Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Fight Back

Kirjoitettu 09.08.17
Esseen kirjoittaja: Aleksi Suomala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Fight back
Kirjan kirjoittaja: Pekka Hyysalo
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pekka Hyysalo tuli koko kansan tietoisuuteen Jari Sarasvuon haastattelusta. Kirja on Pekan itse kirjoittama, joten siitä ehdottomasti annan tunnustusta, mutta muuten kyllä tuntuu siltä että kirja kirjoitettiin liian aikaisin, tarina on vielä kesken pahasti. Laajempi elämän kerta tulee varmasti myöhemmin.

 

Huipulta pohjalle

Olen katsonut kymmeniä leffoja aiheesta, jossa nuori urheilija loukkaantuu ja käy henkisen kasvun kohti uuttaa nousua. Peacefull Warrior, on mielestäni yksi parhaista. En ole varmasti ainoa ihminen, joka tarvitsee näitä kovia tarinoita antamaan arkeen perspektiiviä. On oikeastaan aika hauska tajuta, se miten lapsena elokuvat ja tarinat keskittyvät siihen, miten isolta takamatkalta noustaan haastamaan varma mestari ja sen jälkeen odottaa maine ja mammona. Aikuisena taas elokuvat keskittyvät pettymyksen käsittelyyn, sille on varmasti tilausta.

 

Arvot uusiksi

Kirjassa käydään eniten läpi sitä, kun Pekka tajuaa ensimmäisen kerran, että unelma ammattilaskijana on varmasti ohi, hän ei oikein osaa aluksi olla tyytyväinen eloonjäämisestäkään. Matka pohjalta takaisin kohti merkityksellistä elämää lähti pienien voittojen ottamisella. Toki Pekalla oli paljon kovemmat tavoitteet, kun hoitohenkilökunnalla jo alusta asti.

 

Kirjaa on siinä mielessä hankala referoida, ettei minulla ole niin kovia vastoin käymisiä takana että pystyisin jotenkin samaistumaan, mutta taas toisaalta, niitä on edessä jokaisella. Pystyykö elämää mullistaviin asioihin valmistaumaan etukäteen. Kun olen määrittänyt omaa arvo pohjaa aikaisemmin, olen huomannut, että se on yllättävän helppoa. Perhe ja terveys löytyvät kärjestä helposti. Voisin yrittää kuvitella, että ne molemman kokisi suuren mullistuksen yhdessä hetkessä. Ei siihen pysty varautumaan, siinä tulee varmasti lamaantuminen. No aikaisemmin olen päässyt elämässä suvantovaiheista eteenpäin tekemisen ylläpitämisellä, kun on matkalla, pääsee johonkin.

 

Fight Back

Pekalla oli todella paljon muodostunut yhteyksiä lasku uran aikana, niistä oli paljon apua toipumisessa. Pekan aloittaessa tuomaroinnin ympäri Eurooppaa, tuli vastaan rahaongelmat ja siihen piti keksiä ratkaisu. Erä Pekan kaveri puhu jostain amerikkalaisesta kaverista joka oli kokenut saman ja kehittänyt brändin stay strong, siitä se idea sitten lähti. Kaikki parhaat ideat varastetaan vai miten se meni. Tässäkin asiassa tuuri/onni vähän nopeutti asioita. Kutsu Sarasvuon ohjelmaan räjäytti pankin. Pitää muistaa kumminkin, että tarina miehen takana on mielenkiintoinen ja laittaa jauhot suuhun kenelle vain. Totta kai hyviä asioita alkaa tapahtua, kun Pekan tarina tulee isolle kansalle tietoisuuteen.

 

Tästä tietysti tulee yksi hyvä pointti mieleen. Verkostoa on luotava, kun siihen on mahdollisuus. Pekka toki luo jatkuvasti lisää verkostoa, mutta nimenomaan alun hankalassa vaiheessa siitä on äärettömän tärkeä apu. Harvemmin oikeastaan törmää näin vaakuttavaan tarinaan verkoston tärkeydestä, ei ole kyse vain työpaikasta tai rahasta. Pekka pääsi elämään täysillä kiinni uudestaan juurin verkoston avustuksella.

 

Olen miettinyt varmaan satoja ellei tuhansia tunteja mitä haluaisin tehdä isona, jotenkin olen pikku hiljaa päätynyt että luonto ja elämyksen ovat hienoja asioita. Verkoston luominen tänne alalle onkin jo alkanut ja tapaankin ihmisiä joille en tällä hetkellä tee mitään, mutta ns varmuuden vuoksi haluan tuntea ihmisiä. Kun idea pamahtaa päälle, niin pitää päästä tekemään, sitä varten pitää tuntea ihmisiä.

 

Uuden ajan varainkeruu

On mielenkiintoista huomata että nykyään varainkeruu ja muutenkin tuommoinen sponsorointi on muuttunut paljon. Ei ole kauaa siitä kun sponsorointi oli tarran laittamista johonkin auton kylkeen ja se oli siinä. Fight Back tarjoaa tukijalle moniulotteisen egon tukemisen tavan. Kun sinulla on pipo päässä, haluat viestiä ympäristölle, että olen hyvällä asialla ja ollut auttamassa Pekan matkaa takaisin pystyyn. Auttaminen on todella henkilökohtaisen tuntuista, ja Pekka on onnistunut siinä hyvin.

 

Tukeminen pitää nykyään olla molemmin puolista. Tänä päivänä on kaiken maailman järjestöt jotka ovat kaduilla ja netissä lähes identtisen näköisin konseptein liikkeellä. Eli auttaminen on helpompaa kuin koskaan. Kaippa siihen vaan jotenkin turtuu. Fight Backin kaltaiset uudenlaiset brändit vavisuttavat isoja järjestöjä, toisaalta se näyttää isommille järjestöille mallia ja hyvä niin koska nekin ovat todella tärkeitä.