Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Huono Johtaminen

Kirjoitettu 24.03.20
Esseen kirjoittaja: Tom Kaskinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Huono Johtaminen
Kirjan kirjoittaja: Pauli Juuti
Kategoriat: 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Useimmat johtamisen kirjat ylistävät tietynlaisia johtajia ja johtamistyylejä, kun toiset taas ylistävät jotain muuta ja kritisoivat siitä edellistä. Huono johtaminen kirjassa asiaa käsitellään kuitenkin hyvin erilaisella tavalla. Kirjassa keskitytään lähes yksinomaan vain, ja ainoastaan huonoon johtamiseen. Asioihin, joista on helpompi vaieta kuin puhua niitä auki. Kirjassa käsitellään rankkoja aiheita kuten mm. Kiusaamista, Tehottomuutta, ja huonoa ilmapiiriä työpaikalla.

 

Huonosta johtamisesta harvemmin puhutaan ääneen työpaikoilla, ainakin päin johtajan naamaa. Tiimiakatemia on mielestäni ainoa paikka, missä olen kuullut johtajille annettavan todella suoraa palautetta heidän toimistaan. Huonosta johtamisesta ei varmasti puhuta siitä syystä, ettei kukaan halua näyttää omia virheitään ja asettaa itseään heikompaan asemaan.

 

“Miks nää ei tee niinkun niille sanotaan?”

 

Olen kuullut nämä sanat omasta suustani useamman kerran omissa projekteissani. Minusta oli käsittämätöntä, ettei asioita hoidettu määräpäivään mennessä tai edes aloitettu. Omassa projektissani saatiin ensimmäinen harjoittelija työskentelemään mukaan. Ihmettelin, että miten on mahdollista että hän ei ilman erikseen kysymistä tietyin väliajoin saa mitään aikaan. Jokainen asia piti erikseen varmistaa häneltä, ja jos hän ei osannut tehdä hänelle annettua tehtävää, asia jäi vain pyörimään eikä sitä hoidettu koskaan. Syytin aluksi häntä kaikesta tästä, itsekseni, hänelle en kuitenkaan uskaltanut sanoa mitään. Sain aikaan meidän välillemme vain suoraan sanottuna paskat ja nihkeät välit. Kaikki keskustelut menivät siihen, että piikittelin hänelle jatkuvasti onko asiat hoidettu niin kuin sovittiin ja mikäli ei ollut, tuhisin yksinäni ja purnasin tästä asiasta muille. Olin huono johtaja, mutta tajusin asian vasta jälkeenpäin.

 

Tajusin jossain vaiheessa, ettei asiat hoituneet koska tehtävät eivät yksinkertaisesti kiinnostaneet häntä. Motivaatio hänen tekemisissään oli täysi nolla, ja se näkyi myös tuloksissa. Otin kuitenkin itsekseni itseäni niskasta kiinni ja mietin, että miten ihmeessä saamme tekemistä tehokkaammaksi. Tässä vaiheessa projektia meille oli ehtinyt tulla jo 3 uutta harjoittelijaa. He olivat kyllä hyvinkin erilaisia ihmisinä ja helposti motivoitavissa, mutta samoja ongelmia oli nähtävillä lievemmässä muodossa.

 

Aloin pitämään heidän kanssaan henkilökohtaisia kehityskeskusteluja. Tämä osoittautui erittäinkin toimivaksi keinoksi. Harjoittelijat pääsivät kertomaan minulle asioita jotka hiersivät, ja niitä asioita joita he tulevaisuudessa haluavat tehdä ja oppia. Purkamalla koko harjoittelun ajanjaksoihin ja otsikoihin mitä opitaan milloinkin, hommat alkoivat sujua huomattavasti jouhevammin kaikkien osalta. Sain jaettua omaa vastuutani tasaisesti eri harjoittelijoille jotka innoissaan keksivät uusia kehityskohtia ja toteuttivat itsekseen myös huippuratkaisuja huipputuloksin.

 

Takaisin kuitenkin kirjaan. Kirjassa puhutaan jaetusta johtamisesta hyvin paljon. Yrityksissä tässä ollaan jälkijunassa, tiimiakatemialla tässä ollaan jo asian ytimessä. Yrityksissä on hyvinkin yleistä, että johtajalta kysytään kysymykset ja hän valitsee ratkaisut niihin. Jos työntekijät ovat hänen kanssaan eri mieltä, heitä yritetään painostamalla pakottaa omaan ajatusmaailmaan. Se on mielestäni huonoa johtamista, ja voin nähdä itseni tässä hyvinkin vahvasti. Hyvää johtamista on se, että johtaja saa jokaisesta työntekijästä tai tiimiläisestä parhaat puolet irti. Jaetaan vastuuta, ja luotetaan kaikkien kykyihin tuottaa ratkaisu tai palvelu itse.

 

Koin oman herätykseni huonona johtajana jo ennen kirjan lukua, mutta kirjassa käyty teoria tuki minua vielä ymmärtämään omat virheeni teorian pohjalta. Suosittelen kirjaa jokaiselle johtajalle, koska kaikilla on varmasti huonoja puolia vaikka toisin väittäisikin, ja ne ovat aina korjattavissa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!