Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Homo deus – Huomisen lyhyt historia

Kirjoitettu 08.05.19
Esseen kirjoittaja: Tom Kaskinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Homo deus
Kirjan kirjoittaja: Yuval Noah
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tämä on ensimmäinen lukemani kirja Yuval Noahilta. Kirja käsittelee ihmiskunnan tulevaisuutta ja historiaa. Kirja antaa uusia näkökulmia joita en itsekään ole tajunnut ajatella. On hyvin vaikea koota ajatuksia kirjan lukemisen jälkeen. Kirja muuttaa lukijan näkemystä maailmasta ja auttaa ymmärtämään miksi joitain asioita on tapahtunut ja mikä sen on aiheuttanut. Yleensä vastaus on ihmisen tyhmyys, ja väärät valinnat. Kirjassa puhutaan sodista, taudeista ja kaikesta siltä väliltä. Kokoan tähän esseeseen minulle kolahtaneita asioita ja asioita, jotka saivat minut ajattelemaan asioita uudella tavalla.

 

”Lääketiede taistelee kuolemaa vastaan”

 

En ollut ikinä tajunnut ajatella asiaa näin. Lääketiede perustuu kuin perustuukin ihmiskehon ongelmien ratkaisemiseen. Siihen, miten saadaan pysäytettyä ihmiskehoa tuhoavia asioita kuten syöpää. Lähes aina kuolemaan johtaa jonkun ihmiskehon osan viallisuus. Joku osa lakkaa toimimasta jolloin koko kone sammuu. Ihmiskunta pyrkii kokoajan parantamaan syövän, rakentamaan uusia kehonosia ja valmistamaan superihmisiä jotka selviävät kaikesta.

 

Yuval kertoo myös kirjassaan, että uskoo kuolemattomuuden olevan mahdollista jo tällä hetkellä keksityillä keksinnöillä, mutta kaikkia keksintöjä ei toistaiseksi pystytä hallitsemaan ja hyödyntämään keskenään koska tietoa on niin valtavasti. Kukaan ei toistaiseksi pysty ymmärtämään eikä yhdistämään kaikkia erilaisia teknologia- ja lääketieteitä.

 

Mitä tapahtuu uskonnoille, jos kuolemattomuus saavutetaan? Suurimmassa osassa uskonnoista uskotaan kuitenkin siihen, että maanpäällisen elämän jälkeen päästään taivaaseen missä eletään ikuisesti. Mitä sitten kun kuolemaa ei välttämättä enää tulekaan kaikille vastaan?

 

”Terroristit pyrkivät ärsyttämään isoja maita aiheuttaakseen tuhoa.”

 

Yuval kuvaa terroristeja ärsyttäjinä. Yuvalilla on hyvä esimerkki kirjassaan posliinikaupasta jonka terroristit pyrkivät tuhoamaan. Esimerkissä terroristit ovat kärpäsiä, jotka eivät saa hirveästi vahinkoa aikaan, koska heidän voimansa ei riitä särkemään astioita. Kokonaiset valtiot ovat taas terroristeihin verrattuna elefantin kokoisia. Ärsyttämällä näitä elefantteja, on mahdollista saada pienelläkin reagoinnilla huomattavia tuhoja aikaan jos elefantti alkaa riehumaan kaupassa.

 

Terroristeista tehdään maailmalla todella iso ja vakava uhka. Tästä kiitos on medialle. Terroristit ovat kuitenkin mitättömiä verrattuna moneen muuhun tappavaan maailmalla. Yuval on kertonut monta vertauskuvaa siihen, kuinka paljon ihmisiä kuolee terroristi-iskuissa ja kuinka moni esimerkiksi ylipainoon. Kirjassa on myös esimerkkinä: Enemmän ihmisiä kuolee nykypäivänä itsemurhaan kuin sotien, terroristien tai rikollisten tappamana.

 

”Tulevaisuudessa ihmiskunnan luokkajako tulee perustumaan yli-ihmisiin ja normaaleihin ihmisiin.”

 

Yuval uskoo kirjassaan että lääketiede on alkanut kehittyä niin pitkälle, että rikkaat voivat kohta alkaa rahalla tekemään omista lapsistaan parempia. Pystytään jo sikiövaiheessa valitsemaan ja muokkaamaan ihmisistä älykkäämpiä, kauniimpia ja terveempiä. Tämä on aivan uskomaton ajatus, mutta hyvin looginen kehitysvaihe. Maailma, jossa rikkaiden lapsista pystytään tekemään ylivertaisia rahalla kuulostaa silti pelottavalta ja uskomattomalta. Tämänlainen mahdollisuus on jo olemassa, mutta ihmisten geenimanipulointi on toistaiseksi laitonta.

 

Mitä tapahtuu ns. ”normaaleille” ihmisille tässä maailmassa? Mitä sitten kun älykkäämmät ja kehittyneemmät ihmiset ottavat vallan vain olemalla parempia. Kokevatko he tarvitsevansa heikompia ja vähä-älyisempiä ihmisiä enää ollenkaan?

 

 

Kirja antaa hyvin mielenkiintoisia näkemyksiä historiasta ja tulevaisuudesta. Kirja laittaa lukijan väkisinkin ajattelemaan näitä asioita. Aion ehdottomasti lukea Yuvalin muitakin kirjoja, vaikka en niistä esseitä kirjoittaisikaan. Kirjat ovat äärimmäisen mielenkiintoisia ja hyvin perusteltuja.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!