Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Digimatchmaking ja Perttu Pörhönen

Kirjoitettu 21.05.18
Esseen kirjoittaja: Aleksi Iittainen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Digimatchmaking ja Perttu Pörhönen
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

17.5. Tiimiakatemialla järjestettiin tapahtuma nimeltä digimatchmaking. Tapahtumassa oli kolme aihealuetta: Millenial board, Perttu Pörhösen keynote ja vuoden nuoren yrittäjän valinta. Tapahtuma oli laadultaan yksi parhaista, jossa olen akatemian aikana käynyt. Tämän takia onkin erittäin sääli, että akatemialta oli paikalla tilaisuudessa kolme henkilöä, vaikka tapahtuman järjestämispaikkana oli oma kotipesämme Tiimiakatemia!

 

Millenial Board:

Millenial board kertoi tapahtumassa toiminnastaan lisää. Konseptikokeilu, jossa nuoret sparraavat vanhempia yrittäjiä on ollut menestys. Molemmat osapuolet ovat oppineet paljon, murtaneet stereotypioita ja ymmärtäneet toisiaan paremmin. Oma mielenkiintoni tätä toimintaa kohtaan heräsi käytännön esimerkkien kautta huomattavasti.

 

Keynote Perttu Pölönen:

Perttu on keksijä, futuristi, säveltäjä ja start up -yrittäjä. Hänet on myös viime vuonna valittu Speaker’s forumin vuoden puhujaksi 2017. Perttu on kutsuttu opiskelemaan ja ideoimaan tunnettuun Singularity Universityyn, jossa hän on muiden tarkkaan valikoitujen nuorten aikuisten kanssa ideoinut miltä tulevaisuutemme tulee näyttämään.

Perttu kertoi puheessaan tulevaisuuden yrittäjän mahdollisuuksista ja teknologian huimasta kehittymisvauhdista. Uusia mahdollisuuksia yrittäjille tulee jatkuvasti kehityksen mukana. Esim. teknologian ja sosiaalisten normien muuttumisen takia fyysinen kosketus on vähentynyt huomattavasti, tähän ratkaisun keksi Yhdysvaltalainen yritys Cuddling Company, joka tarjoaa palveluna ihmisen kosketusta.

Teknologia kehittyy tällä hetkellä exponentiaalisesti, joka tarkoittaa että se kasvaa plussautumisen sijaan kahdella kertautuen.
”Mikäli Wembleyn stadionille pudotettaisiin vesitippa eksponentiaalisesti joka sekuntti, menisi tällöin 44 minuuttia jotta koko stadion olisi täynnä. 40 minuutin kohdalla ymmärtäisimme kentän olevan märkä. Ja 43 minuutin kohdalla se olisi vasta puolillaan” – Perttu Pölönen

Eksponentiaalista kasvua on ihmismielen hankala ymmärtää. Robotiikka ja tekniikka kehittyvät huimaa vauhtia ja voimme vain uneksia, mihin esimerkiksi robotti pystyy viiden vuoden kuluttua.

 

Disruption:
– Luodaan uusi systeemi vanhan rinnalle, joka saa vanhan näyttämään turhalta.

Disruptiossa ei lähdetä parantamaan tai kehittämään olemassa olevia käytäntömalleja ja systeemejä, vaan lähdetään rakentamaan jotain täysin uutta, jonka rinnalla vanhalla systeemillä voidaan heittää vesilintua. Tästä esimerkkinä Perttu käytti jääkaapin kehitystä. Ensimmäiset versiot jääkaapista olivat ympäri maailman kuljetettua jäätä, joka oli aikansa suurimpia bisneksiä koko maapallolla. Tämä bisnes kuitenkin kuihtui kuin seinään jonkun keksittyä koneen jolla kuka vaan voi tehdä oman jäänsä missä vaan. Tämä bisnes taas kuoli, kun keksittiin että jään sijaan voimme viilentää ilmaa ja saada se pysymään viileänä energiatehokkaasti. Jonkun täytyy aina uskaltaa ajatella isommin, koska kilpailemalla nykyisen teknologian ja yritysten kanssa vaikkapa hinnalla ei saa kehitystä ja uusia menestymismahdollisuuksia aikaan.

Tulevaisuudessa tulemme kohtaamaan myös aivan uusia ongelmia, kuten: ”Kenet itsestään ajava auto valitsee kuolemaan, jos sen välttäminen ei ole mahdollista ja kuka ne päätökset koneen tekoälyyn syöttää?”

Pertun setti sai ajattelemaan, että tulevaisuuden yrittäjän on yhä tärkeämpää pystyä sopeutumaan nopeasti ja miettimään myös uusia ratkaisuja, pelkästään vanhojen kehittämisen sijaan

 

Vuoden Nuori Yrittäjä 2018 – MEOM Janne Puustinen

Janne kertoi kiitospuheessaan MEOM:lla olevan neljä tukipilaria menestyksen tueksi:

  1. Motivaatio – Löydä ajurisi, joka motivoi juuri sinua
  2. Intohimo – Kokeile erilaisia asioita, tarkkaile tunnetta ja tee sitä mikä tuntuu hyvältä
  3. Oppiminen – Jatkuva halu kehittyä
  4. Sinnikkyys – Ei saa luovuttaa vastoinkäymisistä

Tämän lisäksi hän kertoi vielä kolme yrityksen kasvun vauhtia kiihdyttävää tekijää, jotka olivat:

  1. Born global -thinking – Eli mietitään saman tien ideoita kansainvälisessä mittakaavassa
  2. Focus – Keskittyminen oikeisiin asioihin
  3. Balance – Työ- ja vapaa-aika tasapainossa, pirteänä työskentelee tehokkaammin

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!