Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

How to Write Short – Word Craft for Fast Times

Kirjoitettu 27.11.16
Esseen kirjoittaja: Juuso Oinonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: How to Write Short
Kirjan kirjoittaja: Roy Peter Clark
Kategoriat: 6.2. Myynnin ja markkinointiviestinnän taidot ja työkalut, 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.01. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sanotaan, että yksi kuva kertoo enemmän, kuin tuhat sanaa. Kirjassa leikitellään ajatuksella, että ehkä asia ei olekaan ihan niin yksinkertaista. Ehkäpä muutama todella hyvin kirjoitettu sana voi kertoa enemmän kuin tuhat kuvaa. Clark antaa tästä vielä hyviä esimerkkejä: Hippokrateen vala, Isä meidän, The Gettysburg Address. Mitä sinä olet mieltä?

Kirja määrittelee lyhyen kirjoittamisen alle 300 sanan tekstiksi, joten yritän pysyä niissä rajoissa. Nykyään ihmisten aika on kortilla. Kaikki valitsevat tarkkaan, mitä lukevat, katsovat tai tekevät. Tässä kohtaa esiin astuu kymmenen sekunnin sääntö. Ihminen päättää noin kymmenessä sekunnissa, onko tekstisi lukemisen arvoinen. Jos haluat tekstiäsi luettavan, on sen oltava menetetyn ajan arvoista. Clark käyttää esimerkkeinä paljon twiittauksia. On hämmentävää, kuinka paljon 140 merkin rajoituksellakin pystytään sanomaan.

Voisi olettaa, että lyhyesti kirjoittaminen olisi helpompaa ja nopeampaa, kuin pitkän tekstin sepittäminen. Näin ei suinkaan ole. Hyvän lyhyen tekstin kirjoittaminen vaatii jopa enemmän ajatustyötä. Sanoja on karsittava, sanavalintoja pohdittava ja rakennetta muotoilla, jotta viesti olisi mahdollisimman ymmärrettävä.

Lyhyttä tekstiä on jatkuvasti ympärillämme. Emme lue niistä läheskään kaikkea. Ympärillämme vilisee mainoksia, puhelin pärähtää kahden minuutin välein, kun yhteen lukemattomista chattiryhmistä tulee viestejä. Hyvän kirjoittajan on kiinnitettävä näihin kaikkiin huomiota. Hänen on tehtävä muistiinpanoja havainnoistaan ja prosessoitava ne rauhassa.

Clark tarjoaa kirjassaan “How to Write Short” keinoja kasvaa hyväksi kirjoittajaksi. Joka luvun perässä on ”Grace notes” osio, joka antaa vinkkejä, miten konkreettisesti voi parantaa omaa kirjoitustaitoaan. Jokainen luku taas käsittelee kirjoittamisen eri osa-alueita esimerkeillä höystettynä. Kirjan luettuani olen alkanut entistä enemmän kiinnittämään huomiota ympäristööni. Se, että olen lukenut tämän kirjan, ei automaattisesti tarkoita sitä, että olisin vielä hyvä, mutta ehkä minusta joku päivä sellainen leivotaan. Kirjoittaja.

Lyhyys hyvään tekstiin ei tule tiivistämällä, vaan valitsemalla sanat tarkkaan.

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!