Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Idiootit ympärilläni

Kirjoitettu 05.03.19
Esseen kirjoittaja: Jouni Kiiskinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Idiootit ympärilläni
Kirjan kirjoittaja: Thomas Erikson
Kategoriat: 1. Oppiminen

Idiootit ympärilläni, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Aloitin Bookbeatin kokeilujakson, kun totesin lukuhetken löytämisen erittäin haastavaksi nykyisen arjen keskellä. Lopputuloksena ”luin” (siis kuuntelin) yhden kokonaisen kirjan viikonlopun aikana arkisten askareiden lomassa. Kohdekirjaksi valikoitui sekä Bookbeatin, että monen tiimiläisen mainostama Idiootit ympärilläni. Ennakkokäsitykseni kuulemani perusteella oli se, että kirja jakaa ihmiset käyttäytymismallien mukaan neljään ryhmään, jotka ilmaistaan hauskasti ja mieleenpainuvasti väreillä. Tervetulleena bonuksena kirjassa oli paljon havainnollistavia tosielämän esimerkkejä ja konkreettisia ohjeita, kuinka kutakin väriä käsitellään mahdollisimman tuloksekkaasti.

Käyttäytymismallit jaetaan siis neljään pääryhmään: punainen, keltainen, vihreä ja sininen. Harva meistä kuitenkaan on vain ja ainoastaan yhtä väriä. Käy järkeen, koska silloinhan maailmassa olisi vain neljänlaisia ihmisiä ja sellaisen väittäminen olisi yhtä absurdia, kuin miltä se kuulostaakin. Suurin osa meistä edustaa kahta väriä ja jotkut jopa kolmea. Lisäksi jokainen väri pitää sisällään niin paljon eri ominaisuuksia, ettei vaikkapa kahta kelta-vihreää henkilöä pidä erehtyä luulemaan samanlaisiksi. Heidän keltaisuutensa ja vihreytensä voivat ilmetä eri asioissa ja tilanteissa eri tavalla ja/tai niiden ”suhdeluku” voi olla eri.

Mitä nämä värit sitten pitävät sisällään? Tässäpä lyhyesti adjektiivein kuvattuna:

Punainen: Hallitseva, tarmokas, lujatahtoinen, kilpailunhaluinen, päättäväinen, vakuuttava, aikaansaava, aloitteentekijä, voimakas, kärsimätön, itsepäinen

Keltainen: Innostava, positiivinen, spontaani, tunteellinen, avoin, empaattinen, luova

Vihreä: Vakaa, ystävällinen, lojaali, huomaavainen, suorittava, kärsivällinen, huomioonottava, varovainen, hillitty, avulias

Sininen: Analyyttinen, järjestelmällinen, objektiivinen, tarkka, looginen, säntillinen, suunnitelmallinen, tarkkaileva, etäinen

Itse olen aivan selkeästi sekoitus vihreää ja sinistä. Tutussa ja rennossa seurassa tunnistan itsestäni ripauksen keltaistakin. Mutta en oikeastaan lainkaan missään tilanteessa punaista. Tässä on selvästi syy siihen, miksi itselläni ”idiootteina ympärilläni” pitämät ihmiset ovat useimmiten juuri punaisia tyyppejä. En ymmärrä, enkä omista luontaisista taipumuksista johtuen osaa samaistua heidän käytökseensä tarpeeksi hyvin.

Sininen puoli minussa näkyy vallan hyvin arjessa tiimiakatemialla. Varmasti jokainen tiimini jäsen allekirjoittaa piirteikseni etäinen, tarkkaileva pohdiskelija, joka ei ole ensimmäisenä ja eniten äänessä. Olen tarkka ja analyyttinen ja huomaan toiminnassa useimmiten ensin riskit, en mahdollisuuksia. Puntaroin asioiden eri puolia niin pitkään, että lopulta itse päätös saattaa jäädä tekemättä.

Vihreä on kirjailijan mukaan yleisin käyttäytymismalli. Ainakin suomalaiseen kulttuuriin uskon, että näin varmasti on. Minussa vihreys ilmenee toisten edun ajatteluna ennen omaani ja syyllisyyden tuntemisena, jos joskus ajattelenkin ensin itseäni. Olen myös lojaali ja uuttera perus suorittaja erityisesti, kun annettu tehtävä on riittävän yksinkertainen. Lisäksi vihaan konflikteja. Jos katson voivani välttää konfliktin jättämällä oman mielipiteeni kertomatta, olen erittäin taipuvainen tekemään niin, vaikka tiedänkin, ettei se läheskään aina ole edes järkevää.

Tällainen ihmisten jakaminen käyttäytymismallin mukaan eri ryhmiin ja niiden pohdiskelu on hauskaa. Kirjan lukemisen jälkeen on mielenkiintoista pohtia ihmisten käyttäytymistä värien kautta. Tunnistankin tuttavapiiristäni kaikenvärisiä persoonia. Joitakin ihmisiä on vaikea tunnistaa selvästi yhdeksi väriksi, toisten toiminnasta vallitsevan värin erottaa sangen helposti. Kaiken tämän ihmisten maalailun lomassa kirja sisälsi myös ohjeita siitä, kuinka tätä teoriaa voi myös soveltaa arjessa.

Kun tiedän minkä värinen itse olen, tiedän omat vahvuuteni ja heikkouteni. Jos vielä sen lisäksi kykenen saamaan selville minkä värinen on työkaverini, yhteistyökumppanini, asiakkaani, jne. Tiedän silloin myös, kuinka hän todennäköisesti käyttäytyy tai reagoi minun tekemisiini. Näin ollen voin pyrkiä tietoisesti muuttamaan omaa toimintaani siten, että kommunikaatio ja yhteistyö vastapuolen kanssa on mahdollisimman tuloksellista.

Esimerkiksi jos tunnistan asiakkaastani selviä punaisia piirteitä, voin olla aika varma siitä, ettei hän halua minulta kymmensivuista, joka ikisen yksityiskohdan sisältävää tarjousta (jollaista itse sinisenä puolestaan osaisin arvostaa) vaan ennemmin lyhyen ja ytimekkään, jonka hyväksyminen tai hylkääminen käy nopeasti ja helposti. Tai jos minulla on tapaaminen voimakkaasti keltaisen tyypin kanssa, oma tehtäväni tulee luultavasti olemaan kärsivällinen kuunteleminen ja varautuminen siihen, että aiheesta poiketaan paljonkin. Jos olen kiinnostunut hänestä, hänkin luultavasti ennemmin tai myöhemmin kiinnostuu minun asiastani.

Myös ihmisen kirjoitukset (esim. sähköpostiviestit) vastaavat hyvin ihmisen puhevuorovaikutusta, eli väri on usein hyvin havaittavissa tekstistäkin. Kuinka pitkä viesti on? Kuinka asiakeskeinen se on? Kuinka asiatyylinen se on? jne. Esimerkiksi pitkän, luovasti ja poukkoilevasti kirjoitetun ja henkilökohtaisen tuntuisen viestin takana on luultavasti keltainen kirjoittaja. Sinisen viesti taas on selkeää kylmän asiallista kirjakieltä selkeästi jäsenneltynä ja vailla ainuttakaan pilkkuvirhettä. Paras vastaus viestiin on (kuten muussakin vuorovaikutuksessa) puhua samaa kieltä, eli vastata värille sopivalla tavalla.

”Kommunikaatio on usein toisen käyttäytymiseen sopeutumista”. Muita ei kiinnosta tippaakaan minun käyttäytymismallini vaan tietenkin heidän omansa. Siksi uskon, että tässä sitaatissa on totuuden siemen, jos tavoitteena on hyvät vuorovaikutustaidot. Vaikka ihmisen persoonallisuus on laajempi käsite, kuin pelkkä värikoodi, uskon, että tämän teorian hyvin hallitsemalla pääsee useimmissa tapauksissa tarpeeksi lähelle eri ihmisten käyttäytymismalleja ja toiminnan ohjureita. Erityisesti selkeimmissä tapauksissa, kun edustettuna on vahvasti vain yhtä väriä, tunnistamisvaihe on näillä raameilla varsin helppoa. Tämän jälkeen hyvä kommunikaatio on omasta mukautumiskyvystä kiinni. Siitä, kuinka halukas olet näkemään maailman muunkin, kuin omanväristesi lasien lävitse.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!