Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Havahtuminen

Kirjoitettu 27.11.19
Esseen kirjoittaja: Tom Kaskinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Havahtuminen
Kirjan kirjoittaja: Anthony De Mello
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Havahtuminen jo yksinään on legenda akatemialla niin negatiivisessa, kuin positiivisessa. Kirja on melkein “pakko” lukea vain sen legendojen takia. Kirjaa on haukuttu mielipuoliseksi ja kehuttu hyvin mieltä avaavaksi. Kirja tosiaan käsittelee todellisen onnen löytämistä ja mielen omien lukkojen avaamista. Monien muiden esseitä kirjasta lukiessani selvisi, että ihmiset tulkitsevat kirjaa täysin omalla tavalla. Kirjaa lukiessani en saanut siitä ihan kauheasti kuitenkaan irti.

Anthony De Mello yrittää saada kuulijan tietoiseksi itsestään. Kaikista omista tarpeistaan ja mahdollisuuksistaan. Kirjassa Anthony kertoo, että ihmiset ovat unessa ja kulkevat siellä elämänsä polkuja pitkin.

Onnellisuus

De Mello kertoo kirjassaan, että onnelliset asiat tekevät elämästä elämisen arvoisen kun taas negatiiviset asiat kuten epäonnistumiset kasvattavat. Elämä muutenkin on kurjaa jos voivottelee koko ajan jotain. Olin itsekin taannoin pienimuotoisen burnoutin partaalla kun tuntui, että hommia oli vain yksinkertaisesti liikaa. Asia ei kuitenkaan välttämättä ollut edes niin. Asiat joita tein tämän hetken aikana oli minulle niin haastavia, että stressasin ja mietin niitä kokoajan mielessäni. Tämä sai minut vaipumaan epätoivoon mistä oli todella vaikea ponnistaa enää ulos. Tuntui kuin kaikki olisi vain kaatunut minun vastuulle ja kokoajan unohtui tehdä jotain. Jos jotain sai valmiiksi niin piti samantien aloittaa seuraava asia jne.

Kirjassa oli myös hyvin mielenkiintoisia ajatuksia mitä en ollut oikeastaan ajatellutkaan ennen. Herääminen kirjan mukaan tarkoittaa myös sitä, että elää elämää juuri niin kuin sinusta tuntuu, että sitä pitää elää. On ihan turha yrittää miellyttää muita omalla elämäntyylillä. Sinä päätät mitä haluat tehdä, milloin haluat sitä tehdä ja miksi. Se ei ole itsekkyyttä vain ikioma oikeutesi. On myös ihan turha yrittää saada muita ihmisiä elämään niin kuin sinä haluaisit heidän elävän. Akatemiallakin on hyvin vaikeaa tämän takia esimerkiksi johtaa tiimejä, koska ihmiset ovat erilaisia ja reagoivat eri tavoilla eri asioihin. Johtajanakaan ei voi vaatia kaikkia ajattelemaan samalla tavalla tietyistä asioista.

Havahtuminen on myös osaltaan sitä, että oikeasti ymmärtää ja sisäistää kuinka hyvin asiat ovatkaan ympärillään. Itse sorrun asioiden stressaamiseen liiankin usein ja pitkitän niiden tekoa mikä vain pahentaa asiaa. Olen kuitenkin oppinut akatemian aikana hoitamaan asiat mahdollisimman nopeasti pois alta ja unohtaa ne sen myötä. Se helpottaa ainakin omalla kohdalla ajattelua huomattavasti.

 

“Ken tietää, on hiljaa. Ken puhuu, ei tiedä”

Tämä oli sellainen laini joka kolahti nimenomaan tiimiakatemialla. Tiimiakatemialla näkee paljon ihmisiä, ketkä pitävät vain mahdollisimman kovaa meteliä omasta tekemisestään ja taidoistaan, mutta todellisuudessa jos heitä kyseenalaistaisi, olis puheet todennäköisesti vähissä. Minä mukaanlukien ainakin akatemian alkuajoilla sorruin turhaan selittelyyn ja huuteluun. Lause yksinään ei tietenkään istu akatemialle, koska pyrimme oppimaan tiimissä ja kehittämään toinen toisiamme, mutta ymmärrät varmasti pointin.

Kirja oli hyvin vaikea luettava ja se pitäisi varmasti lukea uudestaan tajutakseen niitä ajatuksia joita De mello kirjassa listaa. Kirja kuitenkin kannustaa ihmisiä ajattelemaan asioita ja elämään omaa elämäänsä välittämättä muiden mielipiteistä. Tekemään itse omat valintansa. En koe, että sain kirjasta liikaa irti, mutta se kyllä kannustaa ajattelemaan varsinkin jos stressaat joistain asioista kovasti.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!