Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Daavid ja Goljat

Kirjoitettu 06.10.19
Esseen kirjoittaja: Annemari Autio
Kirjapisteet: 2
Kirja: Daavid ja Goljat
Kirjan kirjoittaja: Malcolm Gladwell
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tämä kirja valikoitui luettavakseni erittäin kiinnostavan takatekstin perusteella. Kirja kertoo siitä, miksi altavastaavat yleensä voittavat ja kirjassa käsitellään mm. sitä voiko traumaattisista lapsuudenkokemuksista olla etua ja miksi epätavallisen taustan omaavat saavat voimaa ponnistamiseen ja hyvään elämään. Itse omistan kaikkea muuta kuin tavallisen elämäntaustan ja olen joutunut jo käymään nuorena todella vaikeita asioita läpi, joten tämä aihe kolahtaa omaan elämääni.

Suhteellinen deprivaatio, Samuel Souffer. Se tarkoittaa sitä, että vertaamme itseämme muihin paikallisesti niiden kanssa, jotka ovat kanssamme “samassa veneessä kuin me itse” emmekä globaalilla mittakaavalla. Esimerkiksi jos olet ympäröity huippumuusikoilla, etkä itse yllä aivan samalle tasolle, mutta olet musikaalisesti lahjakkaampi kuin tavallisesti, tunnet olevasi huono musiikissa. Tämä teoria myös selittää miksi korkean onnellisuusprosentin omaavan maissa on korkeammat itsemurhatilastot, kuin maassa, jossa onnellisuustaso on matalampi. Korrelaatio on paljon isompi muihin ihmisiin masentuneena, kun muut ovat hyvin onnellisia, kuin siellä missä muutkaan eivät koe itseään niin onnelliseksi. Jos esimerkiksi tiimissäsi on paljon huippumyyjiä ja itse olet aivan tavallisen tasoinen myyjä, koet myyjän taitosi paljon huonompana, kuin ne oikeasti ovat.

Kirjassa korostetaan tunnollisuuden ja miellyttämisen halun puutoksen olevan tärkeitä tekijöitä innovaattoreiden menestyksessä. Ikean perustanut Kamprad kamppaili tuotanto-ongelmien kanssa, mutta keksi ratkaisuksi viedä tuotantonsa Puolaan. 1960-luvulla ei ollut tapana ulkoistaa työvoimaa ulkomaille, joten Kamprad toimi sosiaalisten normien vastaiseksi ja koki myös hankaluuksia Puolassa, jossa ei ollut minkäänlaisia länsimaisia infrastruktuureita. Hän omasi kuitenkin erittäin jääräpäisen luonteen ja onnistui hankkeessaan. Jos Kamprad olisi ollut miellyttämishaluinen ja pelännyt sosiaalista paheksuntaa, hän ei välttämättä olisi uskaltanut viedä tuotantoaan Puolaan ja meillä ei olisi Ikeaa. Mitä tämä kertoo meille? Vaikka omaisimmekin miellyttämishaluisen luonteen, tulee meidän astua ulos mukavuusalueelta ja uskaltaa kohdata sosiaalisesti ahdistavat tilanteet, mikäli se edistää meidän ideamme toteuttamista. Ihmispelko estää usein meitä tekemästä paljonkin asioita, joista haaveilemme.Tämä kolahtaa omaan elämääni todella hyvin ja haluan tulla rohkeammaksi ja opetella sietämään sosiaalisesti epämukavia tilanteita.

Rohkeutta voi opetella

Kirjassa esitetään hyvä teoria kuinka rohkeus ei ole meissä synnynnäinen ominaisuus vaan ansaitsemme sen kun selviämme kovista ajoista ja tajuamme, että ei se lopulta niin rankkaa ollutkaan ja meiltä häviää pelko asiaa kohtaan. Näinhän se on, että pelosta pääsee yli vain kohtaamalla sen, jotta voimme todeta, että pelkomme oli täysin turha. Miksi pelko ei sitten häviä esimerkiksi kylmäsoittoa tehdessä, kun kokee ensimmäisen onnistumisen? Tuo puhelimella soittamisen pelko saattaa olla niin syvään juurrettuna meidän sisimmässämme kiinni, ettei yksi eikä vielä muutamakaan onnistuminen tule sitä pelkoa syrjäyttämään. Se vaatii toistoja toistojen perään ja oman epämukavuusalueensa sietokyvyillä toimimista. Lopulta kuitenkin saa itselleen palkinnon omasta sinnikkyydestään, kun huomaa, ettei pelkoa enää ole.

 

Tätä kirjaa oli aika voimaannuttava lukea ja se oli myös hieman mukaansatempaava. Oli erityisen hieno oivallus, että rohkeus ei ole meissä jo valmiiksi sisäänrakennettu voima, vaan voimme kehittää omaa rohkeuttamme. Itse en koe olevani erityisen rohkea ihminen vaan tarvitsen rohkaisua, mutta se ei ole yhtä kuin identiteettini vaan voin muovata tätä ominaisuutta itsessäni. Rohkeus on se, mitä vaaditaan, että pystytään ottamaan riskejä ja loikkaamaan tuntemattomaan. Kyllä minäkin haluan olla rohkea ja tulen vielä olemaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!