Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Draivi

Kirjoitettu 10.06.21
Esseen kirjoittaja: Lasse Helminen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Draivi
Kirjan kirjoittaja: Frank Martela & Karoliina Jarenko
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin Frank Martelan ja Karoliina Jarenkon kirjoittaman kirjan Draivin. Luin tämän sen takia, koska tämä on yksi täpityksessä vaadittu kirja. Draivi -kirja kertoo sisäisen motivaation johtamisesta. Miten sisäisen motivaation saa herätettyä ja miten sitä johdetaan? Tämä kirja on minulla ajoittain erittäin minulle sopiva, sillä sisäinen motivaationi on välillä hukassa.

Kesän lämmetessä minulla on ollut vaikeaa ja motivaatio töihin on ollut kadoksissa. Tämän kirjan ja Saku Tuomisen kirjoittaman kirjan Juu ei luettua olen alkanut miettimään sitä mikä minua motivoi ja mitkä asiat saa minut priorisoimaan asiat ensimmäiseksi. Kesällä auringon paistaessa haluaisin koko ajan olla golfaamassa ja kavereiden kanssa nauttimassa auringosta terassilla. Sisäinen motivaatio löytyy vain asioihin, jotka innostavat minua. Tällöin vaadin paljon ulkoisia motivaation lähteitä ja tarkkoja määrityksiä, milloin teen mitäkin.

Kirjassa esitellään neljä perustarvetta, jotka synnyttävät yhdessä merkityksellisyyden ja innostuksen tunteita tekemiseen – ja viimeisimpänä päämäärään eli draiviin;

 1. Vapaaehtoisuus
  • Päämäärä on tavoittelemisen arvoinen
  • Toteutustapa on vapaa
  • Tekemisestä nauttiminen
 2. Kyvykkyys
  • Hallinnan tunne ja projektin eteenpäin vieminen
  • Kykyjen kasvu ja niiden tunnistaminen
 3. Yhteenkuuluvuus
  • Luotettava ja turvallinen ympäristö, psykologinen turvallisuus
  • Välittävä yhteisö, muukin kuin työhöpötys
 4. Hyväntekeminen
  • Missio – tehdään yhdessä hyvää ja merkityksellistä asiaa
  • Auttamisen tunne

 

Sisäinen motivaation lähteeni

Olen pienestä pitäen ollut kunnianhimoinen niin koulussa, kuin vapaa-ajallakin. Myöhemmällä iällä kunnianhimo on siirtynyt työelämään ja huomaan selkeästi, että se on yksi tärkeimmistä sisäisen motivaation lähteistäni. Toinen tärkeä sisäisen motivaation lähde minulla on uuden oppiminen. Saan helpoiten Flow-tilan päälle tehdessäni jotain uutta asiaa, josta opin uutta. Näin mielenkiintoni asiaa kohtaan säilyy niin kauan, kun asiassa on uutta opittavaa.

Ulkoinen motivaation lähteeni

Minua on aina motivoinut raha ja menestyminen. Lisäksi olen tottunut tietynlaiseen elintasoon jo nuorena ja tästä elintasosta en halua tinkiä. Tämä tarkoittaa, että on tehtävä kovasti töitä pitääkseen opiskeluaikanakin elintaso kohdallaan. Raha ja elintason ylläpito ovat yksiä suurimmista ulkoisista motivaationlähteistä. Muita hyviä ulkoisia motivaation lähteitä minulle ovat ystävät ja tyttöystävä keiden kanssa teen töitä.

Eniten kuitenkin kaikesta minua motivoi uuden oppiminen, sillä se on tie niin menestykseen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!