Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Aurinkokuningas

Kirjoitettu 26.08.19
Esseen kirjoittaja: Jussi Nieminen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Aurinkokuningas - Menesty omassa joukkueessasi
Kirjan kirjoittaja: Juhani Tamminen
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Juhani Tamminen – Aurinkokuningas

Tämän kertainen kirjavalinta osui lätkässä jo legendan maineeseen nousseen Juhani ”Aurinkokuningas” Tammisen 2000-luvun taitteessa kirjoittamaan tiimivalmennusta käsittelevään kirjaan. Kirjassa käsiteltiin aihetta lähinnä jääkiekkotermein ja jääkiekkoaspektista, mutta koin saavani siitä myös oppeja ja koppeja tiimiyrittäjän tietopankkiin. Vaikka kirja on jo lähes 20-vuotta vanha löytyi siitä muutamia käypiä vinkkejä ja ajatuksia.

Tami kertoo heti kirjan kärkeen kuinka vastuu on onnistuneen tiimitoiminnan perusperiaate ja edellytys. Tästä pamahtikin mieleen juuri tiimiakatemia ja oma tiimi, jossa olisi mahdolllista haalia itselleen runsaasti vastuuta tai pakoilla sitä. Olen huomannut kuinka vastuuta tulee kartettua tiedostamatta sitä. Esimerkiksi kun tiimin kesken on jaossa jokin projekti tai tehtävä, ottajia löytyy kyllä. Tässä hetkessä on helppo olla hetki hiljaa ja odottaa, että joku muu nappaa vastuutehtävän, johon itse on sitten helppo osallistua ottamatta ns. päävastuuta projektista. Tässä kuitenkin osatekijänä se, että ei välttämättä ole kokenut projektia itselle kiinnostavaksi, mutta toisaalta epämukavuusalue varmasti kasvattaisi tiimiyrittäjänä.

”Paras tapa kehittää joukkuetta on kehittää itseäsi” – Tami
Vaikka tiimiakatemialla vaahdotaan tiimipelaajien tärkeydestä ja tiimiajattelusta on kuitenkin muistettava, että jokainen kuitenkin valmistuu yksin paperiensa kanssa, joten itsensä kehittäminen on kaiken a ja o. Mielestäni siis tiimityö tulee siis vahvana kakkosena, sillä toimivan tiimin kanssa omat mahdollisuudet kehittyä kasvavat.

”Tappiokin voi olla menestys, jos opit siitä” – Aurinkokuningas
Juuri epäonnistumisesta jää mieleen kaikki asiat, jotka olisi voinut tehdä toisin. Tai näin ainakin, jos epäonnistumista tarkastelee objektiivisesti, eikä keksi selityksiä tai sysää vastuuta muiden kontille. Tätä on vaikeampi tehdä siinä hetkessä, mutta ajankuluessa projektien kokonaiskuvaa on helpompi tarkastella ja jättää tunteet pois viantarkastuksesta. Surullisen kuuluisa pyöräkirppis oli taloudellisesti ja tiimiyrittäjien yritykseltään parhaimmillaankin ponneton kananlento. ”Mitään ei saa ilmaiseksi” -Tami. Tämän projektin jälkeen varmasti jokainen meistä projektitiimissä olleista ei jätä projektin kannalta elintärkeitä seikkoja sattuman varaan. Pyöräkirppisprojektiin lähdettiin takki auki ja hommaa tehtiin vasemmalla kädellä. Tulos konkretisoitui viimeistään rakettipäivillä romaniassa, kun projektitiimi pääsi pokaamaan kultamunaus-palkinnon.

Juhani Tammisen Aurinkokuningas – Menesty omassa joukkueessasi oli kirjana helppo lukuinen, mutta kirjassa selvästi pääpaino oli jääkiekkojoukkueen valmentamisen filosofiassa eikä näin ollut varmasti se fiksuin valinta omaan lukusuunnitelmaan. Toisaalta kirjan pystyi lukemaan nopeasti ja herätti se muutamia ajatuksia omista projekteista ja tulevaisuudesta. Kirjan parasta antia oli kuitenkin varmasti se, että siinä painotettiin monesti sitä kuinka itse olet vastuussa tekemisistäsi, sekä menestymisestäsi. Valmentajat – niin lätkäjoukkueen kuin tiimiakatemian vain auttavat löytämään oikeat taktiikat ja suunnan johon panostaa. Kirja antoi siis virtaa ja motivaatiota lähtee taas opiskelemaan uuteen lukuvuoteen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!