Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Alkemisti

Kirjoitettu 09.12.18
Esseen kirjoittaja: Lauri Suhonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Alkemisti
Kirjan kirjoittaja: Paulo Coelho
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tällä kertaa kirjan lyhyyden sekä helpohkon kolmen kirjapisteen toivossa päätin valita kuunneltavakseni bookbeatista Paulo Coelhon kirjoittaman Alkemistin. Olin etukäteen kuullut ihmisiltä, että kirja on hieman erikoinen ja kirjan tarinassa voi olla vaikeaa pysyä kärryillä.

Kirjan juoni perustuu kokonaan Santiago- nimisen pojan unelmiin ja niiden tavoitteluun. Santiago on lammaspaimen joka lähtee kiertämään maailmaa löytääkseen ”aarteen”, joka varmaankin on jonkinlainen metafora hänen unelmilleen. Maailmaa kiertäessään Santiago kokee kaikenlaista hänen mieltään mullistavaa, mutta mukaan mahtuu myös vastoinkäymisiä mitkä Santiago ylittää kovalla työllä ja yrittäjyyshenkisyydellä. Esimerkiksi kirjan alussa Santiago myy lampaansa päästäkseen Tangeriin, mutta tulee myöhemmin ryöstetyksi, ja menettää kaikki rahansa. Hätä ei ole kuitenkaan tämännäköinen, sillä Santiago päättää mennä kristallikauppiaan apulaiseksi ja tienaa rahat takaisin, joilla hän voi jatkaa matkaansa kohti Egyptiä ja aarretta. Tässä nimenomaan paistaa Santiagon ihailtava periksiantamattomuus, josta voisin itsekkin oppia. Kaikista vastoinkäymisistä pääsee yli tavalla tai toisella.

Santiago tapaa myös matkallaa tytön, Fatiman, johon hän rakastuu suunnattomasti ja haluaisi jäädä tämän luo. Tyttö kuitenkin kehottaa Santiagoa etsimään unelmansa ja vasta sitten palaamaan takaisin tytön luo. Fatima ei halua asettua Santiagon unelmien edelle, vaan haluaa Santiagon jatkavan unelmiensa tavoittelua. Tässä vaiheessa kirjaa mainittiin sana pyyteetön rakkaus, joka oli mielenkiintoinen termi. Aloinkin tarkemmin tutkia mitä sana tarkoittaa ja sain selville, että se on rakkautta, jota on olemassa, mutta mitä ei välttämättä tarvitse ansaita. Jotenkin se kolahti itseeni, sillä olen aina ollut sitä mieltä, että kun luotat toiseen ja olette tarpeeksi läheisiä, niin rakkautta ei tarvitse erikseen ansaita. Tämä olisi varmasti monelle tärkeä juttu tajuta elämässä ja on hyvä itsenikin pitää mielessä.

Muuten kirjan tarinassa on hyvin vaikeaa pysyä mukana. Väillä kirjassa tulee esille erilaisia elämänviisauksia, kuten ”elämäntietään seuraava osaa kaiken minkä tarvitseekin osata. Unelman tekee mahdottomaksi yksi ainoa asia, epäonnistumisen pelko.” Nämä ovat oikeastaan ainoita asioita loppukirjassa, jotka jäivät mieleen ja saivat miettimään. Moni näistä elämänviisauksista ovat oikeasti todella fiksuja ja niistä voi ottaa itse kukin oppia miettiessään omien unelmiensa tavoittelua.

Kirja oli kaikessa vaikealukuisuudessa/kuunneltavuudessaan ihan mielenkiintoinen ja luulisin, että se olisi vielä parempi toisella kuuntelukerralla, sillä juonesta voisi saada enemmän irti, kun tietää vähän paremmin mitä kirjassa haettiin. Kirja suurin sanoma on varmasti se, että pitää uskaltaa jahdata unelmiaan ja uskoa niihin, eikä välittää kenestäkään, kuka ei niihin uskoisi. Tämä onkin yksi tärkeimpiä asioita elämässä ja haluan pitää tämän mielessäni jahdatessani omaa unelmaani.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!