Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Idiootit ympärilläni

Kirjoitettu 08.10.18
Esseen kirjoittaja: Ida-Maria Muilu
Kirjapisteet: 2
Kirja: Idiootit ympärilläni
Kirjan kirjoittaja: Thomas Erikson
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ylivoimaisesti puhutuin kirja Waistossa on Idiootit ympärilläni, joten olihan se otettava omallekin lukulistalle. Kirja jakaa ihmisten persoonallisuuteen neljään eri kategoriaan väreittäin:

  • Punainen: Päättäväinen, kilpailuhenkinen ja aikaansaava johtajahahmo
  • Keltainen: Energinen, ulospäinsuuntautunut ja spontaani hauskuuttaja
  • Vihreä: Hillitty ja ystävällinen tiimipelaaja
  • Sininen: Suunnitelmallinen, etäinen ja tarkkaileva analyytikko

Olen kuullut tästä kirjasta tosi paljon kehuja ja olihan se ihan mielenkiintoinen, mutta ei ehkä täyttänyt kuitenkaan odotuksiani. Minusta on kuitenkin vaikeaa jakaa ihmisiä näihin neljään tyyppiin, esimerkiksi itsessäni on ominaisuuksia kaikista näistä väreistä, vaikka joitakin väriä ehkä enemmän kuin toista (vaikka tästä kommenttia onkin tullut ”Sustahan huomaa heti minkä värinen sä oot”). Tämä pistää miettimään, kuinka monta ihmistä voi oikeasti laittaa vain yhden väriseksi persoonaksi. Mutta toki tämän kirjan kuunteleminen oli mielenkiintoista ja oli hauska bongata omia sekä tuttujen ominaisuuksia näistä neljästä persoonasta.

 

Väripersoonat

Minkälainen värinen persoona minulla on?

Eniten minussa on keltaisen persoonan ominaisuuksia. Luonteeltani olen yleensä optimistinen ja omaan valoisan elämänasenteen. En harmistu helposti ja haluan nähdä asioista ensimmäisen ne valoisat puolet.  Haluan olla kaikessa mukana, joka näkyy joskus kalenterin tuntien loppumisella sekä turhan pitkinä TO DO-listoina. Ihmissuhteet ovat minulle erityisen tärkeitä ja tykkään viihdyttää ihmisiä ja pitää hauskaa ylipäätänsä. Mielestäni lause ”keltainen ajattelee, että eläminen on elämistä varten ja haluaa löytää jokaisesta asiasta jotain elämisen arvoista”.

Tämän lisäksi varsinkin viime aikoina olen löytänyt itsestäni yllättävän paljon punaisen persoonan puolia. Jossain asioissa olen tosi äkkipikainen, haluan saada asiat nopeasti rullaamaan enkä jaksa jahkailla jotain päätöstä liian kauan, vaikka joskus siihen ehkä olisikin tarvetta. Otan vastuuta ja olen mielelläni myös johtavassa roolissa, tai vaikka en olisi, niin usein silti löydän itseni ”narut käsissä”.

Entäs vihreä väri? Koen, että näiden edellisten asioiden lisäksi, olen myös tiimipelaaja ja minulle on tärkeää huolehtia muista ja se, että muut voi hyvin. Ehkä tämä liittyy myös siihen, että ihmissuhteet ovat minulle tärkeitä, minkä jo mainitsinkin. Luulen, että vielä muutama vuosi sitten olen ollut aika vihreäkeltainen ihminen. Energinen ja iloinen, muut huomioon ottava ja en halunnut laittaa pienintäkään tikkua ristiin kenenkään kanssa. Viime vuosian minusta on tullut kuitenkin päämäärätietoisempi ja tuon enemmän sitä omaa luonettani esille.

Ja tämän kaiken lisäksi minusta löytyy – usko tai älä – hieman myös sinistä persoonaa. Vastoin keltaista persoonaa, osaan olla myös erityisen järjestelmällinen (ainakin joissain asioissa). Saatan viettää hirveästi aikaa merkkaillen kalenteriin erilaisia asioita erivärisillä kynillä, jolla jokaisella on oma merkityksensä. Lisäksi nautin usein asioiden ja tehtävien järkkäilyistä ja järjestelyistä.

Mitä tästä sitten pitäisi päätellä? Olen varmaan luonteeltani sateenkaari tai värisuora. Tai ehkä tämä keltainen pienellä punaisella vivahteella kuvaa minua parhaiten. Tämän takia en ehkä kuitenkaan kokenut saavani kirjasta niin suurta koppia, kuin ehkä joku toinen on saanut.

Opit erilaisista persoonallisuuksista

Mielestäni ehkä kuitenkin tärkein oppi tässä kirjassa on ollut se, kuinka eri tyyppisten ihmisen kanssa tulisi toimia. Sininen ja keltainen persoona ei välttämättä ole samalla aaltopituudella, ellei osaa ottaa toisen tuntemuksia ja toimintamalleja huomioon. Erityisesti minulle tämä tarkoittaa sitä että, jos joku ei heti innostu omista ideoistani tai ole valmis tarttumaan toimeen, ei tämä ehkä tarkoita sitä, että ideastani ei pidetä tai tulla pitämään. Lisäksi pitää osata ottaa huomioon vihreiden persoonien hillitympi ja vakaampi persoonallisuus, jossa täytyy ehkä saada tietää muidenkin mielipiteitä ennen oman muodostamista. Tämä tuottaa omalle äkkipikaisuudelle joskus pienijä vaikeuksia.

Tämä ajattelumalli on tärkeää niin tiimin sisällä ja tiimin toiminnan kehittämisessä, kuin asiakkaiden kanssa. Jos asiakas on vahva sininen persoona, on hänelle turha mennä höpöttömään hauskoista ideoista ja kysyä heti perään onko hän valmis kirjoittamaan sopimuksen. Siniselle persoonalle on tärkeää saada tietää kaikki mahdollinen tieto ja miettiä sopimuksen kirjoittamisen hyötyjä kaikessa rauhassa. Hänellä on varmasti myös monta haastavaa kysymystä mielessään valmiina. Keltainen tai erityisesti punainen persoona taas voi ärtyä liiallisesta jaarittelusta. Tämän takia olisikin tärkeää saada tietää minkälainen persoona asiakas on enne itse tapaamista, joten voi itse valmistella tapaamisen ja virittäytyä asiakkaan aaltopituudelle.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!