Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

How to Win at the Sport of Business

Kirjoitettu 16.05.18
Esseen kirjoittaja: Samuli Välimäki
Kirjapisteet: 2
Kirja: How to Win at the Sport of Business
Kirjan kirjoittaja: Mark Cuban
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

How to Win at the Sport of Business

Kirja sisällöltään oli mielestäni hieman ympäripyöreätä p*skaa. ”Started from the bottom, now we here.” Maustettuna ”If I can do it, you can do it” –lausahduksilla. Tarina oli toki inspiroiva, miten ihminen rakentaa uransa lähes nollasta. Lattialta nukkumisesta miljardööriksi. Mark Cuban omistaa tällä hetkellä Dallas Mavericks NBA –koripallojoukkueen. Ei mikään turha jätkä!

 

Mark Cuban ja minä

Uransa alkutaipaleilla Mark teki useita erilaisia töitä ja kehitti täten osaamistaan monelle eri alueelle. Olen itsekin kovin utelias ja innokas oppimaan uutta eri aihealueista. Peilaan jälleen kerran liiketoimintaa urheiluun, mutta onhan kirjan nimikin ”How to win at the sport of business”. Olen omaksunut todella nopeasti erilaisia urheilulajeja. Pää syy tässä varmastikin utelias luonteeni sekä kyky oppia nopeasti funktionaalisia toimintoja. Koko elämäni kestänyt urheilutausta varmasti pelaa myös suurta osaa.

 

Cuban sai muun muassa potkut yhdestä työpaikastaan, kehittäessään yrityksen toimintaa kysymättä johtoportaalta. Cuban päätti perustaa oman yrityksen, joka kehittää tietokone ohjelmistoja ja oli kovin kiinnostunut aiheesta. Kumppanikseen Cuban valitsi ystävänsä Scottin, jolla oli samanlaisia intohimoja, kuin Cubanilla. Tästä kombosta syntyi Microsolutions. Microsolutions päätyi lopulta tekemään 30 milj. Liikevaihdon, jonka jälkeen yritys myytiin 6 miljoonalla dollarilla.

 

Edellisestä yrityksestä jääneet rahat hän sijoitti uuteen projektiinsa Broadcast.com:n, joka streamasi mm. NFL –lähetyksiä. Hän käytti oppejaan edellisistä työpaikoista sekä yrityksestään ja halusi luoda yhä paremman yrityksen asiakaslähtöisyys mielessään. Yritys myytiin lopulta Yahoo:lle 5,9 miljardilla dollarilla vuonna 1999. Cuban käytti lukusia tunteja päivin öin, opiskellessaan, lukiessaan ja pyrki löytämään keinoja kehittää tauotta itseään, yritystään sekä osaamistaan.  Mark kehottaa olemaan varovainen isojen sijoittajien kanssa ja kertoo, että hidas kasvu on parempi, kuin isojen sijoittajien vaaliminen, vaikka se toisi paljon rahallista apua.

 

”Kaikkien työntekijöiden tulee rakastaa työtä, jota he tekevät ja tehdä töitä yhteisen tavoitteen eteen.”

 

Mark kävi paikallisen NBA-seuran Dallas Mavericksin ottelussa ja huomasi puutteita tapahtuman viihteellisyydessä. Cuban päätti ostaa Dallas Mavericksin ja parantaa puutteet, joita hän havaitsi. Cuban painottaa kirjassaan paljon asiakaslähtöisyyttä ja, että kaikkien työntekijöiden tulee rakastaa työtä, jota he tekevät ja tehdä töitä yhteisen tavoitteen eteen. Aikoinaan muiden palkkalistoilla työskennellessäni huomasin paljon työntekijöiden tyydyttymättömyyttä yrityksen toimintaa kohtaan. Siinä hetkessä päätin; jos minusta joskus tulee yrityksen johtava jäsen tai esimies, pidän erittäin hyvää huolta työntekijöideni hyvinvoinnista ja pyrin palkkaamaan motivoituneita sekä positiivisia ihmisiä, jotka ovat valmiita tekemään töitä yhtä motivoituneesti, kuin minä itse.

 

Mitä jäi käteen

Minulla on yhä vahvempi tunne, että olen kulkemassa oikeaan suuntaan oppimiseni ja työurani kanssa. Olen erittäin motivoitunut oppimaan video- ja valokuvaamisesta sekä graafisesta suunnittelusta kaiken mahdollisen. Toteuttaessani töitä oikeille asiakkaille kehitän ammattitaitoani ja opin projekti projektilta yhä enemmän. Jos en osaa jotain ja koen tarvitsevani taitoa työssäni; otan selvää, luen ja opettelen kyseisen taidon. Ole utelias!

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!