Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

How to win friends and influence people

Kirjoitettu 14.12.17
Esseen kirjoittaja: Hemmo Markkula
Kirjapisteet: 2
Kirja: How to win friends and influence people
Kirjan kirjoittaja: Dale Carnegie
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

How to win friends and influence people – Dale Carnegie

 

Dale Carnegie perustaa kirjansa How to win friends and influence people ajatukselle, että jokaisen ihmisen perimmäinen halu on tuntea itsensä merkittäväksi. Tämä ajatuksen pohjalta toimittaessa on mahdollista voittaa ystäviä ja vaikuttaa ihmisiin, joihin ei aiemmin ole saanut kunnollista yhteyttä. Kirja kertoo tarinoiden ja esimerkkien kautta selkeästi sekä mielenkiintoisesti, kuinka viedä opetukset käytäntöön sekä mitä konkreettista hyötyä niistä on.

 

”Tee muille, kuten haluat muiden tekevän sinulle”

 • Uusi testamentti

 

 

 

Kuinka saada ihmiset pitämään sinusta välittömästi

 

 1. Ole rehellisesti kiinnostunut toisesta
 2. Hymyile
 3. Henkilölle hänen nimensä on kaikista ihanin ja tärkein sana millään kielellä
 4. Tullaksesi hyväksi kuuntelijaksi kannusta muita puhumaan itsestään
 5. Puhu toisen ihmisen kiinnostuksen kohteista
 6. Saa toinen tuntemaan itsensä tärkeäksi ja tee se rehellisesti

 

Näillä ystävien tekemisen kuudella kultaisella säännöllä saa paatuneimmankin vihamiehen suhtautumaan sinuun myötämielisesti – tai ainakin vihaamaan vähemmän. Ihmisten välisissä vuorovaikutuksissa kiinnostusta ja kehuja, tulee kuitenkin rehellisesti tarkoittaa. Ihmiset aistivat, jos ylistystä ei osoiteta vilpittömin mielin. Tällöin positiivinen asia voi kääntyä negatiiviseksi ja saada toisen puolustuskannalle.

 

Oletetaan että menet tärkeään tapaamiseen. Tällöin sinun kannattaa ensin ottaa selvää toisen henkilön kiinnostuksen kohteista, sekä opiskella niitä vähäsen. Näin pystyt tehdä keskustelusta luontevamman ja osoittaa kiinnostuksesi.

 

Itse tapaaminen on hyvä aloittaa hymyllä sekä puhutella vastapuolta nimellä mahdollisimman paljon. Itse keskustelussa kannattaa kehua ja viedä heti aluksi keskustelu toiseen henkilöön. Se voi olla esimerkiksi saavutuksista ”kuinka ihmeessä olet saanut tämän kaiken aikaan” tai ”onpa upea toimisto”. Puhu hänen kiinnostuksen kohteista ja intohimoista. Puhu itse vähän ja kysy ohjaavia kysymyksiä. Tällöin toinen tekee kaiken ”työn” ja jätät itsestäsi mielikuvan mielenkiintoisena ihmisenä sekä mahtavana keskustelukumppanina, vai pitäisikö sanoa kuuntelijana. Saa toinen tuntemaan itsensä tärkeäksi, mutta muista kuitenkin tarkoittaa jokaista sanaa mitä sanot.

 

 

Kuinka soveltaa tätä johtamiseen

 

 1. Aloita kehumisella ja vilpittömällä kehumisella
 2. Sano virheet epäsuorasti (mieluiten kahden kesken)
 3. Ota omat virheet esille ennen muiden critisointia
 4. Kysy kysymyksiä ennemmin kuin latelet käskyjä
 5. Anna toisen pitää kasvonsa
 6. Kehu kaikkia parannuksia, pienimpiäkin
 7. Anna toiselle loistava maine, jonka eteen toimia
 8. Rohkaise ja anna vikojen näkyä helposti korjattavina
 9. Saa toinen toteuttamaan pyyntösi mielellään

 

Johtajana kannattaa aina aloittaa rehellisellä kehumisella ja arvostuksella. Tiedän – me suomalaiset emme ole tässä luonnonlahjakkuuksia, mutta se antaa arvostukselle vain lisäarvoa. Se että saa arvostusta työstään on tärkeintä ja helpointa mitä voit antaa mitä voit antaa ja tee se mieluiten muiden läsnäolossa.

 

People want to make meaning

 • Guy Kawasaki

 

 

Pyri tuomaan virheet epäsuorasti esimerkiksi ehdotusten tai kysymysten muodossa. Voit helpottaa toisen painetta, osoittaa kiinnostuneisuuttasi ja piilottaa virheen rivien sisään kysymällä: ”Et oikein ole ollut oma itsesi, onko jokin asia vaivaamassa sinua? Autan mielelläni.”

 

Jos sinun täytyy sanoa huonot asiat aloita sanomalla ne itsestäsi. Tilanteen voi aloittaa esimerkiksi ”olen tehnyt … virheen mikä on varmasti vaikuttanut toimintaanne ja olisin toiminut varmasti samalla tavalla teidän saappaissanne”. Tämän jälkeen pyri samaan asia korjatuksi haluamallasi tavalla tai jopa paremmalla tavalla kysymällä kysymyksillä. Tällöin voit johdatella muut haluamaasi lopputulokseen, mutta he kokevat idean olevan heidän ja näin tulevat työskentelemään tehokkaammin sen eteen.

 

Kysymyksillä ja tiedolla johdattelua voi käyttää myös markkinoinnissa. On paljon tehokkaampaa saada ihminen itse päättämään, että tarvitsee ja haluaa ostaa tuotteen, kuin itse tuputtaa ja yrittää myydä sitä.

 

Kun johdat muita, älä koskaan anna kenenkään menettää kasvojaan ja vastaavasti kehu heitä aina, vaikka parannus olisi kuinka mitätön tahansa. Japanilaiset ovat tässä maailmanmestareita. Kun japanilainen henkilö kysyy jotain, pyrkii hän jättämään kysymyksen auki sen verran, että toinen pystyy kiertämään sen, jos ei tiedä vastausta. Tämä ideologia voi kyllä ampua takaisin esimerkiksi kysyessä suuntaohjeita, joihin japanilainen vastaa aina, vaikkei tietäisikään oikeaa vastausta.

 

Pyri kaikessa aina parantamaan toisten mainetta, jonka eteen työskennellä. Tällä on hullunkurinen vaikutus parantaa myös itsesi mainetta. Rohkaise muita sekä ongelman edessä saa se näyttämään helpolta päästä yli. Ja viimeisenä, saa toinen tarttumaan pyyntöösi mielellään.

 

 

 

Väittelyn lyhyt oppimäärä

 

Vältä väittelyä kaikella mahdillasi!

 

Jos toinen tuohtuu jostain esimerkiksi reklamaatiotapauksessa, anna hänen puhua keskeyttämättä, kunnioita häntä ja pyri ymmärtämään syy, vaikka se olisikin vain väärinkäsitys.

 

Jos taas pääset aloittamaan keskustelun joutumatta väittelemään, pyri saamaan niin monta kyllä vastausta niin nopeasti kuin pystyt. Tällä tavoin pystyt rakentamaan pohjan ja mielikuvan, että olette samaa mieltä. Se saa myös toisen positiiviset tuntemukset kerääntymään ja myöhemmin hänet vastaamaan myöntyvästi asioihin, jotka olisi kieltänyt aiemmin.

 

Haastan sinut ensi kerralla ennen väittelyn alkamista ottamaan vastapuolen puolen ja sanomaan ennen toista, että asia on täysin sinun vikasi!

 

”Tappelemalla et saa koskaan tarpeeksi, mutta antautumalla saat enemmän kuin odotit”

 • Vanha sanonta