Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Enkeleitä, onko heitä?

Kirjoitettu 09.12.18
Esseen kirjoittaja: Waltteri Hiljanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Enkeleitä, onko heitä?
Kirjan kirjoittaja: Matti Lainema
Kategoriat: 2.1. Verkostot ja sosiaalinen pääoma, 3. Yrittäjyys, 9.03. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Enkeleitä onko heitä?

Yritysideoita pallotellessa tulee mietittyä yleensä liian pienesti. Ajattelee toimintaa niillä resursseilla, joita itsellä on tällä hetkellä käytettävissä. Rahaa ja resursseja on kuitenkin maailma täynnä, joten pitäisi osata ajatella laajemmin. Tähän lähdin hakemaan ajatuksia kirjasta ”Enkeleitä, onko heitä?”. Kirjassa käsitellään yrityksen mahdollisuuksia hyödyntää ulkopuolista rahoitusta ja osaamista yritystoimintansa kasvattamisessa.

Enkelisijoittajia on suomessa runsaasti ja enkelisijoittamistoiminta kasvattaa suosiotaan jatkuvasti. On paljon varakkaita yrittäjiä ja eläkeläisiä, jotka mielellään käyttäisivät aikaansa ja varallisuuttansa auttaakseen alkutaipaleella olevia yrittäjiä. Enkelisijoittajan hyödyntäminen ei ollut kuulunut tähänastiseen mindsettiini yrittämisessä. Kirja avasi kuitenkin hyvin asiaa, ja jos joskus tarvitsen rahoitusta, on enkelisijoittaja yksi potentiaalinen vaihtoehto.

Yrityksen rahoittaminen

Yritystä perustettaessa suositellaan aluksi käyttämään rahoitukseen FFF-tekniikkaa. FFF-tekniikka tulee sanoista Family, Friends ja Fools. Jos saa käynnistettyä yrityksen edes jollekin tasolle näitä rahoituslähteitä käyttämällä, on jatkorahoituksen käyttäminen huomattavasti helpompaa, kun on näyttöjä, että idea toimii. FFF-rahoitusta käyttämällä tuleva mahdollinen menestys kylvää hyvää yrittäjän lisäksi myös läheisille.

Simppeli yritysidea

Yritysideaa kehiteltäessä tulee ottaa huomioon se, ettei yritä haukata liian isoa palaa. Yritystä perustettaessa kirjan suositus on lähteä ratkaisemaan pienintä mahdollista ongelmaa, jonka voi ratkaista tyydyttävästi. Liikeideaa suunniteltaessa tulee helposti suunniteltua ratkaisuja moniin ongelmiin. On kuitenkin parempi ensin ratkaista yksi ongelma hyvin ja laajentaa sen jälkeen bisnestä. Ei leviä pakka niin helposti käsiin.

Monesti tulee piiloteltua liikaa yritysideoita. On kuitenkin fakta, että idean voi varastaa mutta toteutusta ei. Yritysideaa kannattaisi siis kertoa muille ja jakaa, koska harva haluaa ideaasi varastaa. Ja vaikka varastaisi, ei hänellä luultavasti ole samanlaista visiota siitä, miten se toimisi. Kertomalla ideasta muille, saa luultavasti hyviä kehitysideoita ja kommentteja, joista voi olla suuri hyöty.

Elämässä kannattaa maksimoida todennäköisyys kohdata odottamattomia tekijöitä.

Kirjasta tuli hyvä näkemys siihen, miten kannattaa elämässä toimia, jotta uusia liikeideoita ja verkostoja pääsisi syntymään parhaiten. Elämässä kannattaa maksimoida todennäköisyys kohdata odottamattomia tekijöitä. Kun lukee erikoisia kirjoja ja käy paikoissa, joissa muut ei käy, saa uusia näkökulmia ja ajatuksia. Kannattaa siis ajautua tilanteisiin, joissa tuntuu, että ei kuulu sinne.

Osaamisenkelitoiminta

Kirjassa avattiin myös hyvin sitä, miten omaa osaamistaan tuomalla voi toimia apuna yrityksille ja päästä osakkaaksi. Suomessa tämä on vielä melko uutta, mutta muualla jo aika yleistä. Jos on vahva osaaminen asiasta, jota yritys tarvitsee, on siitä jopa enemmän apua kuin rahan sijoittamisesta. Tästä sainkin idean. Voisiko perustaa sijoitusyhtiön, joka sijoittaa omaa osaamistaan aloittaviin yrityksiin. Yhtiöön voisi ottaa mukaan laajan porukan ammattilaisia eri osaamisalueilta. Olisihan se yritykselle hienoa, jos saisi taustalleen vaikkapa lakimiehen, markkinoinnin ammattilaisen, myynnin osaajan ja rahoitusasiantuntijan antamalla osakkeistaan 20% yhtiöllemme. Tämä mahdollistaisi enkelitoiminnan niille ammattilaisille, joilla ei ole vielä varsinaisesti rahaa sijoitettavaksi. Kun yhtiömme tekisi hyviä tuloksia, luultavasti myös siihen haluaisi joku sijoittaa, joten sitten yrityksellämme olisi myös sijoitettavaa rahaa.

Sain kirjasta myös koppia kategoriaan ”Tiedän, mitä en vielä tiedä”. Minun täytyy tutustua siihen, miten osakeyhtiön anti toimii. Millä ehdoilla osakkeita voi luoda lisää ja miten yritys voi laajentaa toimintaansa tekemällä lisää osakkeita ja myymällä niitä uusille sijoittajille.

Ensivaikutelma on tärkeä

Sijoittajia haettaessa, niin kuin kaikessa muussakin, ensivaikutelma on erittäin tärkeä. Sijoittajat eivät loppujenlopuksi sijoita yritykseen, vaan sitä pyörittäviin ihmisiin. On tärkeää, että osaa uskottavasti ja innostavasti esitellä yrityksensä. Jos et itse usko ideaan täysillä, niin ei siihen varmasti usko kukaan muukaan. Yritysideaa esiteltäessä on etua, jos sinulla on näyttää suosituksia liittyen ideaasi. Jos esimerkiksi toinen hyvä yrittäjä, lakimies tai tilintarkastaja on kehunut sinua ja toimintaasi, on huomattavasti paremmat lähtökohdat vakuuttaa sijoittaja.

Kirja antoi hyvän peruskäsityksen enkelisijoittajien hyödyntämisestä yrityksen kehityksessä. Jos joskus olen tilanteessa, jossa rahoitusta ja osaamista tarvitsen, otan kirjan uudestaan käteeni.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!