Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

ASENNETTA!

Kirjoitettu 22.04.14
Esseen kirjoittaja: Jari Savolainen
Kirjapisteet: 4
Kirja: Fish!, Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa, Tunteella, voimaa tekemiseen
Kirjan kirjoittaja: Stephen C. Lund, Harry Paul ja John Christensen, Dale Carnegien, Rantanen Jarkko
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.1. Verkostot ja sosiaalinen pääoma, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kävimme viime treeneissä läpi kuutta eri kirjaa, joista meidän Osuuskuntamme kanssa on tarkoitus kirjoittaa yhteisessee liittyen Osuuskuntamme asenteeseen. Esseessäni tulee näkymään kolmen kirjan pointteja. Näihin kirjoihin kuuluvat:  Fish!, Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa, sekä Tunteella. Avasimme pääpointteja fläppipapereille jokaisesta kirjasta ja jatkoimme keskustelua. Samalla reflektoimme kirjoista löytyneitä pointteja suoraan omaan toimintaamme ja mietimme miksi joitakin, niin yksinkertaisiakin asioita emme ole vieneet vielä –ainakaan näkyvästi, käytäntöön.
Pohdimme jokaisen kirjan kautta asenteeseen liittyviä seikkoja. Kuinka oma henkilökohtainen elämä omaan toimintaan myös muuallakin kuin kotona. Voiko sen kuuluisan vitutuksen jättää kotiin vai onko se kenties parempi tuoda mukana treeneihin, jossa tiimi voi yhdessä lievittää sitä tunnetta. Millä tavalla löydämme juuri meille ne liekin sytyttävät asiat ja tehostamme omaa toimintaamme? Millä tavalla meillä on jatkuvasti hauskaa mennä eteenpäin valtavaa vauhtia?

Käyn esseessäni suoranaisesti läpi treeneissä läpikäydyt pointit.

 

Kirjasta FISH! nousseet pääpointit:

 • Asenteen voi aina valita, mutta ei työtä. Työn voi tehdä myös hauskasti
 • Usko itseesi
 • Ole läsnä, piristä toisen päivää
 • Työ tulee tehdä vakavasti, mutta töitä ei tarvitse tehdä vakavasti
 • Ole ylpeä siitä mitä teet
 • Leiki, hassuttele
 • ”Asenteen valitseminen ja uhriksi tekeytyminen sulkevat toisensa pois”
 • Jos haluaa johtaa, pitää ensin valita oma asenne
 • Hauskuus ei ole laiskuutta
 • Ota asiakas mukaan hauskanpitoon

 

Ehkä liiankin monesti olemme tiimissämme menneen puhtaasti tavoitteet ja raha edellä. Olemme siinä sivussa alkaneet hiukan unohtaa kaikki seikat, jotka tekevät yhteisestä matkastamme hauskan ja mukavamman. Hiukan ailahtelevasti treeneissäkin innostumme ja sitten taas palaudumme todellisuuteen, joka murskaa meidän luovuuden ja fiiliksen. Se vie suoranaisen maun koko tekemisestä ja pusertamisesta tulee lähes tarkoituksetonta.
Kun pystymme luomaan Osuuskuntamme sisälle sellaisen ilmapiirin, jossa vaikeatkin asiat ja epäonnistumiset, onnistumiset ja kaikki muutkin seikat on helposti tuotavissa esille, olemme jo oikeilla raiteilla. Kun joku onnistuu, siitä innostutaan ja se motivoi toisiakin onnistumaan. Kun joku epäonnistuu, uskallamme keskustella siitä ja kehitellä ratkaisuja, kuinka liikumme seuraavaksi. On muistettava kantaa vastuu omasta tekemisestä. Ole ylpeä siitä mitä teet, vaikka se epäonnistuisi. Ei ihmisten pitäisi riidellä vaan asioiden!
Jokaisen meidän asenne vaikuttaa muiden fiilikseen ja yleiseen ilmapiiriin. Kun on paha päivä ja ilmaisee itseään jollakin hiukan huonommalla tavalla, muut kyllä samaistuvat huonoon fiilikseen. Se, mitä tuot treeneihin, kyntää satoa. Kun tuot vitutuksen treeneihin, muita alkaa myös vituttaa. Samoin myös jos tuot pirteyttä ja hyvää fiilistä treeneihin, se tarttuu alta aikayksikön.

Ylläolevat asiat ovat ensiaskeleita kohti mahdollisimman raikasta ilmapiiriä. Sisäisiä asioita. Kun nämä sisäiset asiat ovat kunnossa, voimme alkaa soveltamaan sitä eteenpäin. Kyllä, asiakkaille asti. Kun meidän ilmapiirimme huokuu itseluottamusta ja hauskuutta, on se suotavaa viedä ihan asiakkaalle asti. Haastetaan samalla tavalla ulkopuolisia yrityksiä kun haastoimme Aava & Bangin kirjapistekisaan. Yhteistä tekemistä, jotain aivan muuta kuin bisnestä. Ai että, molemmat tykkää!

 

Kirjasta ”Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa” nousseet pääpointit:

 • Älä arvostele. Anna rehellistä ja vilpitöntä kannustusta
 • Katso asioita toisen ihmisen kannalta
 • Miten saamme asiakkaille fiiliksen, että ajattelemme heidän parastaan, emmekä vain: ”Meillä on tässä tuote ja haluan sen myydä sen sulle”.
 • Kiinnostu toisista aidosti
 • Hymyile
 • Muista ihmisten nimet
 • Kysele ihmisten omista asioista, ota selvää ja keskustele niistä. Ihmiset puhuvat mielellään omista asioista
 • Saa toinen tuntemaan itsensä tärkeäksi: nimi, positiivinen palaute
 • Kunnioita toisen mielipidettä, yritä ymmärtää miksi hän ajattelee niin. Älä nolaa toista
 • Jos olet väärässä, myönnä se heti ja painokkaasti
 • Puhu ensin omista virheistäsi

 

Tunnistamme hyvä ilmapiirimme, kun pystymme antamaan palautetta aktiivisesti sekä rakentavasti. Kun kiinnitetään huomiota myös ulosantiin, saamme vältettyä turhat sudenkuopat. Palaute ja kannustaminen pitää kehittymisen sekä oppimisen jatkuvast keskuudessamme. Kun onnistumme, haluamme siitä krediittiä. Mielestäni meillä oli hyvin käytössä kirjapistekunkku-, tiimipelaaja-, mvp-, ja tuloksentekijä-palkinnot. Ne ovat nyt hieman jääneet jälkeemme. Mielestäni palkitseminen ja kannustus on yksinkertaisimpia tapoja osoittaa toiselle tiimikaverille kunnioitusta hänen toiminnastaan.
Mitä enemmän tiedämme toisiemme ominaisuuksia, heikkouksia sekä vahvuuksia, voimme edesauttaa heidän haluamaa oppimista. Kun olemme kiinnostuneita aidosti toistemme tekemisestä, toiminta tuntuu aivan erilaiselta. Ja sen pitäisikin olla niin, että olemme kiinnostuneita. 3,5vuotta samalla tavalla oppimalla ja luottamalla toisiimme ei suoranaista henkilökohtaista elämää voi pitää erillään. Eikä mielestäni pitäisikään. Ei ole erillistä TA-elämää eikä henkilökohtaista elämää.

Toistemme kunnioitus vahvistaa meidän välejämme sekä parantaa henkilökohtaisella tasolla meidän fiilistämme. Kun me onnistumme projekti- tai yksilötasolla jossakin, voimme olla Osuuskuntatasolla erittäin onnellisia ja kannustavia. Olemme onnistuneet yhdessä.
Pyri kunnioittamaan tiimikaveriasi.

 

Kirjasta ”Tunteella” nousseet pääpointit:

 • Motivaatio syntyy viime kädessä halusta kokea jonkinnäköistä tunnetta
 • Jos motivaatio on kohdallaan, on valmis kokemaan epämiellyttäviä asioita
 • Päätökset tehdään tunteella, jos on monta hyvää vaihtoehtoa, valinta on vaikeaa
 • Kaikki syvällinen oppi alkaa hämmennyksestä. Jos hämmennyksestä oppii jotain, se jää paljon paremmin mieleen.
 • Ahdistus syö uteliaisuutta, uteliaisuus on tavoitteisiin ajava tunne

 

Tunnemme jatkuvasti Osuuskuntamme sisällä hyvinkin erilaisia tunteita. Voisin sanoa, että pari kuukautta takaperin emme ottaneet kaikkea hyötyä toisistamme irti. Kun joku meistä onnistui, muut eivät tunteneet onnistuvan myös siinä samalla. Onnistumiset luonnehdittiin projektikohtaisiksi. Tämän takia on erittäin tärkeää luoda pidemmänkin aikavälin YHTEISIÄ tavoitteita, joihin jokainen meistä on sitoutunut. Sitä kautta syötämme sekä itsellemme että toisillemme motivaatiota toimia kohti meidän yhteistä tavoitetta. Motivaatio liittyy paljon asenteeseen. Kun asenne on oikea, on motivaatiota hyvinkin helppo löytää omasta toiminnasta. Kun omasta toiminnasta löytyy motivaatiota, emme lepää laakereillamme. Jatkamme matkaamme yhdessä eteenpäin.
Motivaation löytäminen tavoitteiden ja toimintamme kautta auttaa meitä myös tekemään hieman epämukavempiakin asioita. Useimmat meistä ovat alkaneet tekemään jo juuri näitä asioita. Pussitukset, sun muut nopean työn projektit, jotka ei vie suoranaisesti yhtään eteenpäin omalla polulla, vie Osuuskuntaamme todella paljon eteenpän. Sen itse huomaan, että kaikki meistä ei niin vain tee. Onko kyse sitten motivaatiosta vai sitoutumisesta? Tiedä häntä.

 

Lopuksi. Niin kuin joku valkuista sanoi, paras tapa avata tämänkaltaiset solmut on puhdas toiminta. Tuumasta toimeen. Olen itsekin nyt vakuuttunut tästä. Heti kun alamme yhdessä porskuttamaan asioita eteenpäin, saamme todella paljon enemmän aikaan kuin yksin henkilökohtaisella tasolla. Kun saamme oikean asenteen meidän toimintaan ja jokaisen meistä sitoutettua 100%:sti toimintaamme, alamme aidosti oppimaan. Sehän se hankalin kohta on, jos joku meistä ei ole valmis sitoutumaan täysillä. Ahdistus, joka alkaa silloin, kun paljon tekevä alkaa vertaamaan itseään vähemmän tekevään. Se rikkoo molempien tiimiläisten fiiliksen, joskus jopa pitkäksikin aikaa. Nämä pienetki konfliktit hidastavat olennaisesti meidän toimintaa yhtenäisenä tiimiyrityksenä kohti tavoitteitamme ja MYMmiä. Pointtina se, että ovatko kaikki valmiita tekemään paljon töitä meidän yhteisen Osuuskuntamme eteen? Ymmärrämmekö jokainen esimerkiksi jokaisen allekirjoittaman tiimisopimuksen tarkoituksen ja sisällön? Dunno.
Siitä olen varma, että tulemme parantamaan valtavasti seuraavina kuukausina! Go Leka!!

 

Jari Savolainen
Osuuskunta Idealeka

 

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “ASENNETTA!”

 1. Henry Vesin sanoo:

  Voin jakaa pienen vinkin miten asenne valitaan. Luin sen joku aika sitten yhdestä kirjasta, ja en nyt ihan heti muista mistä. Varmaan Jaana Venkulan Tekemisen taito.

  Enihou, asennetta on vaikea vain valita. Se täytyy saada aikaan, ja sen saa aikaan pienillä teoilla. Eli kannattaa miettiä minkälaiset teot saa aikaan tietynlaista asennetta, ja sitten tehdä niitä pieniä tekoja. Ne ruokkii asennetta, asenne ruokkii ilmapiiriä ja ilmapiiri isoja tekemisiä. Sitä myöten syntyy rutiinit ja homma toimii. Tämän kun saisi vielä oikeasti käytäntöön!

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!