Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Flow

Kirjoitettu 21.05.20
Esseen kirjoittaja: Tino Parhiala
Kirjapisteet: 4
Kirja: Flow&Draivi
Kirjan kirjoittaja: Mihaly Csikszentmihalyi/ Frank Martela, Karoliina Jarenko
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Flow on haluttu mielentila, jolloin saat itsestäsi kaiken irti, kun teet jotain itsellesi merkityksellistä ja ihmisen taidot, tiedot ja tekeminen ovat tasapainossa. Ihminen haastaa itseään sopivasti tehtävään ja hänellä on riittävät taidot tehtävän suorittamiseen. Kykyjen käyttäminen äärimmilleen auttaa Flow-tilan saavuttamisessa. Kasvu ja kehitys tekemisessä on ensiarvoisen tärkeää Flow-tilan saavuttamiseksi ja sen takaamiseksi tulevaisuudessa.

Flow on draivia käytetympi sana, kun puhutaan kyseisestä mielentilasta. Flow-tilan tai draivin voi selittää vielä paremmin alla olevan kuvan avulla. Saavuttaaksesi flown, on työstä saatava tarpeeksi mielihyvää ja työn on haastettava sinua tarpeeksi. Näiden yhdistelmä auttaa sinua saavuttamaan parhaan lopputuloksen töissä tai harrastuksessa.

Kuvassa draivin vastakohta on leipääntyminen, joka johtuu mielipahasta ja matalasta aktivaatiotasosta eli työn helppoudesta. Tuttavallisimmin saatetaan puhua masennuksesta, joka ei ole ihmiselle terveellinen mielentila. Jos masennus on todettu, silloin työkyky on todennäköisesti jo hyvin matala tai sitä ei ole ollenkaan.

 

Kun Flow-tilan saavuttaa siihen jää helposti “koukkuun”. Kaikki on varmaan kokenut tunteen, kun et haluaisi millään lopettaa tekemistä ja saatat jo illalla miettiä seuraavaa työpäivää, että pääset jatkamaan mukavia askareitasi. Flow-tilassa tekeminen on pääosassa ja se palkitsee eniten. Huippuosaajat tekevät osaamisen eteen tuntitolkulla töitä ja jahtaavat tekemisellään Flow-tilaa. Olen itsekin päässyt töiden parissa flow-tilaan, mutta vahvimmat muistot liittyvät kuitenkin jääkiekkoon. Muistan monesti, kun harrastus on vienyt mukanaan ja odottaa vaan seuraavaa kertaa kun pääsee pukemaan pelikamat uudestaan päälle.

Flown syntymiseen vaikuttaa neljä asiaa:

  1. Keskittymiskyky
  2. Tehtävän haastetason ja tekijän taitotason kohtaaminen
  3. Päämäärä
  4. Kehittävä palaute

 

Tiimiakatemialla on kova rohkeiden kokeilujen kulttuuri. Valmentajat ja tiimitoverit rohkaisevat tekemään uusia juttuja, jotka haastavat ja innostavat tarpeeksi. Tämä kulttuuri mahdollistaa isojen oppien lisäksi pääsemisen flow tilaan, jolloin projektien lopputulos tulee suurella todennäköisyydellä olemaan onnistunut. Uusien kokeilujen aloittaminen tarvitsee myös hieman motivaatiota, joka on toiminnan voima, joka kumpuaa meistä itsestämme.

Me ihmiset olemme luontaisesti tavoitteisiin pyrkiviä ja emme tee mitään ilman tavoitteita. Kun meillä on selkeä tavoite, saamme siitä energiaa ja tarmoa tekemiseen ja sen kautta asetettujen tavoitteiden saavuttaminen helpottuu. Mielenkiinto ja kova tahto itse tekemistä kohtaan pienentävät kynnystä astua epämukavuusalueelle.

Uusi työ vaatii luovuutta, yhteistyökykyä ja kykyä kohdata asiakas. Tähän tarvitaan sisäistä motivaatiota eli sitä, että työntekijät aidosti syttyvät tehtävistään. Jotta meidänkin tiimiyritys olisi innostusta synnyttävä, on tiedostettava sisäisen motivaation neljä elementtiä – vapaaehtoisuus, kyvykkyys, yhteenkuuluvuus ja hyväntekeminen – ja löydettävät tavat, joilla niitä vahvistetaan.

 

  • Vapaaehtoisuus: Vapaaehtoinen ihminen ei ole jonkun toisen taholta pakotettu tekemään jotain suoritusta, vaan hän tekee sen omien tarpeidensa takia ja omasta halustaan. Meidän tiimissämme vallitsee monissa asioissa vapaaehtoisuuden kulttuuri, mutta joitakin asioita yrityksessä on vain tehtävä, esimerkiksi rahaa. mikään yritys ei pysy pinnalla, jos liikevaihto on 0.

 

  • Kyvykkyys: Yksilö kokee, että pääsee oppimaan uutta ja kehittymään. Hän kokee tekemisessään sopivasti haasteita ja mahdollisuuden hyödyntää omaa osaamistaan. Tiimiyrityksemme tarkoitus on olla yksilöiden oppimisalusta, jonka kautta voi tehdä erilaisia töitä ja kokeilla siipiään myös sellaisissa projekteissa, jotka jäisivät yksin toteuttamatta.

 

  • Yhteenkuuluvuus: Jokainen tiimiläinen kokee kuuluvansa yhteisöön, että hänestä välitetään ja hän on yhteisössä arvostettu persoona. Tiimiakatemian koko yhteisö on pääsääntöisesti hyviä kavereita keskenään ja tulevat varmasti toistensa kanssa juttuun. Puolivuosittain järjestettävät raksat ja palkintogaalat ovat hyviä esimerkkejä tiimiakatemian vahvasta yhteisöllisyydestä ja yhteen hiileen puhaltamisesta.

 

  • Hyväntekeminen: Tunne siitä, että omalla tekemisellään saa aikaan hyvää akatemialla, asiakkaiden kanssa tai yhteiskunnan tasolla. Tiimiakatemialla on monena vuonna järjestetty erilaisia hyväntekeväisyyteen liittyviä projekteja yhdessä asiakkaiden kanssa.

 

Sisäinen motivaatio kumpuaa jokaisesta ihmisestä itsestään ja sitä on kenenkään muun turha lähteä pakottamaan. Minua vie eteenpäin halu kehittyä ja saavuttaa elämässäni joskus jotain itselleni merkityksellistä. Pyrin valitsemaan sellaisia projekteja, jotka vievät minua tavoitteitani kohti ja jotka tukevat arvomaailmaani. Jos motivaatiota ei ala löytymään, niin etsin sitä kirjoista tai juttelemalla muille ihmisille, jotka ajattelevat elämästä samalla tavalla minun kanssani. Joskus motivaatiota on itse hieman tökittävä esille, koska perusluonteeltaan laiskana ihmisenä sohva on aina se helpoin vaihtoehto.

 

Ulkoinen motivaatio tulee ulkoapäin. Esimerkiksi palkka on yleinen ulkoisen motivaation lähde, joka on tietenkin perusteltu. En minäkään töihin lähtisi, jos siitä ei saisi rahaa. Muita ulkoisen motivaation lähteitä voivat olla kannustus, palaute, ulkopuolinen tuki ja osallistumismahdollisuudet. Nämä tekijät tyydyttävät yleensä alemman tason tarpeita, kuten yhteenkuuluvuuden ja turvallisuuden tarvetta. Ulkoiset palkkiot ovat kestoltaan lyhytaikaisia ja tarvetta niiden saamiseksi esiintyy usein. Kun päämäärä tai ulkoinen palkkio on saavutettu, motivaatio yleensä sammuu joksikin aikaa. Joissakin tapauksissa kuitenkin ”nälkä kasvaa syödessä” ja päämäärän saavutus vain vahvistaa motivaatiota.

 

Meidän tiimissämmekin olisi hyvä miettiä motivaatiomme lähteitä. Olemmeko tiimiakatemialla sisäisten vai ulkoisten syiden takia. Sisäisen motivaation omistavat opiskelijat puhuvat itsestää yrittäjinä, jotka haluavat oppia uusia asioita, ottaa riskejä ja kokeilla hulluja juttuja. Ulkoisen motivaation omaavat pitävät itseään vain opiskelijoina, jotka haluavat suorittaa koulun loppuun ja saada käteensä todistuksen alemman ammattikorkeakoulututkinnon suorittamisesta. He eivät yleensä ota minkäänlaisia riskejä eivätkä kokeile uusia juttuja. Nämä tyypit eivät yleensä ole oppineet akatemian aikana mitään, jos he nyt ylipäätänsä loppuun pääsevät.

 

Meidän tiimistämme löytyy molempia yksilöitä ja kaikkien kanssa on tultu hyvin toimeen. Erilaiset tavoitteet tekevät tietenkin yhdessä tekemisestä haastavampaa, mutta sehän on loistava tilaisuus opetella johtamista, kun 11 erilaisen ihmisen tavoitetta pitäisi pystyä viemään samaan suuntaan.

 

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!