Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Draivi

Kirjoitettu 05.09.19
Esseen kirjoittaja: Aleksi Laitinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Draivi - Voiko sisäistä motivaatiota johtaa?
Kirjan kirjoittaja: Frank Martela
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tällä kertaa lukuvuoroon valikoitui Draivi (Voiko sisäistä motivaatiota johtaa?), jonka tekijänä ovat olleet Frank Martela ja Karoliina Jarenko. Valikoin kirjan sillä, halusin saada itselleni lisää tietoa erilaisista motivaation keinoista ja näiden vaikutuksista työskentelyyn ja tuloksiin. Kirjassa käydään todella laajasti läpi sisäinen ja ulkoinen motivaatio, tehokkuus, motivaation johtaminen ja paljon muuta, joten tuhtia tavaraa on tiedossa tässä kirjassa. Ennakkoon ennen kirjan lukua pohdiskelin hetken mitä itselle tulee mieleen sisäisestä/ulkoisesta motivaatiosta ja näiden kohtaamisesta kenties työelämässä. Nopean pohdinnan jälkeen koin, että olen kokenut kummankin tyyppistä motivaatiota tehdessäni erilaisia työtehtäviä ja aika nopeasti niin sanotut positiiviset kokemukset jakautuivat omaan sarakkeeseen ja hieman negatiivisemmat omaan.

 

Lähtökohtaisesti itse ja varmasti moni muukin haluaa tehtävän työn olevan merkityksellistä ja sellaista, josta pitää. Näin työ innostaa työntekijää ja usein myös kehittää molempia osapuolia eteenpäin. Toisin kuin taas, että työ on pakkopullaa mikä ei innosta yhtään, mutta työtä on vain tehtävä saadakseen rahaa tai esimerkiksi jotain bonuksia, joilla työntekijöitä yritetään motivoida. Usein raha varmasti motivoi monia tekemään enemmän töitä ja saavuttamaan hyviäkin tuloksia, mutta samalla työ ei ole yhtä antoisaa kuin, että työntekijä olisi innostunut ja valmis tekemään työtä ja oppimaan kenties jotain uutta. Tässä on sisäisen ja ulkoisen motivaation ero lyhykäisyydessään eli sisäisessä motivaatiossa pyritään innostuksen ja mielenkiinnon kautta tekemään, kun taas ulkoisessa motivoinnissa voi esimerkiksi raha tai jokin muu palkkio olla motivointina.

Kirjassa nousee todella hyvänä pointtina myös esiin draivin merkitys tekemisessä. Ennen draivi kappaleen alkua itselle tuli mieleen draivi urheilun näkökulmasta. Monissa lajeissa päästessään niin sanottuun draivitilaan kaikki tuntuu onnistuvan ja tekeminen on usein melko vaivatonta ja sujuu kuin tanssi. Eli tekijä onnistuu tekemisessään hyvällä prosentilla ja todella laadukkaasti. Sama pätee myös työelämään ja tutkimuksissa tehtyihin tuloksiin. Tieteellisten tutkimusten mukaan draivissa olevat ihmiset esimerkiksi oppivat nopeammin, on parempia asiakaspalvelussa, on luovempia, pysyy pitempään työpaikassa ja viettää vähemmän aikaa sairaslomalla. Ei tarvitse kovin kauaa miettiä kuinka draivi vaikuttaa tuottavuudelle yrityksen näkökulmasta, joten tähän tilaan pääsemiseen kannattaa todellakin pyrkiä ja työnantajan kannattaa käyttää aikaa ja erilaisia keinoja saadessaan työntekijät kyseiseen tilaan.

Kuinka sitten johtaa sisäisen motivaation kautta? No keinoja tähänkin on varmasti monia ja tässä muutama esimerkki, jotka itse nostaisin ehdottomasti esiin. Työntekijöillä tulee saada tieto täysin siitä mitä he tekevät ja mitä tuleman pitää, jolloin oma-aloitteisuutta on helpompaa saavuttaa ja työ sujuu jouhevammin eteenpäin. Samalla työtehtävien suorittamiseen voidaan antaa valinnanvapautta, kunhan tehtävä saadaan maaliin tarvittavien raamien sisällä. Eli jokainen voi tehdä työn tavallaan, jos työ antaa siihen mahdollisuuden, kunhan tulos vastaa odotuksia. Näiden pohjalta työntekijä usein innostuu myös tekemästään työstä ja samalla päästään hyviin tuloksiin, kuten aiemmin mainitsin tekstissä.

 

Kirjan edetessä huomaa miten paljon rohkeutta ja vapautta tuodaan esille tekstissä. Ottamalla turhat raamit tekemiseltä pois ja antamalla työntekijöille vaikutusvaltaa ja rohkeutta tekemiseen, myös tulokset näyttävät usein plussaa. Näinhän tilanne on, kun itsekin rupeaa miettimään, millaisessa ympäristössä haluaisi työskennellä.

Meidän oman tiimin toimintaan nousee myös helposti hyviä pointteja kirjan edessä. Asettamalla selkeät säännöt ja tavoitteet tiimille, jokaisen on helppo toimia niiden mukaan ja samalla päästään tuloksiin, joita muut odottavat myös. Jatkuva toisten sparraus on myös hyväksi, jolloin ihminen saa palautetta kehittääkseen itseään. Hyvät asiat kannattaa aina tuoda esille ja samalla antaa hieman kehitettävää tai parannettavaa, jolloin ihminen kehittää itseään jatkuvasti. Läpinäkyvyys on myös hyvä nosto tiimille, sillä näkisin mitä läpinäkyvämpää toiminta on, sen vähemmän tiimin sisällä syntyy konflikteja ja pelisäännöt pysyvät kaikilla kirkkaana ja samana.

 

Alkuun kirja tuntui hieman puurolle, mutta kun asiaan pääsi koko ajan enemmän ja enemmän sisään, kirja hujahti hetkessä takakanteen. Paljon tuli uusia näkökulmia ja toimintatapoja, joita tulee varmasti hyödynnettyä tulevaisuudessa omassa toiminnassa ja kyseisiä neuvoja tulee varmasti myös jaettua muille.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!