Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Havahtuminen

Kirjoitettu 12.12.18
Esseen kirjoittaja: Annika Palmari
Kirjapisteet: 3
Kirja: Havahtuminen
Kirjan kirjoittaja: Anthony De Mello
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Havahtuminen on intialaisen Anthony de Mellon filosofinen teos, jossa käsitellään onnellisuutta ja sen saavuttamista sekä erilaisia yhteiskuntamme valheita ja ehdollistumia, jotka jarruttavat onnellisuuttamme ja rajoittavat mahdollisuuksiamme. De Mello kuvailee nykymaailmaa suorituskeskeiseksi ja kulissimaiseksi valheeksi, jossa kaikki ovat tietämättömiä todellisesta elämästä ja maailmasta. Ihmiset ovat kuin unessa, josta tulee ”havahtua” löytääkseen todellisen merkityksen ja onnellisuuden.

 

Kirja on saanut kulttiklassikon maineen elämänfilosofian saralla, eikä ihme, sillä se käsittelee meitä kaikkia kummastuttavia elämän peruskysymyksiä suoralla mutta syvällisellä tavalla. Sain paljon suositteluja kirjasta, joten päätin yrittää syventyä siihen, vaikka filosofinen kirjallisuus on aiemmin ollut hyvin vierasta aluetta itselleni.

 

De Mellon mukaan onnellisuutemme esteenä ovat erilaiset ehdot, joita sekä me itse että ympäröivä yhteiskunta asettavat meille. Ajattelemme, että vasta kun saavutamme tai saamme jotain, voimme olla onnellisia, vaikka meillä olisi jo todellisuudessa oman onnellisuutemme avaimet käsissämme. Ikään kuin päätämme olla onnettomia, vaikka nauraisimme, nauttisimme ja iloitsisimme elämästä. Tämä opettaa jälleen sen, kuinka oma mielemme voi olla sekä vapauttaja että kahlitsija: jos päätämme olla onnettomia, myös olemme sitä, mutta jos päätämme olla onnellisia, voimme saavuttaa sen hyvin helposti. Tämän perusteella emme saisi koskaan jäädä vellomaan negatiivisiin ajatuksiin tai alkaa pyörittelemään päässämme skenaarioita siitä, miksi voisimme olla onnettomia. Kun päätämme löytää elämässä syyt, joista olemme onnellisia, voimme aidosti myös kokea sitä. Asenne ratkaisee.

 

De Mellon mielestä myöskään ei ole olemassa kielteisiä tunteita oikeuttavaa asiaa, koska kielteiset tunteet syntyvät omassa mielessämme. Me olemme ikään kuin itse vastuussa omista tunteistamme ja ajatuksistamme, joten jos koemme jonkin asian kielteisenä, se on meidän oma syymme ja oma vastuumme, ei esimerkiksi inhottavana kokemamme ihminen. Tämä oli itselleni uusi näkökulma, sillä yleisesti ajatellaan, että tunteita herättävän kohteen syynä ovat siitä syntyneet mielipiteet. Mutta kuten De Mello kuvailee, täsmälleen saman henkilön seurassa toinen ihminen voi olla onnellinen ja tyyni kun taas toinen ahdistunut ja ärtyinen. Joten periaatteessa pystymme itse hallitsemaan, millä tunnetilalla otamme asiat vastaan ja kääntämään negatiiviset tunteet päinvastaisiksi. Kun ymmärrämme, että vain tunteemme tapahtuvat vain oman päämme sisällä, avartuu maailmamme paljon suuremmaksi.

Yllätyin, kuinka helppoa näinkin syvällisen teoksen lukeminen loppujen lopuksi oli. Toisaalta kirjassa eteneminen oli hyvin hidasta, sillä jokaista kappaletta joutui jäämään pohtimaan pidemmäksi aikaa ymmärtääkseen sen todellisen merkityksen. Siellä täällä oli hyvinkin painavia ajatuksia, joita oli vaikea sulatella omassa mielessä. Kirja oli kuitenkin hyvin valaiseva kokemus ja antoi aivan uusia näkökulmia menestykseen, onnellisuuteen sekä elämään yleensä. Vaikken filosofiaan tämän jälkeenkään paneudu sen syvemmin, on kirjan lukeminen kuitenkin hyvä pohja mielen avaamiselle uusille ajatuksille ja näkökulmille, mikä on tärkeää uuden oppimisessa.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!