Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Five dysfunctions of a team

Kirjoitettu 10.10.18
Esseen kirjoittaja: Jussi Nieminen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Five dysfunctions of a team
Kirjan kirjoittaja: Patrick Lencioni
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Five dysfunctions of a team

Sain vinkin treeneissä youtubessa katsottavasta Patrik Lencionen videosta, jossa käsitellään viittä toimintahäiriötä tiimissä. Valmentajat puhuivat, että tämä olisi hyvä katsoa näin tiimiakatemian opintojen alkuun, jotta pystyisi kehittymään niin tiiminjäsenenä kuin omana itsenään.

1. Luottamuspula

Luottamuspula näkyy tiimissä, kun jäsenet pitävät omaa “rooliaan” yllä eivätkä uskalla olla avoimia. Tällöin Patrickin mukaan tiimi ei toimi oikein, koska tiimissä jää tärkeitä asioita käsittelemättä. Dialogi ei yllä tasolle, joka huipputiimiltä vaaditaan.

Luottamus on tiimin tärkeimpiä ominaisuuksia. Tiimissä ilman luottamusta ei kukaan uskaltaisi heittää omia kaikkia ideoitaan, eikä ennakkoluulottomasti ottaa kantaa keskusteltaviin asioihin.

Uskon, että omassa tiimissä olemme vielä vaiheessa, jossa osa porukasta pystyy ja uskaltaa heittäytyä, kun taas osalla se vie enemmän aikaa. Patrick mainitsi videossaan, että tiimin johtajan heittäytyessä ensiksi on tiimin jäsenten helppo seurata perässä. Olen huomannut oman tiimin johtajien osalta hienoa heittäytymistä.

2. Konfliktien pelko

Patrick kertoo videossaan että: Ilman luottamusta tiimissä voidaan jopa pelätä konflikteja, koska ne muistuttavat enemmän politiikkaa kuin tiimin sisällä tapahtuvaa oikean ja parhaan asian löytämistä. Tiimissä ja miksei koko organisaatiossakin olisi tärkeää keskustella asioista niiden oikeilla nimillään eikä delegoida tai jättää konflikteja suorittamatta. Tällöin ihmisillä jää usein asioista huono fiilis eivätkä he välttämättä pysty ymmärtämään miksi tai mitä ovat tehneet oikein, väärin yms. Ihmiset voivat myös ajatella, että heistä puhutaan “pahaa” selän takana, jos kuulee mokastaan jotakin muuta kautta.

Mielestäni tämä on todella tärkeää muistaa tiimioppimisessa, että asioista pitää pystyä puhumaan niiiden oikeilla nimillään, eikä lakaista maton alle. Omassa tiimissäni olen huomannut, että osa asioista jää käsittelemättä, jos tuntuu siltä, että ne voisivat satuttaa jonkun tiiminjäsenen tunteita tai kunniaa. Uskon tämän muuttuvan tiimini kehittyessä ja meidän paremmin toisiimme tutustuessa.

3. Sitoutumisen puute

Patrick näkee sitoutumisen puutteen tulevan suoraan konfliktien pelosta, jolloin asioita ei käsitellä eivätkä tiimin jäsenet tällöin pysty sitoutumaan päätettävään asiaan. Jos siis tiimin jäsen ei saa omaa mielipidettään kuuluville, ei hän tällöin myöskään halua sitoutua jonkun toisen idean toteuttamiseen. Patrickin mukaan tämä selviäisi sillä, että asioista voitaisiin keskustella hyvällä hengellä ja saataisiin päätös aikaiseksi, jonka jokainen pystyisi ymmärtämään ja siten siihen sitoutumaan.

Sitoutuminen on tärkeä asia oman tiimioppimisen kannalta, sillä oppiminen tapahtuu vain sitoutumisen kautta. Uskon kuitenkin, että jokainen pystyy löytämään itsestään rohkeutta olemaan erimieltä ja sanomaan oman mielipiteen, eikä tällöin ongelmana ole konfliktien pelosta johtuva sitoutumisen puute.

4. Vastuun välttely

Puheessaan Patrick kertoo että vastuun välttely on pahin ja yleisin ongelma yrityksissä. Vastuun välttely tulee suoraan sitoutumisen puutteesta. Silloin kun ihmiset eivät pidä toisiaan vastuullisina eivätkä uskalla sanoa heille suoraan virheistään. Tiimin sisällä jäsenten pitäisi pitää toisiaan vastuullisina ja vaatia toisiltaan puhumaan suoraan ja olemaan rehellisiä.

Omassa tiimissäni olen huomannut, että toisille ihmisille on asioita helpompi sanoa suoraan kuin toisille. Tämän uskon kuitenkin korjaantuvan ajansaatossa, kunhan tiimiliiderit näyttävät esimerkkiä ja keskustelevat asioista suoraan koko tiimillle.

5. Tulosten sivuuttaminen

Tiimin viimeissä toimintahäiriössä Patrick kiteyttää koko esityksen annin. Jos tiimissä yksikin ihminen pelaa vain omaan pussiinsa, omiin tuloksiinsa, niin koko tiimi kärsii. Tiimin on siis keskityttävä tiimin tuloksiin eikä henkilökohtaisiin tavoitteisiin ja tätä kautta antaa tuloksia jokaiselle osalliselle.

Tiimissäni tämä on vielä voimakkaasti pinnalla ja ymmärtäähän sen, sillä tiimi ollut kasassa n. 5 viikkoa. Tämä asia on ollut kuitenkin vahvasti esillä niin valmentajien kuin tiiminkin toimesta. Uskon kuitenkin, että tulevaisuudessa jokainen jäsen pystyy asettamaan tiimin etusijalle, sillä onhan se tärkein työkalu saavuttaa uusia kokemuksia ja henkilökohtaisia tavoitteita.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!