirjoittama Aki Hintsa – Voittamisen Anatomia tulis kuulua jokaisen must -kirjoihin. Itselläni ei ole kirjojen lukemisesta kovinkaan ruusuista historiaa, mutta erään E-kirjasovelluksen lataaminen ja Voittamisen Anatomia -kirjan kuuntelu avasi silmäni paitsi kirjan faktojen, myös maailmankatsomukseni puolesta.

Kirja jakautuu karkeasti kolmeen osa-alueeseen: Hintsan henkilökohtaiseen urahistoriaan, Hintsan kehittämään yleisen hyvinvoinnin mallin esittelyyn sekä Hintsan sekä kirjoittaja Saaren yhteisten F1 -vaikuttajien sekä Hintsan asiakkaiden ja kuskien tarinakirjoituksiin.

Itse olen monesti miettinyt, kuinka elämässään näennäisesti menestyneet ihmiset ovat virkoihinsa päässeet. Tästä esimerkkinä vaikka F1-lääkäri. Onko pesti sattuman kauppaa? Ehkä hyväveli -kerhon toimintaa? Kultalusikka suussa syntymistä? Ainakin Aki Hintsan tapauksessa menestyksen avaimina ovat kuitenkin raaka työnteko, erikoisen älykäs persoona sekä hyväsydämisyys.

Hintsa on vaatimattomista oloista. Hänestä piti tulla Jääkiekkoilija, mutta rankat kasvatusmetodit omannut isä torppasi ajatuksen jo hyvissä ajoin. Sen sijaan isä kannusti Akia hiihtämään. Tämä ei kuitenkaan Akille ikinä maistunu. Hän oli koulussa keskinkertaista tasoa. Jotenkin hän kuitenkin pääsi lääkikseen, ja uskonnollisesta perheestä tuleva Aki huomasi nopeasti olevansa Etiopiassa lähetysseurakunnan lääkärin sijaisena.

Oskari Saari on onnistunut kirjan jäsentelyssä täydellisesti – jopa Hollywood-tyylimäisesti. Saari kertoo Akin Etiopan ajasta muutamat sankaritarinat, jossa Aki saa kyläläisten luottamuksen parantamalla sairaalaoloja sekä järjestämällä rikollisjengeille töitä, usein jopa henkensä kaupalla. Tarinat saavat lukijan – ainakin allekirjoittaneen – innostumaan koko loppukirjan sisällöstä.

 Etiopiassa Hintsa alkaa maan suurtähden, kestävyysjuoksija Haile Gebresselassien henkilökohtaiseksi valmentajaksi. Miehet ystävystyvät, ja Hintsa viettikin Etiopiajastaan paljon Gebresselassien tykönä. Juuri tämä ystävyys ja valmennussuhde ajoi Hintsan koko maailman ammattilaisten tietouteen. Hintsa perusti Sveitsiin lääkäriklinikkansa, jossa hän käytti asiakkaidensa hoitamisen työkaluina Etiopiassa kehittämäänsä yleisen hyvinvoinnin kaavaa. Hintsa ei halunnut siis vain hoitaa jo hoitoa vaativia tauteja ja vaivoja, vaan kehittää asiakkaidensa hyvinvointia täysivaltaisesti.

 

core

 

Yleisen hyvinvointimallin tärkein osa on Core, ihmisen ydin. Jokaisen tulee hahmottaa oma identiteettinsä sekä minä -kuvansa, ennen kuin hän pystyy toimimaan täydellisesti. Mallin kaikki muut osa-alueet tukevat ydintä. Muita palasia mallista ovat uni, ravinto, aktiivisuus, biomekaniikka, henkinen energia sekä yleinen terveys.

Olen itse sen verran jääräpää, etten pysty 100% uskomaan asiaa, jos se ei tule luottamani ja arvostamani ihmisen suusta. En ikinä päässyt tapaamaan Aki Hintsaa, mutta arvostukseni hän sai jo pelkän kirjan perusteella. Tuntuu hölmöltä, etteivät kaikki lääkärit maailmassa toimi niinkuin hän.

Omaan arkeeni nappasin hyvinvointimallista monta asiaa. Olen myös testannut elää nyt muutaman päivän ajan Hintsan ohjeiden mukaan. Oloni on kuin uudestisyntynyt. Tuntuu kuin silmäni olisivat auenneet aineisen suolan, rasvan, unettomuuden sekä yleisen motivoitumattomuuteni alta. Varsinkin nukkumisen tärkeys tuli itselleni yllätyksenä. Ihmiselle, joka mieluummin laittaa jo illalla herätyskellon lähemmäs tarvittavaa kahdeksaa tuntia, vaikka aamulla olisi sitä ennen jo menoa.

Saunarekkaa kehittäessäni olen myös ällistynyt Hintsan verkostoista. Hän tunsi ihmisiä todella laaja-alaisesti niin maantieteellisesti kuin ammatillisestikin. Olihan hän toki yksi maailman parhaista kirurgeista, terveyden edistäjistä sekä urheiluvaikuttajista. Silti. Luulen, että juuri Hintsan hyväsydämisyys toimi verkostojen luomisessa suurena edesauttajana.

Vaikka Hintsa oli hyväsydäminen, oli hän myös suorapuheinen. Kukaan ammattilainen ei voi sanoa itseään hyvällä omallatunnolla ammattilaiseksi, jos ei ole ikinä kohdannu vaikeita sosiaalisia tilanteita. Tilanteita, jossa tietää että sanovansa asioita, jotka eivät miellytä kuulijaa. Hintsa osasi myös tämän puolen. Hän osasi kuitenkin tuoda myös karut tosiasiat hyvin perusteltuina esille. Esimerkiksi Mclaren -tallin kutsuttua hänet pikapalaveriin kertomaan mielipiteensä Mika Häkkisen palaamisen edellytyksistä, joutui Hintsa kertomaan karun totuuden: Hänen mielestään Mikasta ei ole enää F1-kuskiksi. Kuinkahan monella meistä olisi keppiä ja natsaa kertoa asia F1-tallin hallitukselle ihan noin vaan kiertelemättä?

Kaiken kaikkiaan itselleni kirjan läpikäymisprosessi oli erittäin positiivinen kokemus. Kuuntelin kirjan sovelluksesta. Sain kirjasta valtavasti inspiraatiota, ja aion jatkaa sovelluksen käyttöä jatkossakin.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!