Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Idiootit ympärilläni

Kirjoitettu 04.09.19
Esseen kirjoittaja: Viivi Piispanen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Idiootit ympärilläni
Kirjan kirjoittaja: Thomas Erikson
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Annoin ensimmäistä kertaa kirjojen kuuntelulle mahdollisuuden. Lähdimme lomamatkalle ulkomaille ja lentokoneeseen oli keksittävä jotain tekemistä, niinpä päätin kokeilla minulle uutta juttua ja kuunnella kirjan. Kuuntelu oli välillä haastavaa, sillä ajatus saattoi lähteä harhailemaan välillä jonnekin ihan muualle. Kelasin sitten kirjaa hieman taakse päin, kun huomasin, että nyt en ole kuunnellut hetkeen kirjaa, vaan ihan omia ajatuksiani. Tein kirjaa kuunnellessa samalla muistiinpanoja kännykkään, se auttoi keskittymään, kun oli jotakin tekemistä ja piti pysyä asiassa.

 

Idiootit ympärilläni on kirja, jota on hehkutettu hyvin paljon ja monet ovat suositelleet sen lukemista. Kirjassa esitellään neljä persoonallisuustyyppiä, jotka ovat nimetty värein punainen – hallitseva, keltainen – innostava, vihreä – vakaa ja sininen – analyyttinen. Ihmiset jakautuvat näihin värityyppeihin, mutta suurin osa on kuitenkin joidenkin värien sekoituksia ja vain harva on kokonaan yhden värinen. Kirjaa lukiessa mielessäni mietin kuka tuntemistani ihmisistä olisi minkäkin värinen. Jotkut ovat hyvin selkeitä ja selkeästi kokonaan yhden värisiä, kun taas suurinta osaa ihmisistä on vaikeampaa laittaa näihin väreihin, koska he luultavasti ovat värien yhdistelmiä.

 

Itse koen olevani eniten vihreä. Olen luonteeltani yleensä rauhallinen ja hillitty, kuuntelija ja ystävällinen, muut huomioon ottava ja en niinkään huomion keskipisteenä. Tutuimmat ja pitkäaikaisimmat kaverit taas saattaisivat ajatella minusta, että en todellakaan ole se rauhallisin ja hillityin tyyppi, joten koen, että minussa on myös jokin pienen pieni osa myös punaista, joka saattaa yllättää esimerkiksi tiimiläisiäni, sillä se puoli ei ole niin vahva minussa, eikä se näyttäydy kuin tutuimpien ihmisten seurassa, jos silloinkaan. Koen vain, että minussa on myös palanen punaista.

 

Minulle perhe ja läheiset ihmiset ovat hyvin tärkeitä ja he menevät kaiken edelle, joka on vihreälle tyypille ominaista. Uudempien tuttujen seurassa pelkään sanoa asioita suoraan ja oman mielipiteen ilmaisu saisi olla rohkeampaakin, mutta vihreätyyppi haluaa välttää konflikteja ja tykkää miellyttää muita, joten tämän voi selittää sillä. Tutumpien ihmisten seurassa saatan taas välillä vaikuttaa jopa ilkeältä, koska sanon asioita melko suoraan, joka puolestaan on punaiselle tyypille ominaista. Vaikuttaa hyvin ristiriitaiselle, jopa omasta mielestäni. Koen, että tämä kaikki johtuu siitä, että vihreä osa minua on niin paljon suurempi kuin punainen. Haluaisin ottaa haasteeksi omien mielipiteideni ilmaisemisen rohkeammin eli toimia tässä asiassa kuin punainen puoli minussa tekisi.

 

Tiimiakatemiavuosien aikana opimme varmasti tuntemaan toisemme paljon paremmin kuin perinteisesti opiskeltaessa, sillä olemme niin paljon tiimimme kanssa yhdessä. Tästä kirjasta on hyötyä tiimillemme, koska nyt meidän on helpompi ymmärtää toisiamme, kun tiedämme, kuka on mitäkin väriä ja miten mikäkin värityyppi toimii ja ajattelee. Ryhmä toimii parhaiten, kun siinä on sopivasti kaikkia värejä, eikä vaan yhdenlaisia ihmisiä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!