Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Fight the Robots!

Kirjoitettu 21.09.17
Esseen kirjoittaja: Heidi Aittanen
Kirjapisteet: 4
Kirja: Teknoelämää 2035 / Sitran Megatrendikortit
Kirjan kirjoittaja: Elina Hiltunen, Kari Hiltunen / Sitra
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Fight the Robots!

Maailma elää jatkuvan muutoksen alla. Jopa minun 26 -vuotiaan nuoren ihmisen elämään on mahtunut jo monen monta muutosta, etenkin teknologian saralla. Teknologia oli lapsuudessani osa meidän perhettä. Isä oli silloin töissä Nokialla ja saimme sisarusten kanssa kotona näpräillä aina yhden jos toisenlaista uutta kännykkää ja vempelettä. Kännyköiden lisäksi ensikosketukseni omaan teknologiavempeleeseen oli kannettava c-kasettisoitin, jollaiset saimme kaikki sisarusteni kanssa vilpittömästi vanhemmiltamme ”lahjaksi”, (ollaksemme perheen automatkalla hiljaa). Tuohon aikaan autopuhelimet olivat yleisiä, ja ensimmäinen kännykkä minkä näin, oli sellainen jossa ei edes ollut tekstiviestiominaisuutta. En muista tarkalleen kuinka vanha silloin olin, varmaankin jotakin viiden-kuuden ikäluokkaa. Nyt vuonna 2017, noin 20 vuotta myöhemmin c-kasettisoittimet ovat kannettavien cd-soittimien ja mp3-soittimien kautta muuttuneet kännyköiden musiikkisovelluksiksi, minua nuoremmat ihmiset eivät edes tiedä mitä tarkoittaa autopuhelin ja kännyköihin on tullut tekstiviestiominaisuuden lisäksi ties mitä uusia ominaisuuksia ja mahdollisuuksia, siitä on tullut jopa maksuväline. 20 vuoden aikana teknologia on kokenut aivan mielettömän kasvun, ja äitini kanssa jutellessa hänen kokemukset ovat vielä hurjemmat. Heidän lapsuudessa telkkari kahdella kanavalla oli uusi juttu.

 

No, sanomattakin selvää lienee se, että teknologia jatkaa edelleen kasvuaan, samaan hurjaan tahtiin. Kävimme Tulevaisuuden johtajat –koulutusohjelman kanssa Helsingissä tutustumassa tulevaisuuden megatrendeihin. Vierailimme Sitralla, jossa teema-asiantuntija kertoi meille mm. tulevaisuuden terveydenhuollosta ja genomiteknologiasta. Genomiteknologia on siitä hullun kuuloista, että esimerkiksi CRISPR –teknologian avulla on mahdollista muuttaa ihmisen DNA:ta vaikkapa siten, että sairastunut osa DNA:sta voidaan poistaa. Tämä teknologia on siis jo keksitty ja tutkittu, että ihmisen DNA:ta on mahdollista manipuloida. Asia kuulostaa toki hienolta terveydenhuollon kannalta, mutta mitäs sitten tapahtuu kun teknologia päätyy vääriin käsiin? Jos DNA:sta voi poistaa jotakin, niin silloin sinne pystyy myös lisätä asioita.   Koen itseni jokseenkin teknologiavastaiseksi. Tiedostan kyllä sen, että maailma muuttuu ja muutoksen kanssa täytyy elää ja muuttua mukana, mutta samalla pelkään maailman tulevaisuuden kannalta, että tietynlaiset teknologiat päätyvät vääriin käsiin. Robotiikka ja keinoäly ovat asioita joiden teknologiat kehittyvät jatkuvasti. Tulevaisuudessa robotit korvaavat joitakin työpaikkojamme, fyysisen työn määrä vähenee ja keinoäly kehittyy, jolloin pahimmassa tapauksessa ihmisen on mahdotonta tunnistaa keinoälyä ihan biologisesta ihmisestä. Noin kärjistettyjen asioiden syntymiseen saattaa tietysti mennä vielä monia vuosia, mutta nämä asiat ovat hyvä tiedostaa jo tänä päivänä, ja kehittää liiketoimintaa siten, että bisnesmahdollisuudet jatkuvat vielä tulevaisuuteen.

 

Olemme nyt pyörittäneet Rage Cubea, eli raivohuonetta vajaan vuoden verran. Aloitimme suunnittelun ja liiketoiminnan perustamisen sen takia, että meidän mielestä se oli hauska ja villi idea. Aloimme Ilarin kanssa kuitenkin alkuvaiheessa muutaman viinilasillisen jälkeen keskustelemaan siitä, miksi me oikeasti tätä tehdään ja miksi joku oikeasti haluisi käyttää palvelua. Sinä iltana syntyi Rage Cuben Koe Eläväsi –slogan ja ideologia. Kävimme läpi puoliksi tiedostamatta juuri näitä tulevaisuuden trendejä, jossa robotiikka ja keinoäly kehittyvät, maailma digitalisoituu ja oikea fyysinen kokemus hukkuu virtuaaliseen maailmaan. Hoksasimme, mikä on Rage Cuben Why. Rage Cubella halusimme tuoda tulevaisuuden ihmiselle mahdollisuuden kokea jotain aitoa, jotain fyysistä, jotain oikeaa, sitä oikeaa elämisen tunnetta. Meillä oli käsillä bisnes jonka tyyliset elämyspalvelut yleistyvät tulevaisuudessa, juurikin digitalisaation ja robotisaation kasvun myötä.

 

Tulevaisuuden johtajat –koulutuskerralla saimme Sitran vierailun aikana uutta inspiraatiota tulevaisuuteen nähden. Seuraavana päivänä päivämme kulkuun kuuluikin megatrendeihin syvempää tutustumista. Jokaisen parin tehtävänä oli valita Sitran megatrenipakasta muutama itseä kiinnostava trendi, ja lähteä sen pohjalta kehittämään jotakin tuotetta, tai jo olemassa olevaa projektia. Valitsimme Ilarin kanssa luonnollisesti kohteeksi Rage Cuben. Päätimme rikkoa Rage Cuben konseptin ja lähdimme synnyttämään uutta vahvempaa Rage Cubea kuin feenikslintu konsanaan. Lopulta päädyimme säilyttämään taustalla Koe Eläväsi – ideologian ja lisäsimme konseptiin heimoajattelua. Tuloksena oli ekovasaroiden kanssa kulkeva armeija, joka taistelee robotteja vastaan ekologisuutta ja kierrätystaloutta edistäen. Ikävä kyllä Rage Cuben toiminta Jyväskylässä lakkaa. Mutta mikäli jotakin radikaalia tapahtuu, tiedämme tasan tarkkaan mitä haluamme toiminnassamme edistää. Tämän minisynnytyksen jälkeen tuli vielä haastekierros. Siinä tarkoituksena oli valita joku muu trendi, ja tehdä siitä SWOT-analyysi, jotta voisimme keksiä ehkä yllättävälläkin tavalla uusia ideoita. Valitsimme Ilarin kanssa meidän trendiksi virtualisoitumisen, meidän suurimman vihollisen. Heikkouksiksi ja uhkiksi muodostuivat jo mielessämme pyörineet aiheet, todellinen maailma unohtuu virtualisoitumisen myötä, aidot ihmiskontaktit jäävät vähemmälle ja tulevaisuuden tarve fyysiselle kokemukselle saattaa kadota. Onnistuimme kuitenkin löytämään arkkivihollisestamme mahdollisuuksia. Virtualimaailman voisi yhdistää elämyspalvelubisnekseen siten, että yhdistäisi fyysisen ja virtuaalisen kokemuksen. Saimmekin tästä heitettyä porukalla jo villejä ideoita zombimetsästyksen ja Rage Cuben yhdistämisestä. Saa nähdä, mikäli tulevaisuudessa ilmenee uusi palvelu jossa kyseiset asiat on yhdistetty. Saattaapa olla, että olen silloin itse ollut asialla!

 

Sekä Teknoelämää 2035, että Sitran Megatrendikortit käsittelevät toki paljon muutakin, kuin pelkästään tekoälyä ja robotiikkaa. Nämä sattuivat olemaan aiheet jotka kolahtivat tällä kertaa eniten omaan sieluuni. Niin kuin aikaisemmin totesin, maailma muuttuu ja sen mukana on myös itse muututtava, sekä henkilökohtaisesti, että yritysnäkökulmasta. Sitran kortteja voin lämpimästi suositella kelle tahansa pitkäaikaista bisnestä suunnittelevalle. Vaikka kaikki trendit eivät välttämättä osu sillä hetkellä omalle kohdalle, on ne silti syytä tiedostaa. On hyvä huomioida erilaisia trendejä, erilaisilla näkökulmilla omaan yritystoimintaansa. Omaa toimintaa uhkaavistakin trendeistä voi löytyä timanttisia ideoiden alkuja. Liitän alle vielä upean visuaalisen toteutuksen Rage Cuben megatrendien kohtaamisesta!

Rage Cube, kuin feenikslintu

Rage Cube, kuin feenikslintu

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!