Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Alkemisti – Petteri Nykyn tarina

Kirjoitettu 12.12.18
Esseen kirjoittaja: Annika Palmari
Kirjapisteet: 2
Kirja: Alkmeisti - Petteri Nykyn tarina
Kirjan kirjoittaja: Oskari Saari
Kategoriat: 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Alkemisti kertoo valmentaja Petteri Nykystä tämän valmennusfilosofian ja valmentajauran näkökannalta. Kirja kertoo pääaiheenaan, kuinka Nyky onnistui valmentamaan keskinkertaisena pidetyn Suomen salibandymaajoukkueen kaksinkertaiseksi maailmanmestariksi.

 

Nykyn filosofiaa valmentamisesta oli kiinnostavaa tutkia, vaikka en itse urheiluvalmennuksesta kovin paljoa ymmärräkkään, sillä hän ei painota valmennuksessaan vain urheilijoiden fyysisiä ominaisuuksia ja osaamista, vaan myös tiimin keskinäistä toimintaa ja pelin henkistä puolta. Kirjassa selostettiin paljon itse salibandykisoja, mikä vei hieman huomiota pois itse aiheesta, vaikka pelit olivatkin jännittävää luettavaa.

 

Nykyn valmennuksessa keskeinen filosofia on se, että pelaajan halua ja kykyä rakentaa itseään urheilijana arvostetaan. Nykyn valmmennusmetodeissa haastetaan kohde ajattelemaan yleisen käskyttämisen sijaan ja kannustetaan löytämään jokaisen sisäinen palo toimintaan sekä henkilökohtaisia kehityskohtia. Kun tavoitteet ja opit on löydetty oman mielen sisältä, pystyy niihin myös sitoutumaan omalla sydämmellä.

 

Nykyn kaiken taustalla ollut oppi oli se, että hän oli luopunut siitä, mitä kaikki muut havittelevat, eli voittamisesta. Voittamista ei voi tehdä, sen täytyy antaa tapahtua. Kun Nyky pystyi luopumaan pelkän voittamisen tavoittelusta, pystyi hän keskittymään rakentamaan jotain paljon tärkeämpää, eli perustaa voittamisen takana. Kukaan ei voi vain päättää voittavansa ja olettaa sen tapahtuvan. Täytyy lähteä havittelemaan jotain aivan muuta: tiimihenkeä, osaamista, henkistä kykyä. Kun tämänkaltaiset asiat ovat kunnossa, voittaminen tulee perässä ilman sen suurempaa yrittämistä.

 

Olipa kyse sitten salibandystä tai tiimiyrityksen toiminnasta, voi Nykyn valmennuksesta ottaa oppia. Usein keskitytään liikaa siihen, että kuinka hyvin yritys menestyy rahallisesti mutta unohdetaan ne asiat, jotka rakentavat tiimiä eteenpäin. Jos pelkkä raha on yrityksen tavoitteena, kuihtuu sen toiminta hyvin helposti kasaan, kun taas jos tiimi työskentelee intohimolla ja onnistuu motivoitumaan muustakin kuin rahallisesta tavoitteesta, tulee myös rahallinen menestys perässä, kuin itsestään. Tämän olen nähnyt hyvin vahvasti käytännössä myös omassa tiimissämme. Olemme pikkuhiljaa alkuongelmien jälkeen löytäneet tiimimme yhteishengen ja työskentely on kääntynyt numeroiden tavoittelusta sisäiseen motivaatioon ja intohimoon projekteissa. Näiden asioiden mukana on tullut myös parantunut rahallinen tulos, lähes huomaamatta. On hienoa huomata, kuinka tämän ajattelumallin kääntämisellä on ollut voimakas positiivinen vaikutus tiimimme toimintaan ja kuinka sen avulla on luotu vahva perusta pitkän aikavälin toiminnalle. Enää emme työskentele rahan perässä vaan intohimon ja lapsenmielisen uteliaisuuden siivittämänä.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!