Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Draivi, voiko sisäistä motivaatiota johtaa?

Kirjoitettu 06.11.19
Esseen kirjoittaja: Oskari Kakko
Kirjapisteet: 3
Kirja: Draivi, voiko sisäistä motivaatiota johtaa?
Kirjan kirjoittaja: Frank Martela, Karoliina Jarenko
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sain edellisissä kirjatreeneissä palautetta kirjoittamastani esseestä, Ihan hyvä ja mielenkiintoinen, mutta jäi ainoastaan referoinnin tasolle”. Viimeisissäni esseissä on tämän lisäksi puuttunet selkeästi punainen lanka. Esseet ovat olleet todella sekavaa oksennusta paperille. Koitan tässä keskittyä tässä yhteen asiaan ja reflektoida siinä uusimmasta projektistani, my baby, eurheilu.comista.

Alkusanoissa oli Esa Saarisen, jonka nimi on useasti noussut ylös akatemialla, ihan fiksu mietelmä. ”Meissä on paljon enemmän kuin päällepäin näkyy. Jos opimme ihan tavallisessa arjessa tekemään asioita tavalla, joka saa sydämen hypähtämään, voimme tehdä ihmeitä”. Tämän ensimmäisen olen saanut itse huomata omassa tekemisessä. En olisi ennen eurheilu.comin projektia uskonut osaavani pitää innostumistani ja draivia ylhäällä näin pitkään. Tuntuu, että ensimmäistä kertaa akatemia taipaleeni aikana odotan innolla jokaista päivää. En ole koskaan ollut geneerinen maanantaivihaaja, mutta ensimmäistä kertaa se on todella mielekästä nousta aamulla ja kipittää teekuppi kädessä kohti legendaarista piippua. Asia, joka ihmetyttää on muutamien henkilöiden mielenmalli, jonka mukaan ainoastaan piippukatu 3 on työnteon Mekka ja jos sieltä poistuu ei voi odottaa minkään asian eteenpäin menoa. Mikä siinä on niin hauskaa tai kauhistuttavaa jos olet aikaansaavampi cafella tai kotona. Ja miksi venyttää kaikkia päivän aikana olevia töitä tasaisesti 8 tunnin ajaksi, jos saat kaiken 3 tunnin aikana valmiiksi? Onko parempi pitää ahkeruudenkulissia pystyssä vai olla suoraan vaan niin saamaton, kuin oikeasti on?

Ulkoinen motivaatio laskee sisäistä motivaatiota ja tätä kautta kokonaismotivaatiota. Tämä pointti avasi omat silmäni tietyissä asiaoissa. Otetaan vertailuun eurheilu ja vaikka 24h synnytysprojekti. Eurheilussa meidän kolmen alkupalkkamme oli yhteensä tuhat euroa. Ei siis niin sanotusti rahan takia järkevää olla aamustailtaan hereillä 333 eurolla. Silti joka päivä löydämme itsemme kuutiosta naureskelemasta. Tässä kohtaa sisäinen motivaatio ajaa meitä eteenpäin, on siistiä tehä jotain omaa, ilman että kukaan sanoo että ”etsä voi noin tehä”. Kun taas puhutaan 24h synnytysmyyntiä tuntuu, että siihen ei ole mitään kipinää. En näe, että se olisi mitenkään merkityksellistä itselleni. Asetimme projektiin ulkoisen motivaattorin, 500 euroa myydystä synnytyksestä. Silti, silti vaikka luulen, että ulkoiset palkinnot saisivat kilpailuhenkeni nostamaan päätän, ei. Sen sijaan että se olisi nostanut motivaatiota se suorastaan laskemaan.

Pellavapäiden kanssa sen sijaan flowta riittää. Miksi?

Neljä asiaa mitä tarvitaan, jotta syntyy flow:

  1. Kyky keskittyä

Joka päivä pitää kokea tekemisen olevan merkityksellistä. Koko kolmikkomme on todella saman henkisiä ja samalla sivulla mitä tapahtuu ja mihin ollaan menossa.

  1. Tehtävän haastetason ja tekijän taitotason optimaalinen kohtaaminen

Alussa haaste tuntui hieman liialliselta, mutta todella nopeasti projektiin pääsi hyvin sisään. Vähän aikaa sitten tuli hetkellisesti tunne, että nyt tarvitsee uusia haasteita. No ei siinä kauaa mennyt, kun sensei Aleksi piippaa discordiin seuraavaa juttua, mitä voidaan ruveta tekemään. Samalla on tullut muita ideoita, joilla voi projektiin tuoda aivan uusia juttuja. Little things coming.

  1. Kirkas päämäärä

Heti lähtiessä kaikilla on ollut selvät ja korkeat tavoitteet. Olla isoimpia suomessa. Tehdä kaikki isommaksi, kuin edeltäjät. Sitä kohti ollaan kovaa vauhtia menossa, mutta nälkä kasvaa syödessä.

  1. Jatkuva kehittävä palaute

Tämä on yksi isoimmista syistä kehitykselle. Tuntuu että alusta alkaen kaikki on voinut antaa pienistäkin hommista palautetta. Paska on paskaa ja se pitää pystyä tilanteen tullessa sanoa. Toisaalta jokaisesta onnistumisesta tulee myös aina palautetta. Se helpottaa elämää, kun aina tietää miten homma oikeasti meni.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!