Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

EPIC

Kirjoitettu 01.10.18
Esseen kirjoittaja: Lari Nikkanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: EPIC- Nuoren yrittäjän käsikirja
Kirjan kirjoittaja: Sami Mikkola, Martta Tervonen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 6.3. Brandi ja mielikuvien kehittämisen työkalut

EPIC, 4.7 out of 5 based on 3 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (3 votes cast)

Sami Mikkolan ja Martta Tervosen teos Epic- Nuoren yrittäjän käsikirja herätti kiinnostukseni jo pelkällä ulkoasullaan. Takakannen lupaus loisteliaasta tulevaisuudesta, sekä lukijalle mahdollisesti aiheutuvista riemunkiljahduksista myivät minut ilman sen pidempää pohdintaa. Teos tarjoaa tiiviissä paketissa monipuolisen katsauksen yrittäjyyteen liittyvistä perusasioista, joista yksikään ei  totisesti ole jäänyt huomiotta kenellekkään liiketaloutta vuoden opiskelleelle. Kirjan tarkoitus ei kuitenkaan ole pelkästään kerrata näitä jo kertaalleen opiskeltuja asioita uudestaan, vaan tuoda mukanaan jokaiseen osa-alueeseen ripaus lisää inspiraatiota, ideoita ja syvempää tarkastelua. Mielenkiintoa herättämässä on menestystarinoita ja lausahduksia lukuisilta yrittäjiltä, keksijöiltä, sekä muilta värikkäiltä persoonilta. Teos ei myöskään rajoita lukijaa ainoastaan selailemaan mustaa valkoisella, vaan haastaa hänet luomaan ajatuskarttoja, miettimään omia vahvuuksiaan ja kokeilemaan asioita uudella tavalla.

Itse olen usein pessimistinen uusille työskentelytavoille ja ideoille, kun tiedän myös aikaisemmin käyttämäni keinojen vievän asioita eteenpäin. Aloitettuani tiimiakatemialla huomasin kuitenkin pian, että kapeakatseisuuteni rajoittaa tekemistäni, ja on vaikeaa luoda mitään uutta ja erilaista. Luettuani teoksen ensimmäistä lukua liittyen unelmointiin, mietin jo hetken kirjan vaihtamista. Ajatusleikit oman sisäisen siilin herättämisestä eivät nimittäin vaikuttaneet kovinkaan lupaavilta, vaikkakin ymmärrän tällaisen humoristisen otteen toimivan mahdollisesti johonkin muuhun lukijaan. En myöskään lähtenyt salapoliisileikkiin listaamaan ihailemiani ihmisiä ja heidän hyviä puoliaan, koska ajattelin sen olevan minulle pelkkää ajanhukkaa.

Suljettuani kirjan muutamaan otteeseen vain minuuttien lukuhetkien jälkeen, asennoiduin kuitenkin uudestaan. Tartuin yhteen käsikirjan tarjoamista ideointihetkistä ja lähdin seuraamaan tehtävänantoa. Käytettyäni aikaa ohjeen mukaisesti asioiden ylöskirjaamiseen, pohdintaan ja kuvaamiseen huomasin saavani yllättävän paljon sisältöä aikaiseksi.  Aiheena oli kääntää ajattelu siten, että luo täysin uudenlaisen tavan tehdä jotain, mitä jo moni yritys tai ihminen tekee. Valitsin aiheen ja avasin paperille miten se on aikaisemmin toteutettu, jonka jälkeen kehitin sille täysin uudenlaisen ratkaisun. Haastavimmaksi tässä koin itselleni niin kutsutun “outside the box”-ajattelun, koska yleensä motivaationi ideointiin kaatuu sen toteuttamiskelpoisuuteen. En kuitenkaan heittänyt tällä kertaa heti kirvestä kaivoon, vaan loin jotain täysin erilaista, mikä jopa jossain määrin olisi mahdollista toteuttaa.

Mitä tulee ideointiin ja unelmointiin, Epic ei aseta näihin rajoitteita. Tositarinat tukevat kirjassa erinomaisesti näitä osa-alueita, sillä moni sen henkilöhaastatteluista tuo ilmi oman kädenjäljen ja uskaliaisuuden merkityksen uuden ja erilaisen brändin luomisessa.  Käytän itse harvoin aikaa haaveiluun tai idean ratkaisemiseen, jota vielä kukaan muukaan ei ole ratkaissut. Löysin  kuitenkin kirjasta hyviä tärppejä, joita uskon pystyväni hyödyntämään tulevaisuudessa tiimiyrittäjänä. Myöskään teoriapuoli ei jättänyt minua täysin kylmäksi, ja sain monesta osa-alueesta lisätietoa ja uutta termistöä.

Tärkein oppi minulle henkilökohtaisesti oli se, että pitää uskaltaa unelmoida ja ideoida. Vaikka et koskaan veisi näitä ajatuksia toteuttamiseen asti, niin eihän tämä esityö kustanna sinulle mitään. Ehkä seuraava ideasi onkin pian markkinoiden hittituote tai palvelu. Tässä kappaleessa mainitsemani asiat ovat jotain sellaista, mitä pidin vielä aikaisemmin täysin utopisena hippiajatteluna. Luettuani teoksen voin jo ainakin sanoa seuraavat asiat julkisesti ääneen ilman, että sisäinen siilini käpertyisi taas kerran hiljaiseksi piikkipalloksi.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!