Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Flow

Kirjoitettu 08.10.17
Esseen kirjoittaja: Heidi Aittanen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Flow
Kirjan kirjoittaja: Mihály Csíkszentmihály
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Flow

 

Mihály Csíkszentmihályin Flow kirja kertoo siitä, mikä on flow-tila ja miten sen voi saavuttaa. Flow on tila jossa ihminen keskittyy jokaisella sielun osallaan tavoitteelliseen toimintaan. Se on tila, joka tapahtuu silloin kun ihmisen kyvyt vastaavat haastetta ja ihminen on kiinnostunut kyseisestä haasteesta. Flow tilassa on tyypillistä että ympäristö hämärtyy ja keskittyminen kohdistuu intensiivisesti toimintaan. Ajantaju hukkuu ja flow valtaa mielen ja ruumiin. Flow tila saattaa myös helposti katketa, mikäli ympäristössä on joku keskeyttävä häiriötekijä. Allaoleva kaavio kuvaa kätevästi flow –tilan.

 

Flow Chart

 

Aloin miettimään hetkiä, jolloin olen itse ollut flow –tilassa. Ravintola-ala aikoinani toimin kylmäkkönä kausiluontoisessa ravintolassa, jossa kiireisimmillään ruokittiin vajaa 200 henkilöä 2,5h aikana. Kaikki annokset menivät lautasilta ja päivittäiseen työhön kuului se ainakin yhden tunnin mittainen jatkuva kiire. Olin siis kylmäkkö. Käytännössä minun töihini kuului kylmien alkupalojen, sekä jälkiruokien nostaminen annoksiksi. Ala Carte –ravintolan tyyliin kuuluu se, että annosten tulee olla myös visuaalisesti kauniita. Joka päivä valmistelin pisteeni siten, että minulla on kaikki tarvittava käsillä, jotta työ oli mahdollisimman soljuvaa. Olin sopinut tarjoilijoiden kanssa tietyt raamit jotka pätevät minun työpisteelläni. Bongi (ravintolaslangissa tilaus) tuli laittaa tiettyyn naulaan, edeten loogisessa järjestyksessä. Sääntöjen piti olla selvät sen takia, että pääsisin saavuttamaan flow –tilan avulla maksimaalisen tehokkuuden.  En tietenkään ajatellut sitä noin syvästi vielä niinä aikoina. Annosten esillelaitto oli minulle juuri flow –tilaan päästäkseni tarpeeksi haastavaa. Nopea tahti ja aikapaine toi haastavuuden, omat tärisevät käteni toivat oman haasteen, mutta taitoni visuaaliseen lautasasetteluun tekivät työstä helppoa, mutta haastavaa. Annosten asettelussa sain ”välittömän palautteen” kun näin sen mitä teen ja näin kauniin lopputuloksen. Noilla keinoilla tein monta kattausta täydellisessä flow –tilassa. Tuollaiset hetket olivat minulle niitä hetkiä mitkä palkitsivat minua eniten siinä työssä.

Kun flow katkeaa, siinä kestää hetki ennen kuin siihen pääsee syventymään uudestaan. Minulla oli syy, miksi olin sopinut tarjoilijoiden kanssa tietyt raamit bongien tuontiin. Olin huomannut, että kun tarjoilijat laittavat bongit sekaisin, tai huikkaavat ovensuusta jotakin minulle, flowni katkesi. Ajatus harhautui suorituksesta ja hävisin konkreettista aikaa päästäkseni taas kärryille. Toinen hyvä esimerkki flown katkeamisesta on se, kun kirjoitin esseetä jonka parissa olin vaipunut jonkinmoiseen flow –tilaan. Sitten minun puhelimeni soi, väärä numero. Gone. Sinne meni se fiilis ja inspis kirjoittaa mielestäni hyvää esseetä. Eihän siinä, jatkoin kirjottamista, en yhtä inspiroituneesti kylläkään ja juuri kun olin saamassa kiinni kirjoittamisesta, minun puhelimeni soi. Taas. Se oli sama herra. Jatkoin jällein kirjoittamista ja sama herra soitti minulle yhteensä 14 kertaa, joka kerta yhtä hämmästyneenä ettei puhelu mennytkään hänen pojalleen. Sinne meni sen esseen kirjoittamisen flow. Kun flow katkeaa, se katkeaa.

 

Miten voisin ajaa itseäni useammin flow –tilaan?

Flow tilan vaatimus on se, että tehtävä ei saa olla liian helppo, eikä liian vaikea. Esimerkiksi Rage Cuben siivous ei aiheuta minulle flow tilaa, koska se on minulle liian helppoa. Koen olevani myynnissä melkoinen noviisi, joten se ei aiheuta minulle flow –tilaa koska se on liian helppoa. Myyntihommissa flow –tilaan pääseminen vaatiikin minulta enemmän taitoa. Kun opin lisää ja näen vaivaa oppimisen eteen, voin saavuttaa nyt minulle vaikeissa tuntuvissa asiossa flow tiloja. Flow tila vaatii tietyn taito/vaikeustason, ja nostamalla omia taitoja voi päästä lähemmäksi tulevaisuuden flow –tiloja. Flow on minulle nyt tila, joka sattuu tulemaan joskus, minun taitotasoani vastaavissa tilanteissa. Minun täytyy siis oppia ja imeä uutta tietoa itseeni, jotta voin saavuttaa flow –tiloja useimmilla osa-alueilla. Jatkuva oppiminen ja tiedonnälkä on muutenkin terveellistä sekä mielelle, että ruumille.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!