Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Fasilitointia

Kirjoitettu 31.08.14
Esseen kirjoittaja: Paula Äijänen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Fasilitaattorin käsikirja
Kirjan kirjoittaja: Pepe Nummi
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Aina joutuu tai saa pohtia miten isosta porukasta saa kaiken irti, miten niiden hiljaisiempien nurkassa istujien mielipiteet saa esille. Itse kun sanoo mitä sylki suuhun tuo, kun toiset taas pohtivat kuinka asian ilmaisevat. Meitä on moneksi, sitä ei voi korostaa.

Eriasiat saadaan käsiteltyä erilailla, on virkistävääkin keskustella ja suunnitella pien ryhmissä kuin 19 hengen ympyrässä. Asiat saavat erilaista potkua ja ne saadaan paljon tehokkaammin käytyä, eivätkä ne johtavat persoonat pääse domioimaan keskustelua liikaa.

Muutamiin erilaisiin ryhmä työskentely tapoihin olen törmännyt erilaisissa koulutuksissa, mutta treeneissä liian vähän. Treeneissä udein käydään vaan asioita läpi, eikä mieititä, että miten niitä asioita voitaisiin käydä. Olisiko mahdollista miettiä asiaa toisesta näkökulmasta, tai vaikka tuoda asia erilailla esille. Eikä niin, että nyt meidän pitää puhua projekteista.

Suunnittelin yhdet treenit, ja ohjelman niihin, mutta en sitten ikinä niitä treenejä vetänyt, ajatus tuntui ja kuulosti paperilta hienolta, mutta toteutus ei sitten enää, tai no enhän sitä edes uskaltanut toteuttaa. Nämä on näitä projekteja, jotka laitetaan kaappiin pölyyntymään.

Näitä tekniikoita, tulen kuitenkin käyttämään eritilanteissa, ja samalla opettelen miten ryhmä toimii. Kuinka ne asiat saadaan käytyä niin, että kaikkien äänet ja mielipiteet tulevat kuultua.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!