Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Alkemisti

Kirjoitettu 30.07.17
Esseen kirjoittaja: Anton Vaulasvirta
Kirjapisteet: 3
Kirja: Alkemisti
Kirjan kirjoittaja: Paulo Coelho
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Etenkin Tiimiakatemialla pohditaan ja purnataan paljon juuri tämän kirjan teemoja; omien haaveiden toteuttamista, oman polun löytämistä ja välillä jopa elämän tarkoitusta. Kirja sisältää useita huvittavankin kliseisiä lauseita, esimerkiksi: Kun haluat jotakin, koko maailmankaikkeus auttaa sinua saavuttamaan sen. Siitä huolimatta kirjassa kuitenkin on ihan oikeasti jonkinlaista ikiaikaista viisautta. Sen viehättävä satumaisuus on mukaansatempaavaa, ja sitä lukiessa on mahdotonta olla peilaamatta sitä hieman omaan elämään ja omiin unelmiin. Joka tapauksessa se herättämää ajatuksia silloin, kun mieli on jumissa tai oma toiminta tuntuu epävarmalta: Mihin olen menossa ja miksi?

En itse yleensä ole kovin pohdiskeleva omaa tulevaisuuttani kohtaan. On kivempaa mennä virran mukana. Sehän on se helpompi vaihtoehto. Totta kai tietyt ajankohtaiset asiat, elokuvat, kirjat tai hetket herättävät ajatuksia, mutta harvemmin lähden niitä analysoimaan syvemmältä, vaan keskityn enemmänkin siihen, millaisia tunteita ne minussa herättivät ja pohdin miksi pidin siitä tai en. Alkemistin näkökulmasta maailmankaikkeus avustaa yksittäistä ihmistä pyrkimyksissään ikään kuin jonkin luonnonlain johdosta, ja miten näitä luonnonlakeja voi halutessaan kiertää tai käyttää hyväkseen.

Alkemistissa esitetty menestyksen resepti on kaksijakoinen. Ensinnäkin elämäntien oikeanlaisen kulkemisen alkukohtana on päämäärän keksiminen, eli kaikki lähtee ylipäätänsä tavoitteestasi. Alkemistihan on matkaromaani, jonka aikana korostuu useasti, kuinka tärkeää päähenkilön matkanteko ja sen aikana tapahtuva ympäristöön ja ihmisiin tutustuminen oikeasti on. Kohtaamiset ihmisten kanssa muuttuvat helposti merkityksettömiksi ja pinnallisiksi, jos niille ei anna aikaa ja mahdollisuutta. Entä jos arvostaisimme enemmän toisillemme annettua aikaa, huomaisimmeko kuinka paljon enemmän saamme irti kohtaamisista toistemme kanssa?

Robotisaation aikakaudella puhutaan paljon muutosvalmiudesta. Se on muuttanut ja tulee muuttamaan työelämää ja taloutta merkittävästi tulevina vuosina. Siksi muutosvalmius kulkee käsi kädessä tämän kanssa. Alkemistista löytyi hauska esimerkki kristallikauppiaan elämästä, johon päähenkilö Santiago eksyi töihin. Kristallikauppias oli lähes 30 vuotta pitänyt kauppaansa samalla tavalla ja hän itse tajusi, että hänellä ei käynyt tarpeeksi asiakkaita. Mutta luonnollisesti hän oli tehnyt työtään liian kauan muuttaakseen sitä. Santiagon saapuessa paikalle tämä tajusi tilanteen ja osasi uudistaa kauppaa nykypäivään. Se luonnollisesti houkutteli kaupalle lisää asiakkaita ja näin myös kassavirtaa tuli lisää. Välillä on hyvä pysähtyä miettimään omia toimintatapoja ja sitä, voisiko niitä kehittää. Tänä päivänä ihmiset harvoin tekevät samaa työtä koko elämänsä ajan, eikä ajatusmalli ”näin olen tehnyt aina, miksen tekisi nytkin?” riitä. Maailma muuttuu nopeasti ja olemme sen muutoksen keskellä, jolloin muutosvalmius määrittelee sen kuinka pärjäämme. Maailma muuttuu ympärilläni, joten siihen täytyy oppia sopeutumaan.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!