Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Idiootit ympärilläni

Kirjoitettu 19.06.19
Esseen kirjoittaja: Samuli Välimäki
Kirjapisteet: 3
Kirja: Idiootit Ympärilläni
Kirjan kirjoittaja: Thomas Erikson
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Idiootit ympärilläni

 

Lähden harvoin ”ylihypetetyn” viihteen perään, sillä olen pettynyt lukemattomia kertoja valtavirran hypettämiin tv-sarjoihin. Valitettavasti tämä kirja ei tee poikkeusta.

Kiivaat keskustelut treeneissämme kunkin henkilön ”väristä” ja käyttäytymismallista sai minut kuitenkin retkahtamaan tämän ruotsalaisen herran kirjoittamaan kirjaan.

 

”Minkä värinen sä oot?” – Sinivihrpunkeltainen

Onko sateenkaari vaihtoehto? Enkä tarkoita, että olisin osallistumassa jonkinlaiseen paraatiin, vaikka viime kerrasta onkin aikaa, kun viimeksi pukeuduin punaisiin nahkastringeihin. Kirjan suorittamisen jälkeen aloin kuitenkin miettimään läheisiä ihmisiäni ja kirjan avulla lokeroimaan heitä tiettyihin väreihin sekä käyttäytymismalleihin. Tunnistin ystävissäni sekä itsessäni tiettyjä pääpiirteitä, joita erivärisiin käyttäytymismalleihin kuului.

Hetken tutkailtuani huomasin, että värien niin sanotusti positiiviset ja negatiiviset piirteet eivät kohtaa hirveän monessakaan ihmisessä. Sekavan tästä Tikkurilan värikartasta tekee se, että ihmistä ei ole mahdollista lokeroida vain tiettyyn yhteen väriin, jonka vuoksi koko idea näistä ”erivärisistä ihmisistä” on mielestäni typerä.

 

Resepti ihmisyyteen 2019

Kaikilla ihmisillä on erilaiset luonteet, fyysiset-, psyykkiset-, sekä sosiaaliset ominaisuudet. Jos elämme sosiaalista elämää, jossa kasvotusten tapahtuva vuorovaikutus erilaisten ihmisten kanssa on arkipäivää, menestyksen resepti on seuraavanlainen:

  • Ämpärillinen maalaisjärkeä
  • Reilu kauhallinen avoimuutta
  • Sopivasti joustavuutta

Ymmärrä, että olemme kaikki erilaisia ja moni ihminen toimii eri tavoin, kuin sinä. Toinen suuttuu, kun kutsut häntä hölmöksi, toinen taas pitää asiaa huvittavana.

Heitä siis tämä värikartta helevethiin ja sukella avoimin mielin sosiaaliseen elämään, jossa ymmärrät ja hyväksyt ihmisten erilaisuuden. Hyvät sosiaaliset taidot tulevat käytännönkokemuksien kautta. Takaan, että yksikään keskustelu ei mene mönkään vain sen vuoksi, että olet itse ”keltainen” ja keskustelun toinen osapuoli ”sininen”. Jos mielestäsi näin kuitenkin on, saat rahasi takaisin.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!