Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

How to Win Friends and Influence People

Kirjoitettu 20.11.18
Esseen kirjoittaja: Jouni Kiiskinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: How to Win Friends and Influence People
Kirjan kirjoittaja: Dale Carnegie
Kategoriat: 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tämän kirjan olen ostanut itselleni muutama vuosi sitten, kun kiinnostuin henkilökohtaisesta kasvusta. Kerran aikaisemmin olen sen lukenut, mutta nyt jos koskaan koin tarpeelliseksi lukea se uudestaan. Vaikka ensikontaktistani kirjaan onkin kulunut jo muutama vuosi, oli mukava huomata, että osan esimerkkitarinoista vielä muistin. Oli myös mukava huomata, että joitakin tämän kirjan periaatteista olen onnistunut jollakin tavalla omaksumaan ja tuomaan omaan toimintaani jo ensimmäisen lukukerran jälkeen, vaikka en ole kirjan sisältöön tässä välissä palannutkaan. Odotan jo innolla, mitä onnistun kirjasta tällä kertaa todella ottamaan osaksi omaa toimintaani.

Tästä kirjasta tulee mieleeni ensimmäinen tiimiakatemiaurani aikana lukemani kirja, the 7 habits of highly effective people. Siinä kirjassa toimintatavat 4, 5 ja 6 käsittelevät ihmisten kanssa vuorovaikutuksessa menestymisen saloja. Toimintatavat ovat siis: ”Tähtää siihen, että kumpikin voittaa”, ”yritä ensin ymmärtää, sitten tulla ymmärretyksi” ja ”hyödynnä synergiaa”. Miten kokonaan toisen kirjan esittämät toimintatavat nyt liittyvät mitenkään mihinkään? Siten, että juuri lukemani kirjan tarjoamat kaikki 30 periaatetta voisivat hyvin olla näiden kolmen toimintatavan alaotsikoita. Avaan seuraavaksi itseäni puhuttelevimmat periaatteet ja sellaiset asiat, jotka koen itselleni tärkeimmiksi ja joiden omaksumiseksi aion eniten panostaa.

”Anna rehellistä ja vilpitöntä kannustusta”

Osaan kyllä katsoa asioita positiivisessa valossa ja huomaan kun joku on tehnyt hyvää työtä ja hommat edistyvät. Palautteen antaminen on minulle se kompastuskivi. Olen hiljainen introvertti persoona ja kun pitäisi antaa toiselle positiivista palautetta tai kannustusta, tuntuu se jotenkin hankalalta. En tiedä mistä se johtuu, että alitajuntani toppuuttelee minua, kun on kannustuksen annon aika, vaikka ymmärrän ja tiedostan, kuinka tärkeää sen antaminen on. Uskon kuitenkin, että kyseessä on tapa, jonka pystyy opettelemaan yksinkertaisesti tekemällä. Seuraavan kerran kun huomaan kannustuksen tarpeen, aion pakottaa itseni reagoimaan siihen edes jollakin tavalla. Siitä se lähtee.

”Kiinnostu toisesta aidosti” / ”Puhu toisia kiinnostavista asioista” / ”Saa toinen tuntemaan itsensä tärkeäksi”.

Avainsana on kuuntelu ja siinä olen mielestäni hyvä. Ehkä osittain siksi, että puhumisessa olen, noh… kehityskelpoinen. Kiinnostuminen onkin toinen juttu. Yllätän itseni toisinaan ajattelemasta jotain ihan muuta, kuin vastapuolen minulle kertomaa asiaa. Erityisesti silloin, kun kyseinen asia minua itseäni henkilökohtaisesti ei juuri kiinnosta. Tällöin kuuntelu on pinnallista ja puhujan pointti ei tule niin selväksi kuin pitäisi. Miten voin kiinnostua toisesta aidosti, jos kuuntelen toista vain toisella korvalla? – En mitenkään. Miten voin puhua toisia kiinnostavista asioista, jos en ole aidosti kiinnostunut toisesta? – Vain falskisti ja se paistaa läpi. Ja lopulta, miten voin saada toisen tuntemaan itsensä tärkeäksi, jos en ole itse kiinnostunut hänestä ja osoita sitä omalla toiminnallani? – Tuskin mitenkään. Kuuntelu on hyvä alku, mutta jos todella haluan saada ihmiset kiinnostumaan minusta, on minun ensin kiinnostuttava heistä.

”Ainoa keino väittelyn voittamiseksi on välttää sitä”.

Tätä periaatetta olen yrittänyt toteuttaa jo kirjan ensimmäisen lukukerran jälkeen. Kun vastaan tulee tilanne, jossa on kaksi täysin vastakkaista mielipidettä, sillä hetkellä tätä periaatetta on hankala palauttaa mieleen. Väittely syntyy silloin kuin itsestään. Koen tämän periaatteen tärkeäksi, koska toisen saamiseen omalle kannalle on paljon hyviä keinoja ja väittely ei ole yksi niistä. Vaikka väittelyn ”voittaisi”, mitä iloa siitä on kenellekään, jos lopputuloksena on toiselle aiheutettu paska fiilis ja erimielisyys on entistä kärjistyneempi. Kaiken lisäksi nujerretun osapuolen yhteistyöhalu tulevaisuudessa on tämän myötä epätodennäköisempää. Mitä väittelyllä siis todella saavutettiin?

”Saa toinen sanomaan ”kyllä, kyllä” heti alkuun” / ”Esitä kysymyksiä suorien käskyjen sijasta” / ” Saata toinen tekemään mieluusti se, mitä haluat hänen tekevän”.

”Olet väärässä”, ”ei noin, vaan näin”, ”sinä et ymmärrä”… On monta tapaa vain edistää vastarintaa. Edellä muutama hyvä esimerkki. Mutta mitä jos yrittäisimme saada toisen näkemään ja itse tunnustamaan jotain hyvää meidän näkemyksestämme? Saatamme hyvinkin saada sille myönteisemmän vastaanoton. Miltä kuulostaisi esimerkiksi: ”Sinua varmaan kiinnostaisi tehdä näin… Näin toimimalla hyötyisit tällä tavalla… Kuulostaako tämä sinusta järkevältä?” Tällainen ei ole käsky, jossa vain käskynantajan oma hyöty näkyy, vaan se on ehdotus, jossa perustellaan toiselle koituva hyöty. Lisäksi saatetaan toinen vastaamaan ”kyllä kyllä” heti alkuun, joka jo psykologisesti laittaa toisen mielen suhtautumaan ehdotukseen hyväksyvämmin.

”Yritä vilpittömästi katsella asioita toisen näkökannalta” / ”Suhtaudu myötätuntoisesti toisen ajatuksiin ja toivomuksiin”.

Oletko koskaan löytänyt itseäsi tilanteesta, jossa et ymmärrä, miksi toinen tekee niin kuin tekee? Ainakin itselläni näitä tilanteita tulee, jos ei päivittäin, niin ainakin viikoittain. Itseäni auttaa jo pelkästään ajatus: ”toisella on syynsä toimia, miten toimii”. Vielä pidemmälle vietynä voisi pyrkiä ajattelemaan: ”miten itse toimisin toisen asemassa?” Oman näkökantasi tiedät yleensä ihan hyvin ilman sen kummempaa tarkastelua. Miksi et siis uhraisi hetkeä yrittämällä tosissasi ymmärtää myös toisen näkökantaa? Yhteisymmärryksen löytyminen tulee taatusti helpommaksi, kun astut ensin itse toisen saappaisiin, ennen kuin edes odotat toiselta samaa.

Eli yhteenvetona, mitä kirja minulle antoi? Lyhyesti: vuorovaikutuksessa menestyäksesi, älä keskity itseesi vaan toisiin ihmisiin. Toisten ihmisten ymmärtäminen auttaa heitä ymmärtämään sinua. Jokaisen kirjan esittämän periaatteen saa ainakin jollain tavalla kiteytettyä tähän. Näin saat – kuten kirja lupaa – ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!