Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Alex

Kirjoitettu 01.11.18
Esseen kirjoittaja: Waltteri Hiljanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Alex
Kirjan kirjoittaja: Alexander Stubb, Karo Hämäläinen
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Työskentelin tämän viikon etänä Turkin Alanyasta. Viikkoon mahtui paljon mukavia juttuja kuten koskenlaskua, auringonottoa, hyvää ruokaa ja muutama kirja. Vaikka lomailun tarkoitus on levätä ja olla ajattelematta työasioita, tulee niitä väistämättä ajateltua. Viikon aikana ehdin suunnitella liiketoimintamalleja mm. autonvuokraukseen, vuokravälitykseen, elämyspalveluihin sekä asuntosijoittamiseen. Muutaman mielenkiintoisen sijoitusasunnonkin löysin. Enää puuttuu pankin usko siihen, että opiskelijanakin voi lyhentää sijoitusasuntojen lainoja. Valitettavasti, ja ehkä toisaalta jopa onneksi.

Aloitin etäviikon kuuntelemalla kirjan Alex. Kirja avaa hienosti Alexander Stubbin elämän matkan nuuskaavasta teinistä viidellä kielellä kommunikoivaksi kosmopoliitiksi. Alex on henkilönä aina ollut mielenkiintoinen ja innostava. Mies, joka osaa puhua vaikeista asioista niin, että kuka vain ymmärtää. Oli hienoa huomata, että tässäkin menestystarinassa hymyilevän ja menestyneen miehen takana on valtava määrä työtä ja ponnisteluja. Lehtien otsikoista ei näe, kuinka paljon työtä ja uhrauksia hänenkin menestystarina on vaatinut. Alexin matkassa oli innostavaa se, että hän ei missään vaiheessa selkeästi tiennyt, mihin oli pitkällä tähtäimellä matkalla. Alex teki vain niitä juttuja, mitkä tuntuivat hyvältä ja tie vei Suomen ja Euroopan politiikan terävimpään kärkeen.

Politiikasta kirja opetti myös paljon. Monet poliittiset sanat, joita oli tähän asti lukenut ohimennen mässäilevissä otsikoissa, saivat tarkoituksen. Politiikasta puhutaan yleensä sellaista jargonia, jossa jutun ydin aukeaa keskivertoihmiselle suunnilleen yhtä hyvin kuin Pohjois-Korea turistille. Tarinassa tuotiin hyvin ilmi niitä vaikeita ja jäykkiä käytäntöjä, joita politiikassa on paljon. Alex oli edelläkävijä monessa asiassa, ja muutti politiikkaa sujuvammaksi, sekä toi sitä tälle vuosituhannelle. Hämmentävää edes ajatella, miksi ihmisiä yllättää shortseissa ja sandaaleissa kulkeva pääministeri. Nehän ovat juuri oikeat vaatteet Suomen aurinkoiseen kesäpäivään.

Kirjasta mieleeni jäi ehkä kirkkaimpana Alexin ajatusmalli siitä, että kun jotain tehdään, se tehdään täysillä. Tämä on asia, jota tulen peilaamaan omaan elämääni. Pitäisi aina miettiä, kannattaako tehdä ennemmin yhtä asiaa hyvin kuin montaa keskinkertaisesti. Se on ainakin selvää, että tulos on yleensä tekemisen mukainen. Täysillä tehty asia onnistuu yleensä paremmin kuin vasemmalla kädellä hutaistu homma. Toisena tärkeänä pointtina jäi mieleen tunti liikuntaa päivässä. Aina pitäisi löytyä aikaa harrastaa tunti liikuntaa päivässä. Se pitää mielen virkeänä ja antaa energiaa jaksaa tiukoissakin paikoissa. Liikuntaan käytetty tunti maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti.

Äärimmäisen mielenkiintoinen, innostava ja helppolukuinen kirja. Tekee lähtökohtaisesti tylsästä politiikasta iloista ja innostavaa. Hyvin on siis onnistuttu kertomaan mitä, ja kuka on Alexander Stubb.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!