Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Enkeleitä ja yksisarvisia

Kirjoitettu 09.04.19
Esseen kirjoittaja: Annika Palmari
Kirjapisteet: 2
Kirja: Enkeleitä ja yksisarvisia
Kirjan kirjoittaja: Tuomas Vimma
Kategoriat: 3. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

En ole ennen tiimiakatemiaa ollut oikeastaan koskaan kiinnostunut yrittäjyydestä, enkä siis ole seurannut alan uutisia tai tapahtumia aiemmin lainkaan. Tästä johtuen en oikeastaan ole tiennyt, minkälainen ilmapiiri ja kulttuuri yrittäjyyden ympärillä pyörii Suomessa, mikä on osaltaan näkynyt arkuutena heittäytyä täysillä tähän vieraaseen maailmaan.

 

Selkeästi sivistyksessäni oli ammottava aukko näinkin tärkeästä aiheesta, joten asia täytyi korjata. Siksi etsin käsiini tämän kirjan, sillä kuulin siitä paljon kehuja muilta tiimimme jäseniltä. Vaikkakin pakko myöntää, että luultavasti valitsin kirjan lähinnä sen huvittavan nimen perusteella.

 

Kirja välitti hyvin sen kulttuurin ja hengen, joka yrittäjien keskuudessa kautta vuosikymmenten on ollut. Olin kuvitellut, että yrittäjyyden ja start up -maailman historian tutkiminen olisi puuduttavaa numeroiden pyörittelyä, mutta kirja olikin todella viihdyttävää luettavaa. Keskiössä eivät olleet yritysten numerolliset kehitysvaiheet, vaan se into, aktiivisuus ja yhteisöllisyys sekä avoin asenne uuteen, joka kaikkien menestystarinoiden taustalla näkyi vahvasti. Aiemmin ajattelin, että jokaisen tällasen tarinan takana on ollut alun alkujaan menestyneitä miljonäärejä, jotka ovat hetkessä nostaneet valtavilla pääomilla firmansa pystyyn ja kohti menestystä. Itseeni valoi toivoa se, kun huomasin tarinoita lukiessani näiden menestystarinoiden taustalla olevan tavalliset, usein myös rahattomat ihmiset, joiden ainoa pääoma oli palava into omiin unelmiin. Nämä ihmiset ja tiimit ovat rakentaneet oman menestyksenä ilman supervoimia tai rikkauksia, sellaisilla alkueväillä, jotka jokaiselta meistä löytyy.

Lukiessani jokaisen miljoonayrityksen alkuvaiheista ajattelin, että miksi me emme pystyisi samaan omassa tiimissämme? Jos nämä yritykset onnistuivat lähes olemattomilla pääomilla, mitä meiltä puuttuu, ettemme muka pystyisi toteuttamaan omia unelmiamme? Helposti ajattelee, ettei omasta takaa löydy tarpeeksi osaamista tai kokemusta suurien projektien toteuttamiseen. Todellisuudessa kaikki menestyneet yritykset ovat jossain vaiheessa olleet samassa pisteessä kuin me, joten kysymys on vain siitä, milloin aloitamme oman matkamme.

 

 

Kirjan jälkeen opin myös arvostamaan sitä, kuinka positiivinen ilmapiiri yrittäjyys- ja startup -alalla on nykyään Suomessa. Meidän tulee käyttää hyödyksi nykyinen liiketoiminnan kulttuuri, jossa yrittäjiä kunnioitetaan ja kekseliäisyys sekä heittäytymiskyky on arvostettua. Aina asiat eivät ole olleet näin hyvällä tolalla, kuten kirjan alusta huomaa. Vuosikymmeniä sitten asenteet olivat aivan päinvastaiset, ja innokkaat yrittäjät joutuivat kauhomaan vastavirtaan kaikessa mitä tekivät. Jos nämä ihmiset onnistuivat kehittämään toimintansa menestykseen niinkin kielteisten asenteiden ympäröimänä, kuinka paljon helpompaa sen pitäisikään olla meille? Onhan ympärillämme valtava verkosto alan yrittäjiä, sekä tottakai Tiimiakatemian tuoma oma energinen ja aktiivinen verkosto, joka jatkuvasti tukee toimintaamme.

 

Parhaita oppeja kirjassa oli kontaktien merkitys yritysmaailmassa. Kaikissa tarinoissa oli yhteistä se, että ongelmista selvittiin rahan ja aineellisetn asioiden sijaan aina toisten ihmisten avulla. Kun ongelmia ilmeni, joku tunsi aina jonkun, joka osasin auttaa. Tämän vuoksi meidänkin tulee vastaisuudessa keskittyä kontaktiverkostomme rakentamiseen. Kenelle me soitamme, kun olemme umpikujassa? Tai soittavatko kontaktimme meille, kun he tarvitsevat apua? Meidän tulisi keskittyä luomaan asiakassuhteistamme jopa ystävyyden tasoisia yhteyksiä, jotka mahdollistavat pitkäaikaiset yhteistyöt yksittäisten pikkuprojektien sijaan. Myös ajatus kontaktoinnista yleensä muuttui kirjan myötä. Esimerkiksi pelko kontaktointiin väheni huomattavasti kun ymmärsi, kuinka positiivinen ilmapiiri työmme parissa nykyään on, ja kuinka paljon Suomessa arvostetaan yhteisöllistä toimintaa ja kuinka muutkin yritykset pyrkivät kehittämään tuota yhteisöä.

 

Kirja oli erittäin kevyttä aineistoa lukea, vaikka sen sanoma oli painavaa. Erittäin hyvä koonti start up -puolen historiasta, joka ehdottomasti kannattaa lukea jos haluaa ymmärtää nykyisen kulttuurin taustoja.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!