Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Dialoogi

Kirjoitettu 27.01.20
Esseen kirjoittaja: Lauri Suhonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Dialogi ja yhdessä ajattelemisen taito
Kirjan kirjoittaja: William Isaacs
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dialogi, tuo yksi tiimiakatemian opisk.. työskentelymetodien kulmakivistä, jota joko vihaa tai rakastaa. Dialogi on eräänlaista yhdessä ajattelua tai keskustelua. Akatemialla dialogi on keskeisessä roolissa varsinkin treeneissä ja koulutusohjelmissa. Kaikki dialogiin osallistuvat istuvat ringissä, jossa kaikki näkevät toisensa. Näin keskustelun etenemisen seuraaminen on helppoa. Dialogissa on tärkeää, että kaikki pääsevät sanomaan sanottavansa. Dialogissa on myös tavoitteena päästä johonkin päätökseen, eikä jättää käytävää asiaa enää leijumaan toiseen kertaan, joka on esimerkiksi meidän tiimiemme reeneissä aiheuttanut vaikeuksia

Itse olin aluksi kauhuissani dialogissa olosta ja minua ahdisti olla mukana näissä neljä tuntia kestävissä akatemian dialogi muotoisissa treeneissä. Minua jännitti puhua tosi paljon ja puheenvuoroni jäivät usein lyhyiksi. Nykyään tilanne on paljon parempi, sillä olen tässä puolentoista TA-vuoden jälkeen oppinut puhumaan suoraan dialogin aikana ja se on helpottanut turhautumista ja ahdistumista, sillä suoraan puhumisella pystyy paremmin vaikuttamaan asioihin.

Suoraan puhuminen onkin yksi dialogin toimintaperiaatteista. Parhaassa tapauksessa kaikki pystyvät tuomaan mielipiteensä esille rehellisesti ja ilman turhia kiertelemättä. Kaikki nämä mielipiteet ja näkökulmat rikastuttavat dialogia ja vievät sitä eteenpäin. Suoraan puhuminen myös usein herättää luottamusta. Olen huomannut tämän myös meidän tiimissämme. Aluksi puhuminen ylipäätään ringissä oli vaikeaa ja kunnon dialogikeskustelut olivat harvassa. Silloin teimme monesti hätiköityjä ja turhautuneita päätöksiä, joista ei myöhemmin ollut mitään hyötyä. Myös ongelmiin puuttuminen oli vaikeaa ja kaikkea siloteltiin tai jätettiin kokonaan mainitsematta, ettei kellekään tulisi paha mieli. Vaikeatkin asiat pitää pystyä käymään läpi, jotta tiimi pystyisi toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Nykyään tiimimme on paljon suorapuheisempi ja rehelllisempi ja oikeita päätöksiä pystytään tätä kautta tekemään. Olen myös itse ottanut vaikeitakin asioita puheeksi ja se on helpottanut omaa olemistani tiimissä.

Dialogin kolme muuta toimintaperiaatetta ovat kuunteleminen, kunnioittaminen ja vuoronsa odottaminen.

Itse olen dialogitilanteessa monesti enemmän kuuntelijan roolissa ja avaan suuni vasta kun minulla on oikeasti asiaa. Tästä olen monesti saanut myös moitteita, että voisin osallistua enemmän keskusteluun, joka on vähän ristiriidassa kirjan kanssa. Tykkään seurata ihmisten käytöstä eri tilanteissa ja katsoa miten keskustelu etenee ilman, että keskeytän sitä joillain turhanpäiväisillä jaaritteluilla.

Kunnioitus on ollut itselleni itsestäänselvyys keskustelutilanteissa aina ja myös dialogiringissä olen pystynyt noudattamaan sitä, vaikka täytyy myöntää, että muutamaan otteeseen olen meinannut menettää malttini täysin, kun dialogi on lähtenyt lapasesta suuntaan jos toiseenkin. Kirjassa mainitaan sitaatti ”kuuntelenko vastatakseni, vai kuuntelenko ymmärtääkseni”, joka viittaa siihen, että pitää pyrkiä kunnioittamaan kuulemaansa ja pyrkiä oppimaan siitä, eikä käyttämään sitä puhujaa vastaan. Tässä on mielestäni meidän tiimissä paljon kehitettävää, sillä liian usein porukka käyttää toisen sanoja häntä vastaan. Tuntuu välillä, että tästä syystä kaikki eivät aina uskalla sanoa asioita suoraan.

Vuoron odottaminen ja kärsivällisyys on tiimissämme mielestäni kehittynyt ihan hyvälle tasolle. Nykyään ei enää piilouduta sen taakse, etteikö olisi kerennyt avata suutansa, kun muut puhuvat. Äänekkäämmät antavat tilaa myös hiljaisemmille.

Kaikin puolin dialogimme on ottanut harppauksen parempaan akatemian alkuajoista. Tietenkin välillä on vaikeampia päiviä, kun ketään ei huvita ja ilmapiiri on maissa, mutta silti olemme useimmiten pystyneet pitämään dialogin kasassa.

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!