Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Aki Hintsa – Voittamisen anatomia

Kirjoitettu 03.12.18
Esseen kirjoittaja: Lauri Suhonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Aki Hintsa - Voittamisen anatomia
Kirjan kirjoittaja: Oskari Saari
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Halusin koittaa ensimmäistä kertaa elämässäni äänikirjojen kuuntelua, joten päätin ladata Bookbeat nimisen sovelluksen, ilmaisen kahden viikon testijakson ajaksi. Useiden positiivisten arvosteluiden ja suositusten vuoksi valitsin ensimmäiseksi äänikirjakseni Oskari Saaren kirjoittaman Voittamisen anatomian.

Kirjassa käydään läpi lääkäri Aki Hintsan asiakkaiden ja valmennettavien menestyksen salaisuuksia Hintsan näkökulmasta. Eli miten heidän päivärutiinit, elämäntavat ja elämän arvot saattavat vaikuttaa heidän menestymiseensä, niin heidän urheilulajeissaan, kuin myös joka päiväisessä elämässä. Kirjassa myös päästään kuulemaan Aki Hintsan omasata elämästä tarinoita ja päästään oppimaan hänen omista taustoista ja lähtökohdista. Kirjassa käydään läpi eri lähtökohdissa ja ympäristöissä olevien urheilijoiden päivittäisiä rutiineja ja elämäntapoja ja niitä vertaillaan keskenään.

Kirja ei ollut ehkä oppimisen ja oman kehitykseni tiimiyrittäjänä kannalta kovin hyvä valinta, sillä sen sisältämät elämänviisaudet olivat pääasiassa itsestäänselviä ja ennestään tuttuja asioita. Toisaalta menestyvien ihmisten elämäntavat ja arvot tietäessään on helppo ispiroitua, ja ottaa oppia tavoitellessaan omaa menestystään. Isoina juttuina esiin nousi ympäristön merkitys ja ajattelutavat menestykseen liittyen. Esimerkiksi miten erilaiset lähtökohdat omaavilla urheilijoilla eroaa näkemys menestykseen. Tähän sopii kirjassa esitetyt menestystarinat Haile Gebreselassiesta ja Mika Häkkisestä. Molemmat olivat hyvin menestyneitä omissa lajeissaan, mutta itse laji ja siinä menestyminen merkkasivat heille täysin eri asioita. Hailelle urheilussa menestyminen oli pelkkää urheilua, josta hän nautti ja joka oli osa jokapäiväistä rutiinia. Hailelle oli esimerkiksi perhe ja ystävät vähintään yhtä tärkeitä asioita. Kun taas Häkkiselle oma laji eli F1- kuljettaja oli identiteetti ja koko elämä pyöri sen ympärillä ja ilman sitä Häkkisen elämässä ei olisi tarpeeksi sisältöä.

Kirja laittaa kyllä miettimään omia elämäntapojani ja sitä miten voisin olla mahdollisimman tehokas ja sitä kautta saada mahdollisimman paljon aikaiseksi elämässä.  Kaikki lähtee siitä, että voi yleisesti hyvin eli on henkisesti ja fyysisesti parhaassa mahdollisessa kunnossa. Tähän liittyy ihmissuhteet, elämäntavat, ruokavalio ja urheilun merkitys.

Kirjasta insrpiroituneena olen alkanut miettimään enemmän omaa henkistä ja fyysistä hyvinvointiani ja miettinyt, mitä omissa elämäntavoissani voisin muuttaa elämänlaatua parantaakseni. Olen esimerkiksi käynyt enemmän kuntosalilla ja koittanut juoda alkoholia harvemmin. Olenkin huomannut jo, että olen nyt selkeästi vireämpi kuin aijemmin. Ajattelin vielä saada unirytmini paremmin kuosiin, jotta jaksaisin paremmin pitkiä työpäiviä akatemialla.

Uskon, että kirjassa käydyn hyvinvointimallin tuominen itse kunkin elämään parantaa heidän tuloksiaan huomattavasti. Luulen myös, että kun minä olen henkisesti ja fyysisesti paremmin läsnä akatemian eri projekteissa ja yleisissä asioissa, se palvelee koko tiimin hyvinvointia.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!