Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Faktojen maailma

Kirjoitettu 06.01.20
Esseen kirjoittaja: Tom Kaskinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Faktojen maailma
Kirjan kirjoittaja: Hans Rosling
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

FAKTOJEN MAAILMA

 

Faktojen maailma kuuluu mielestäni kirjoihin, jotka jokaisen pitäisi lukea ymmärtääkseen maailmaa paremmin työskenteli alalla kuin alalla. Kirja on mahtava katsomus maailman yleistilaan ja negatiivisiin asioihin mitä meille suolletaan jokaisesta uutislähteestä nykypäivänä. 

 

Kirjan alussa on testi, jolla testataan maailman tietämyksen lähtötaso. Testi koostuu 13 kysymyksestä maailmasta jotka ovat vielä monivalintakysymyksiä joissa on 3 vaihtoehtoa. Esimerkkikysymyksiä:

 

Kuinka moni maailmassa voi käyttää sähköä

 

A: 20%

B: 50%

C: 80%

 

Maailmassa on nykyään 2 miljardia 0-15v lasta. Kuinka paljon lapsia on ennusteiden mukaan vuonna 2100?

 

A: 4 miljardia

B: 3 miljardia

C: 2 miljardia

 

Molemmat ovat kysymyksiä joihin vastasin itse väärin. Oikeastaan koko kyselystä vastasin oikein neljään kysymykseen. Ihmettelin itse, että olenko oikeasti näin pihalla vai mistä on kyse. Todellisuudessa kyselyä on tutkittu ja esitetty ympäri maailmaa ja lähtökohtaisesti jokaisessa maailman maassa vastataan oikein vain 3-4 kysymykseen koulutustasosta riippumatta. Olemme oikeasti vain kaikki aivan pihalla mitä maailmassa tapahtuu.

 

Tasojako

 

Hans Roslingin mukaan olisi hyvin tervettä ja järkevää jaotella maailman maat ja ihmiset tuloluokkien mukaan. Hänen esittämät tuloluokat ovat seuraavanlaiset.

 

Taso 1: Tienaat 1 dollarin päivässä 

Taso 2: Tienaat 4 dollaria päivässä

Taso 3: Tienaat 16 dollaria päivässä

Taso 4: Tienaat 32 dollaria päivässä

 

Kirjassa mennään paljon syvemmälle yksityiskohtiin mitä jokainen luokka sisältää ja minkälaista elämä siellä on. Taso 1 on näennäisesti äärimmäistä köyhyyttä, mitä yllätyksellisesti ei ole enää paljoa maailmassa. Tasot 2-3 ovat keskikasti, johon kuuluu suurin osa maailman väestöstä. Pienin osa ihmisistä kuitenkin asuu tasolla 4, mihin Suomikin kuuluu.

Tutkimusten mukaan maat etenevät tulojakojanaa pitkin koko ajan korkeammalle. Moni köyhistä maista on siirtynyt tason ylöspäin kokonaan. Tämänlainen tason nousu on huomattava parannus elintasoon. Tasolta 1 siirryttäessä tasolle 2 tarkoittaa veden ja luotettavamman sähkön saamista.

 

Liiketoiminta-aspekti

 

Kirjassa kehotetaan ihmisiä ajattelemaan tulevaisuuteen ja tämä herätti minuakin asiassa. Jokainen maa joka on ollut köyhä ja nousee kovaa tahtia tulotasossaan tulee olemaan ihan normaali kuluttaja ennen pitkää. On tärkeää huomioida tämä valtava kansanryhmä joka ostaa ihan samalla tavalla palveluita ja tuotteita kuin mekin ostamme. 

 

Asiat ei ole niin huonosti

 

Tämä on mielestäni kirjan pääpointti. Koko ajan kehitetään uusia keksintöjä jotka pelastavat henkiä, lapsikuolemat vähenevät. Terrorismi on oikeasti hyvin pieni osa maailman kuolemista jnejne. Kaikesta negatiivisesta uutisoidaan päivä päivältä enemmän, koska se vetää kiinnostusta. Ei ole uutisoinnin arvoista, että lapsikuolemat maailmassa vuonna 1950 olivat 15% kaikista syntyneistä lapsista, kun taas vuonna 2016 lapsista kuoli enää 3%. Hans Rosling yrittää saada ihmiset ajattelemaan kriittisesti ja tutustumaan faktoihin mitä maailmassa on. Kiinan päästöt ovat huimaavat verrattuna muihin maihin, mutta henkilömäärää kohden pienemmät kuin muilla mailla. Pitäisikö meidän siis olettaa, että Kiinan pitää pärjätä vähemmällä kuin me vain siksi, että heitä on enemmän?

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!