Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Alkemisti

Kirjoitettu 04.12.18
Esseen kirjoittaja: Mikko Holappa
Kirjapisteet: 3
Kirja: Alkemisti
Kirjan kirjoittaja: Paolo Coelho
Kategoriat: 8.5. Henkisen kasvun klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirja kertoo nuoren pojan kasvutarinan, OUDOLLA mutta silti jotenkin mukanaan vievällä tavalla. Poika on aluksi paimen, joka kuljettaa lammaslaumaansa Andalusian alueella etelä Espanjassa. Hän kokee olevansa lauman johtaja, josta lampaat ovat täysin riippuvaisia ja ne luottavat häneen. Tästä voi tehdä päätelmän huonosti toimivasta yrityksestä, jossa työntekijät ovat vain perässä vedettäviä eikä johtaja jaa yhtään vastuuta.

Poika on kuitenkin oppinut ja lukee paljon kirjoja. Se kertoo, että asemassa kuin asemassa oleva voi oppimalla ja tekemällä ainakin kuvitella pääsevänsä etenemään elämässä. Siihen täällä akatemiallakin tähdätään. Ensin ollaan hukassa, sitten luetaan paljon kirjoja ja testataan niiden oppeja, minkä jälkeen ollaan tai ainakin voidaan väittää olevamme asiantuntijoita.

Poika on haaveilija, joka tyytyy elämäänsä paimenena ja lammaslauman johtajana, hän pääsee käymään monessa paikassa ja näkee uusia tuttavuuksia sekä ihastuksia, mutta ei tee itse elettäkään toteuttaakseen itseään. Tällaisia henkilöitä varmasti löytyy myös jokaisesta tiimistä. Kunnes poika näkee enne unen josta, innostuu ja lähtee selvittämään, että mikä unen merkitys oli. Unen innoittamana poika menee kylään, jossa tapaa vanhan viisaan miehen, kuninkaan. Tämä enne uni tarkoittaa vaikkapa projekti ideaa mikä syntyy sattumalta, kun ajattelee jotain maailmoja mullistavaa. Kuningas joka, ohjaa lähtemään unelmaa kohti on asiakas tai valmentaja, josta pikku tiimiyrittäjä saa potkua ja innostusta.

Poika lähtee unelmaansa kohti, kirjantapauksessa Egyptin pyramideilta löytyvää aarretta kohti. Pyramidit ovat kuitenkin pitkän kulkumatkan päässä. Heti matkan alussa poika ryöstetään ja hän menettää koko omaisuutensa. Ryöstö tapahtuu lyhyen hetken aikana, jolloin pojan tarkkaavaisuus herpaantuu. Tässä tulee ensimmäinen yritysidea, johon lähdetään kuin soitellen sotaan ja sitten kasvetaan sokeana ja yhtäkkiä tuleekin alamäki ja kaikki menee. Poika ei kuitenkaan lannistu, koska on antanut jo kaikkensa tehtävälleen etsiä unelmansa. Hän tapaa kristallikauppiaan, menee tälle töihin ja saa kaupan menestymään uusilla ideoilla. Tästä on helppo viitata mihin tahansa yritykseen, joka saa uutta buustia, uuden työntekijän tai kokeilun myötä. Aina pitää olla avoin uusille ideoille ja muutokselle sekä pysyä muutoksen mukana.

Kristallikaupan menestyksen myötä, poika saa kasaan tarpeeksi rahaa lähteä uudelleen matkaamaan kohti pyramideja ja aarrettaan. Ihan perus settiä taas tee vittu töitä, että saat rahaa millä koittaa uudestaan epäonnistumisen jälkeen. Pojan matka aavikon yli alkaa, matkalla pysähdytään keitaalle, jossa joudutaan viettämään pitkä aika aavikolla riehuvan sodan takia. Keitaalla poika löytää aarteen tässä tapauksessa naisen, johon rakastuu ja päättää jäädä keitaalle. Poika tapaa myös tietäjän, joka sanoo, että jos poika tyytyy matkansa puoleen väliin kohtaan, mikä tuntuu hyvältä hän jää ikuisiksi ajoiksi miettimään, että mitä olisi voinut saavuttaa, jos olisi vain jatkanut hieman kauemmin ja mennyt unelmoimaansa aarretta kohti. Joo reflektiona tähän voi kuivailla montaa suomalaista yritystä millä on hyvä suunta ja liike päällä, mutta kasvun ja muutoksen pelko saa tyytymään ihan hyvään vaiheeseen. Ihan hyvällä vaiheella tarkoitan tilaa, jossa yritys elättää tekijänsä, mutta ei rikastuta, vaikka olisi mahdollista pyrkiä paljon suurempaankin.

Poika jatkaa matkaansa aavikon yli kohtaa vaikeuksia, mutta selviää niistä ja pääsee lopulta perille pyramideille. Pyramideilla poika tuntee päässeensä perille ja aarteensa luo sekä tuntee itsensä kylläiseksi, vaikka saakin turpaansa rosvoilta. Kai tässä on joku viittaus siihen, että kun menee unelmansa luo ja vaikka saa kuokkaansa niin voi tuntua menneensä perille johonkin ja saavuttaneensa unelman.

Niin kuin jo sanoin niin melko outo kirja, mutta en sen enempää hauku kyllä sieltä elämän ohjeita löytyi ja ainakin verrattavissa olevia tarinoita sekä virheitä mitä tehdään mitä voisi melko helposti välttää. Vanhempia tai ainakin viisaampia kuuntelemalla pääsee jo pitkälle.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!