Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Idiootit ympärilläni

Kirjoitettu 12.12.18
Esseen kirjoittaja: Annika Palmari
Kirjapisteet: 2
Kirja: Idiootit ympärilläni
Kirjan kirjoittaja: Thomas Erikson
Kategoriat: 2. Yhteisöllisyys, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Idiootit ympärilläni. Suorastaan häpeän myöntää kirjan nimen herättäneen kiinnostukseni juuri siksi, että nuo sanat pilkahtavat mieleeni hämmentävän usein. Olen aina miettinyt, mistä oma ajattelu- ja toimintamallini johtuu ja miksi se niin räikeästi usein eroaa muiden mielenmaailmasta.

”Koska tämä on minulle normaalia, eikö sen pitäisi olla kaikille?”

Nopeasti huomasin, että myös kirjan kirjoittaja on pohtinut samoja asioita kuin minäkin ollessaan tekemisissä ihmisten kanssa, mikä on edelleen inspiroinut häntä tutkimaan asiaa syvemmin ja kirjoittamaan tämän kirjan.

Jo kirjan alkusanoissa tunnistin itseni punaiseen persoonallisuusryhmään, joka on alunperin inspiroinut kirjoittajaa aiheen tutkimiseen. Kirjan alussa hän kertoo tarinan tapaamastaan karmaisevasta yritysjohtajasta, joka kutsui kaikkia alaisiaan ainoastaan erinäisillä toinen toistaan värikkäämmillä haukkumanimillä, ja lopuksi kiteytti oman mielikuvansa muista sanomalla kirjan nimeenkin päässeet sanat: ” Minulla on vain idiootteja ympärilläni.” Ymmärrettävästi kirjailijaa jäi mietityttämään, miten kukaan voi nähdä omissa silmissään tällaisen toiminnan olevan ensinnäkään hyväksyttävää saatikaan normaalia.

Kirjassa esitellään neljä eri persoonallisuusväriä: Punainen, keltainen, vihreä ja sininen. Siniset ja punaiset ovat asiakeskeisiä, vihreät ja keltaiset ihmiskeskeisiä. Lisäksi punaisella ja keltaisella on suurin temperamentti, vihreillä ja sinisillä pienin. Seuraavaksi esittelen tarkemmin kyseiset värit.

 

  1. Punainen

 

Punainen persoona on nopea, tulinen sekä asiakeskeinen.Punaisen mielestä asioiden tulee edetä nopeasti ja tehokkuus on aina etusijalla, vaikka matkalla joutuisikin jyräämään muiden ihmisten mielipiteitä tai tekemistä. Punainen ihminen on suorapuheinen, ja voikin joskus antaa jopa tönkön vaikutelman. Toisaalta hän on rehellinen ja sanoo asiat niin kuin ne ovat, joten punaisen ihmisen sanoihin ja palautteeseen voi aina luottaa. Punaisen ihmisen ulosanti koetaan usein uhkaavana, jopa dominoivana, sillä punainen ihminen pyrkii hallitsemaan tilaa ja nauttii parrasvaloissa olosta. Punainen on haastava tiimipelaaja, sillä hän on usein ongelmissa muiden kanssa juuri sosiaalisen joustavuuden heikkouden vuoksi. Punainen tulee kuitenkin hyvin toimeen sinisten kanssa yhteisen asiakeskeisyyden takia, toisaalta keltaisten kanssa temperamenttinsa ja nopeutensa ansiosta. Ratkaisuna punaisen ihmisen kanssa työskentelyssä on siis löytää yhteinen pohja.

 

  1. Keltainen

 

Keltainen persoona on porukan viihdyttäjä ja seurapiirien suosikki. Hän on aina innokas tutustumaan uusiin ihmisiin, sillä jokainen ihminen on mahdollinen ystävä. Keltainen on ihmiskeskeinen, ja ihmiset ja tiimin väliset suhteet kaikkein tärkeintä. Keltainen on tiimipelaaja henkeen ja vereen, ja tärkeintä työssä on se, että kaikki ovat tyytyväisiä ja iloisia. Toisaalta keltainen helposti taipuu enemmistön mielipiteeseen ja mielistelee, jotta hän saisi kaikille hyvän olon. Lisäksi keltainen reagoi voimakkaasti ympäröivän ryhmän tunnetiloihin ja saattaa ahdistua, jos joutuu keskelle tulista väittelyä tai vakavaa palaveria.

 

 

 

  1. Vihreä

 

Vihreät ovat ikään kuin se ”normaali” ihmistyyppi: eivät liian tulisia, eivät liian tunteettomia, eivät mitään liikaa tai liian vähän. He ovat hyväksyviä ja avoimia ja pyrkivät aina ihmisten parissa tasapainottamaan huoneen ilmapiiriä ja tunnelmaa. Vihreät ihmiset ovat yhteiskunnan tukipilareita: he tekevät mitä käsketään mukisematta, eivätkä aiheuta ääritilanteita sekä yksinkertaisesti huolehtivat, että arki rullaa mukavasti. Vihreä on tiimissä kaikkien kaveri, sillä hän tulee toimeen kaikkien kanssa. Koska vihreät eivät edusta mitään äärimmäisiä toimintamalleja, he sopivat työskentelemään kaikkien väripersoonien kanssa, minkä vuoksi he ovat korvaamaton osa tiimiä.

 

  1. Sininen

 

Sininen ihminen on tekninen ja äärimmäisen asiakeskeinen. Hän toimii juuri niin kuin ohjeistetaan ja tekee kaiken niin sanotusti kirjan mukaan. Sininen on pikkutarkka ja yksityiskohdat tärkeitä, minkä ansiosta sinisen ihmisen työnjälki on aina täydellistä ja sen laatuun voi luottaa. Toisaalta siniset ihmiset ovat varsin hitaita työskentelemään jäädessään viilaamaan jokaista yksityiskohtaa ja paneutuessaan jokaiseen ohjeen lisäsivuun, mikä on saatavilla. Tämä voi aiheuttaa ärsyyntymistä nopeatempoisissa punaisissa ja keltaisissa persoonissa. Sinisten vahvuutena on huolehtia projektien laaduntarkkailusta ja loppuun viennistä, mutta heikkoutena on sosiaalisten taitojen syrjäyttäminen asiakeskeisyyden tieltä.

 

 

Itselleni kirja oli erittäin valaiseva kokemus. Vaati suurta nöyryyttä hyväksyä itsestään heikkouksia ja negatiivisia persoonallisuuden puolia, joita itsekin karsastan muissa ihmisissä. Toisaalta kirjassa oli selkeitä käytännön neuvoja, kuinka jokainen persoonallisuusvärien edustaja pystyy välttämään konflikteja ja ymmärtämään muiden värityyppien toimintaa, mikä valoi toivoa siihen, ettei kukaan meistä ole toivoton tapaus. olemme vain erilaisia. Tärkein oppi kirjassa oli se, ettemme voi muuttaa itseämme täysin, mutta voimme oppia ymmärtämään ja ottamaan huomioon kaikenlaisia ihmisiä, olivatpa he minkälaisia tahansa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!