Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Banappelsiini

Kirjoitettu 09.09.15
Esseen kirjoittaja: Heidi Aittanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Banappelsiini
Kirjan kirjoittaja: Jussi T. Koski
Kategoriat: 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Banappelsiini – Ideavitamiineja henkilökohtaisen luovuuden kehittämiseen

 

Banappelsiini, kirja missä on lukuisia ideavitamiineja henkilökohtaisen luovuuden kehittämiseen. Löysin kirjasta monia vinkkejä ja työkaluja, joita haluan kokeilla projektien suhteen. Kirjassa oli myös paljon hyödynnettäviä ideavitamiineja arkielämän ja minuuden suhteen.

Eräissä Aiton ja Stiimin yhteistreeneissä teimme listan tavoitteista tulevalle vuodelle, tavoitteissa oli sekä Akatemiatavoitteita, kuin myös henkilökohtaisia tavoitteita. Kuuntelimme yhden kappaleen, jonka aikana jokainen kirjoitti itselleen tavoitteita, niin monta kuin keksi, ja kerkesi. Itse sain koottua 13 tavoitetta itselleni. Kaikki sellaisia asioita, joihin haluan panostaa. Osa tavoitteistani koski muutosta itsessäni ja suhtautumisessani. Luettuani Banappelsiinin, löysin monta ideavitamiinia tukemaan tavoitteitani.

 

 

”Älä lisää suolaa keittoosi, ennen kuin olet maistanut sitä.”


Ennakkoluuloisuus ja olettaminen vaivaa meitä kaikkia. Jokainen meistä on ennakkoluuloinen, tuomitaan ensivaikutelman perusteella, oletetaan jonkin asian olevan jotakin, ilman sen suurempia pohdintoja. Olen itse syyllistynyt paljonkin ennakkoluuloihin ja olettamuksiin. Olen kuitenkin tiedostanut asian ja haluan siihen muutoksen. Rupesin pohtimaan, kuinka usein ennakkoluuloni ja olettamukseni ovat olleet oikeassa, vastaukseksi sain; aika harvoin. Aiton visiona on ”Rohkeiden kokeilujen kautta oman jutun löytäminen.” Kuinka voisin lähteä rohkeisiin kokeiluihin ennakkoluulojeni kanssa? Ennakkoluulot ja olettamukset tuppaavat usein olemaan negatiivissävytteisiä, joten ne tukkivat vain luovuuden ja ajatusvirran. Aion siis keskittyä ennakkoluulottomasti olemaan ennakkoluuloton, jotta saisin enemmän irti mahdollisuuksista, projekteista ja kohtaamistani ihmisistä.

Ennakkoluuloisuus blokkaa myös monia muitakin asioita itsessäni. Pohdin monesti asoita vain yhdeltä tai vain muutamalta kantilta, ja hyväksi todettu tapa on usein se tapa, mihin päädyn asioita tehdessä. Minun on hyvin vaikea välillä hyväksyä erilaista tapaa tehdä joku asia, jos itse olen tehnyt asian aina samalla tavalla. Jos antaisin mahdollisuuden itselleni tehdä asiat aivan uudella, erilaisella tavalla, löytäisin varmasti itsestäni luovuuden tuulia. En koe olevani erityisen luova ihminen. Pohdittuani kuitenkin asiaa, tulin siihen tulokseen, että ennakkoluuloni pidättää luovuuttani. Aion kokeilla eri lähestymistyylejä projekteihin, ja olla pelkäämättä epäonnistumista. Hoksasin sen, että suunnitelman ei tarvitse olla heti täydellinen. Voimme testata eri tyylejä ja kehittää suunnitelmaa aina uudelleen ja uudelleen. Niinkuin kirjassakin puhuttiin; hehkulamppua keksittäessä lamppu vaati monta prototyyppiä ja yritystä.

Entä jos ja minkä takia? Kyseenalaistamalla opimme paljon uutta. Olemalla jopa ärsyttävän utelias, haastamme itsemme ajattelemaan luovemmin. Tiimissä yhden ”voimakkaan” ihmisen mielipide koetaan usein oikeaksi tai järkeväksi, vaikka asia ei välttämättä olisikaan niin. Entä jos, joku kysyisi kysymyksen, ”entä jos?”? Olisiko mielipide edelleen yhtä pätevä, vai haastaisiko se muita tiimiläisiä tuomaan omat mielipiteensä esille? Minulla on itselläni ollut taipumusta taipua muiden, enemmistön mielipiteisiin, mutta miksi? Siksi, koska en ole kyseenalaistanut näitä mielipiteitä, helpompi myötyä enemmistön päätöksiin ja astua itse takaa-alalle, vaikka mielipiteeni eriäisikin suuresti. Aion ottaa tosissani tavoitelistani, nämä asiat löytyvät kaikki sieltä. Yksi tavoitteistani on ”Jos lupaat tehdä jotain, tee!”. Nyt lupaankin siis toteuttaa tavoitelistaani parhaani mukaan, moni tavoitteista vaatii muutosta asenteeseen, eivätkä tapahdu hetkessä. Kuinka pidän huolen siitä, että tavoitteet eivät pääse unohtumaan? Aion tehdä näistä tavoitteista tavoitetaulun, josta viivaan yli tavoitteita, sitä mukaan kun koen saavuttaneeni ne.

 

Banappelsiini herätti minussa erityisen paljon ajatuksia ja ennen kaikkea inspiroi minua muutokseen ja luovuuden vapauttamiseen, tavoitteiden kautta.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!