Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Erilaisia yrittäjiä

Kirjoitettu 01.03.15
Esseen kirjoittaja: Paula Äijänen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti Vol2
Kirjan kirjoittaja: Karo Hämäläinen & Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.4. Uusia tuulia oppimiseen, 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Miksi toiset onnistuvat? Mikä on onnistumisen takana, hyvä kasvatus, perhe vai sattuma? Mikä saa ihmiset jatkamaan? Kuka tietää mikä on oikein ja mikä väärin? Mikä yhdistää T+H kirjan yrittäjiä?

Olen miettinyt paljon, miten ihmiset päätyvät sinne minne päätyvätkään. Vaikuttaako kasvatus siihen? Syntyykö motivaatio tekemiseen kotoa? Tai onko sattumalla tekemistä tämän kaiken kanssa?
Sattumaa on varmasti paljon, mutta jotkut asiat tarvitsevat myös muuta. Tarvitaan riskinottoa, motivaatiota ja halua tarttua tilanteeseen. Rohkeus on varmasti myös osana tekemistä. Olen miettinyt, että mikä estää minua näkemästä ja tekemästä asioita. Mikä saa minut toimimaan näin? Useimmiten oma laiskuus vaikuttaa tekemiseen valtavasti. Ei uskalla unelmoida, pelkää epäonnistuvansa, ei ole tarpeeksi rohkeutta.

Minun kohdallani tulevaisuuden haaveilu tuottaa pelkoa, en uskalla katsella tulevaisuuteen, pelkään epäonnistuvani. Tai näin ainakin itse koen tekemiseni, omilla psykologin taidoillani. Menen sokkona eteenpäin ilman tavoitteita, käännän joka kiven ja tutustun siihen. Toisaalta ei ole ehkä väärin kokeilla erilaisia asioita, ja sattuman kaupalla löytää se oma tekeminen. Olen huomannut Tiimiakatemialla omaavani keskustelun jalon taidon. Aikaisemmin en ole siihen osannut kiinnittää huomioita, mutta nyt muiden huomiolla ja kannustuksella olen käyttänyt taitoani hyväksi. Keskustelu ja jutustelu kuuluvat minun perus ominaisuuksiini, siksi en osaakaan selittää mitä oikeastaan teen, sillä minä vain teen.

Toiminta ja toiminnan mahdollistaminen ovat yrittäjien tehtäviä. Yrittäjät ovat huomanneet tai löytäneet mahdollisuuksia ja taitoja itsestään ja ympärillä olevasta maailmasta. He eivät ole nähneet esteitä vaan mahdollisuuksia. Välttämättä ajatus ei ole ollut ryhtyä yrittäjäksi vaan tilanne on vaatinut sellaista, tai toisen yrityksessä ei ole ollut mahdollisuutta toteuttaa itseään.

Onnistumisiin ja epäonnistumisiin ei pelkästään vaikuta oma tekeminen. Joitain asioita voi ennustaa toisia ei. Ulkona voi sataa kun tapahtumaa järjestetään, koira voi syödä sopimukset tai pankki kaatuu. Tulosta voi ennakoida, mutta kaikki ei ole ennustettavissa. Täytyy uskaltaa ottaa rohkeita askeleita ja luottaa omaan intuitioon. Joidenkin asioiden on tarkoitettu tapahtuvan, toisten ei. On kuitenkin uskallettava yrittää, tehtävä rohkeita kokeiluja, rohkeita ostoja. Jotkut tuottavat tulosta toiset eivät. Maailman sodat, finanssikriisit, fyysiset oireet, työntekijät, rahoittajat yms.

Nyt miettisin, että mitä tästä kyseisestä kirjasta voin viedä käytäntöön. Olen ainakin keskustellut ja pohtinut paljon asioita, jotka vaikuttavat omaan ja muiden elämään. Olen myös kuunnellut keskusteluja radioista ja pyrkinyt olemaan mukana maailman menossa. Jos sijoittamista esimerkiksi miettii, tarvitsee olla todella hyvin perillä maailmanpolitiikasta, rahan arvosta, sodista ja monista muista asioista. Ei riitä, että on hyvä kutina, tai välillä riittää, mutta useimmiten ei. Siksi kiinnostusta asioista täytyy olla, täytyy olla valmis ottamaan asioista lisää selvää, sekä kehittämään itseä jatkuvasti eteenpäin. On oltava valmis ottamaan informaatioita ja oppia vastaan. Ei riitä, että mitä tietää nyt, vaan tietoa täytyy saada lisää.

Kuinka rohkea täytyy olla? Kuinka paljon vaaditaan? Näkee kylillä hyvin erilaisia yrittäjiä, toisilla on halu sekä mahdollisuus kasvaa, toisilla mahdollisuus, muttei halua, toiset taas lopettamisen partaalla. Useimmat nauttivat työstään, tekevät sitä mistä tykkäävät, mikä on heidän intohimonsa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!