Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Haluatko valmentaa opiskelijasi menestyjiksi?

Kirjoitettu 08.02.17
Esseen kirjoittaja: Tomi Rytkönen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Simon Sinek's Top 10 Rules For Success
Kirjan kirjoittaja: Simon Sinek
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.05. Valmentaminen, 9.08. Henkinen kasvu

Haluatko valmentaa opiskelijasi menestyjiksi?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

 

 ”Haluatko valmentaa opiskelijasi menestyjiksi?”

Näillä sanoilla aloitan myyntipuheeni opiskelijayrittajyys.fi -sivustollani. Kukapa ei haluaisi onnistua tai olla luomassa menestyjiä?

Opiskelijat ovat niitä, jotka luovat tulevaisuuden työpaikat ja mahdollisuudet sekä kehittävät maailmaa. Kuulostaa hienolta, mutta se on tarkemmin mietittynä täysin totta.

Olen miettinyt viime aikoina paljon menestymisen ja onnistumisen eroavaisuutta. Onko onnistumisen mittarina samanlaiset teot ja saavutukset kuin menestyksessä? Jos yrittäjää sanotaan menestyneeksi, onko hän silloin myös onnistunut?

Kuinka menestyjän voisi sitten määritellä?
Lifehack -sivuston mukaan menestyjä on toiminta-orientoitunut ja avoimin mielin tavoitteita asettava henkilö, joka on intohimoinen jatkuvaa itsensä kehittämistä kohtaan.
Lähde

Onnistuja taas puolestaan on mielestäni henkilö, joka saavuttaa jotain haluamaansa. Voisiko onnistumisen mitata pienemmässä mittakaavassa kuin menestymisen? Kun henkilö onnistuu eli pääsee tavoitteisiinsa useamman kerran, voisiko olla niin, että hänestä tulee silloin menestyjä?
Johtamisen treeneissä katsottu Simon Sinekin TedTalk ’Simon Sinek’s Top 10 Rules For Success’ -video pohjautui hyvin pitkälle näihin ajatuksiini. Kymmenen sääntöä menestykseen, tämä video on katsomisen arvoinen.

Haluan nostaa omasta mielestäni neljä parasta sääntöä esille ja miettiä niiden vaikutuksia omaan toimintaani sekä sitä, mitä voisin oppia näistä.

1. Riko sääntöjä

Jotkut ihmiset näkevät asioita, joita he haluavat. Jotkut ihmiset näkevät taas asioita, jotka estävät heitä saamasta niitä asioita. Bageljonossa toinen näkee ilmaisen bagelin, kun toinen taas näkee ylipitkän jonon.”

Olen oppinut vuosien varrella näkemään mahdollisuuksia tilanteissa, joissa monet saattaisivat nähdä vain esteitä. Muistan, kun ensimmäisen opiskelijayritykseni jäsenen ja yhden parhaan kaverini kanssa olimme paikallislehden haastattelussa nuorten yrittäjyydestä.

Kaverini vastasi toimittajalle hänen kysyessään, mitä olemme oppineet yrittäjyydestä:

”On oppinut ainakin sen, että ei oo esteitä. On vain hidasteita”.

Tämä lause on jäänyt mieleeni motivoivana kannustimena. Jos olen kohdannut ongelmia, en ole luovuttanut, vaan miettinyt toisenlaista lähestymistapaa tai ratkaisua asiaan.

Mielestäni myös pystyn tehokkaasti hyödyntämään mahdollisuuksia niiden tullessa minua vastaan. On kuitenkin myös tärkeää luoda itselleen tilanteita, joissa näitä mahdollisuuksia tulee vastaan. Sen vuoksi olenkin ottanut tavoitteeksi tälle keväälle, että luon mahdollisimman paljon verkostoja Suomen yrittäjyyskasvatuksen kentässä.

2. Outdo yourself

”Liian monet keskittyvät olemaan muita parempia, kuten miettimällä ”kuinka olla parempi kuin Apple”. Tavoite ei ole olla parempi kuin joku muu, vaan ylittää itsesi ja tehdä asiat paremmin kuin itse.”

Uuden luominen on aina mielenkiintoista ja jännittävää. Siihen liittyy riskejä, haasteita ja ennakkoluulojen voittamista. Lähdin miettimään opiskelijayrittäjyys-projektini osalta, millaisia vaikutusmahdollisuuksia opiskelijalla voi olla Suomessa. Siinä missä aina puhutaan verkostoitumisesta, haluan puhua nyt oman työpaikan luomisesta aktiivisella kehittämistyöllä.

Kehittämistyöllä tarkoitankin itseäni. Haluan kehittää itsestäni niin hyvän, että varmistan työllistymiseni.

3. Be authentic

”Asiat joita teet ja sanot symboloivat sinua. Valehtelemalla et saa luottamusta puolellesi.  Jos sanot jotain mihin uskot ja mitä aidosti olet, tavoitat ihmisiä jotka uskovat sinuun. Pienikin viite siitä että henkilö valehtelee vie uskottavuuden kokonaan.”

Symboli. Jotain, joka kuvaa asiaa, johon uskon itse vahvasti.

Halusin kehittää opiskelijayrittäjyys-projektilleni teeman ja symbolin, jonka kautta pystyn luomaan yhtenäistä ja tunnistettavaa kokonaisuutta.

Lopputulos on tässä:

menestyjiksi

Teemaksi syntyi ”On aika antaa opiskelijayrittäjyydelle kasvot”.

Aion kertoa myöhemmin lisää teeman ja tarinan syntymisestä.

4. Löydä intohimosi

Intohimo on jotain, mitä rakastat. Jotain sellaista, jota tekisit ilmaiseksi.”

Olen ollut opiskelijayrittäjänä pian kuusi vuotta ja tehnyt yrittäjyyskasvatuksen kehittämistyötä noin kolme vuotta. Olen tehnyt lukemattomia tunteja töitä ilmaiseksi ja tarttunut mahdollisuuksiin, jotta pääsen eteenpäin unelmissani. Nyt on kuitenkin aika tehdä muutos.

Omistaudun intohimoisesti asialle ja lähden luomaan uraa itselleni ajatuksieni osalta. Mitä tarkoitan?

Haluan olla opiskelijayrittäjyyden asiantuntija.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!