Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Increase your financial IQ

Kirjoitettu 05.12.14
Esseen kirjoittaja: Oskari Rouhiainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Increase your financial IQ
Kirjan kirjoittaja: Robert T. Kiyosaki
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Increase your financial IQ

Robert T. Kiyosaki

 

Oskari Rouhiainen

Ideaosuuskunta Into

 

 

Kuuntelin tämänkin äänikirjan YouTubesta.

 

Rahan ja valuutan ero

Ennen vuotta 1971 dollari oli rahaa jonka arvo oli sidottu kullan arvoon. Vuonna 1971 se muutettiin kelluvaksi valuutaksi. Kelluvaa valuuttaa kuten esim. Euroa ei kannata säästää sellaisenaa pankkitilillä sillä valuuttojen arvon luonnollinen ominaisuus on heikentyä suhteessa ostovoimaan. Samoin kävi meille Suomessa kun siirryimme markasta euroon. Ei siis ole järkevää säästää tai kerätä varallisuutta hilloamalla euroja pankkitilillä vaan sijoittaa ne oman varallisuusälykkyyden kehittämiseen. Kiyosakin mukaan kaikista paras tapa rikastua ja saavuttaa taloudellinen riippumattomuus on kehittää sijoittamalla omaa ymmärrystä siitä miten raha toimii ja kasvattaa omaa taloudellista älykkyyttään.

 

Verotus

Kiyosakin mukaan on luonnollista että verottajan tehtävä on kaikella mahdollisella tavalla verottaa mistä vain voi ja yrittäjän on siitä syystä ihan oikeutettua tehdä verosuunnittelua ja siten lisätä tulostaan merkittävästi sillä verotus on kuitenkin suurin kuluerä yrityksen liiketoiminnan ulkopuolella.

 

Maksa itsellesi aina ensin!

Seuraava tullee kuulostamaan suurimmalle osalle ihmisistä täysin edesvastuuttomalta ja tyhmältä toiminnalta. Olen jo muutaman vuoden ajan tehnyt kuten Kiyosaki tässä kirjassa opettaa. Kun saat rahaa niin siirrä ensimmäisenä siitä lohko sijoituksiin eli maksa itsellesi ensin. Sitten vasta huolehdi laskuista ja muista kustannuksista.

Minä olen jo muutaman vuoden ajan, aina vähänkään suuremman summan saadessani siirtänyt siitä ison lohkon asuntosijoitustililleni ja nyt tänään aloitin vielä kirjan innoittamana rahasto ja osakesijoittamisen tutustuakseni paremmin siihen maailmaan. Ostin 10 Nokian osaketta ja pienellä summalla erästä Intian rahastoa. Mietin laskuja vasta myöhemmmin ja usein huomaan jääväni hieman miinukselle laskujen maksamisen kanssa. Se motivoi minua keksimään rahaa jostakin aina vain lisää. En ole maksuhäiriöinen vaikka sitä varmaan tässä vaiheessa ajatteletkin vaan hoidan kyllä maksuni mutta omalla tavallani. Jos aina maksaisin laskuni ensimmäisenä ja sen jälkeen katsoisin tilin saldoa niin tuskin ikinä laittaisin niin suurta summaa sijoituksiin kuin mitä laitan kun teen sen heti kun raha tiliytyy tililleni. Näin tekemällä saan sijoituksiini säästettyä moninkertaisesti enemmän kuin maksamalla kulut ensin.

 

Miksi tahdon sijoittaa kiinteistöihin?

Rahan säästäminen versus sijoitusasunnon osto

Jos säästän 10 000€ tililleni ja annan sen muhia siellä 5 vuotta sen ostovoima tippuu nopeammin kuin mitä se tuottaa korkotuloja. Tätä kutsutaan inflaatioksi.

Leikitään että minulla on 50 000€ sijoittaa kiinteistöihin. Minulla on 2 vaihtoehtoa:

1. Ostan 50 000€ asunnon. Jos olen fiksu ja olen ostanut oikeanlaisen asunnon sen arvo voi olla viidessä vuodessa noussut vaikkapa 2%. Myyn asunnon hintaan 51 000€. Kun tähän lisätään vuokratulot (huomioituna 5 vuoden ajalta tyhjillään olleen 5 kk) tuolta ajalta yhtiövastikkeiden, verojen ja muiden kulujen jälkeen 11756€ voidaan laskea ROI:ksi 23,5%

2. Sijoitan 10 000€ vaikkapa asuntoon ja saan pankin lainaamaan minulle 80% asunnon ostohinnasta saan 50 000€ asunnon. Jos olen fiksu ja olen ostanut oikeanlaisen asunnon sen arvo voi olla viidessä vuodessa noussut vaikkapa 2%. Myyn asunnon hintaan 51 000€. Asunnon vuokratuloilla olen kattanut lainan korot n.4 400€ ja lyhentänyt lainaa noin 7600€ (5kk tyhjilläolo huomioituna). Olen siis saanut tuottoa 8 600€ sijoitukselleni eli ROI on 10 000€:n sijoitukselleni 86%.

Voin siis ostaa viisi asuntoa joissa oma sijoitusosuuteni on 10 000€ jolloin olen 5 vuodessa saanut tuottoa 5 x 8600€ eli 43 000€!

Kiinteistöjen arvon nousuun ei kannata sijoituksissaan luottaa. Merkitystä on vain sillä mitä vuokralaiset ovat valmiita asunnoistaan vuokraa maksamaan. Kun kiinteistöjen arvot romahtavat ja pankit lunastavat asuntoja joiden asukkaiden velan suuruus ylittää asunnon arvon lisääntyy luonnollisesti vuokra-asuntojen kysyntä. Kun vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa kasvavat myös vuokrien hinnat. Erittäin suuri alueellinen sijoittaja pitää myös seurantaa asuinalueen palveluiden ja työpaikkojen pysymisestä muutoksista. Tämä on osa taloudellista älykkyyttä.

 

Asunnon oston niksejä

Ota lainaa sijoitusasuntoa varten.

Tiedä mihin sijoitat.

Aloita pienellä sijoituksella ja jatka pienenä sijoittajana kunnes taloudellinen älykkyytesi kuten tietous sijoitusasunnoista ja kohteistasi kasvaa.

Ensimmäinen askel asunnon oston jäkeen on vuokran nosto 100 eurolla seuraavan 3 vuoden aikana. Remontoi pankin rahalla asunnon sisustaa tai alkoasua ja pihaa.

Vähennä kustannuksia. Vakuutusmaksut, sähkön ja vedenkulutus ja vuokralaisen vaihdon nopeus ovat parannuskohteita, joilla säästät kuluissa. Huonojen sijoittajien heikosti ylläpitämät asunnot ovat hyviä sijoituskohteita sillä juuri niissä on maksimaalinen mahdollisuus nostaa arvoa ja vähentää kuluissa.

Vakuuta asuntosi joihin sijoitat.

Sijoita aina vain sen verran mitä olet valmis häviämään!

 

Kehittyneempien sijoittajien taktiikoita

OPM (other peoples money)

Pankin lainaraha on verottamatonta ja se lisää ROI:ta

ROI (return on investment)

 

Rahaa ei mistään

Jos otat lainaa myös remonttiin ja se nostaa vuokratuloja enemmän kuin mitä remontti maksaa on ROI silloin sijoittajalle ääretön prosenttia sillä silloin arvon lisäykseen sijoittaja ei ole laittanut lanttiakaan ja saa siitä silti tuloja.

 

Sijoitustietämyksen lisääminen

Tiedä mistä saat tietoa. Sinun täytyy olla varma että tieto on hyvää jotta sitä voi käyttää, Sisäpiiritieto on laitonta jos yrityksen ulkopuolinen saa tietoa joltain yrityksen työntekijältä ja käyttää sitä hyväksi sijoittamisessaan. Parasta on olla lähelä sijoituskohteensa sisäpiiriä jotta saisit tärkeitä tietoja ensimmäisenä ja ehdit reagoida tietoon ensimmisenä. Tieto täytyy varmistaa sillä tuet lähes varmasti häviämään rahaa jos luotat mielipiteeseen tiedon sijaan.

Laki ja säädöstietämys on erittäin tärkeää tietämystä. Se ennaltaehkäisee sitä, että joku sinua tietävämpi viilaa sinua linssiin ja mahdollistaa sen että voit itse käyttä sitä pelinappulana tietämättömiä kohtaan.

Hopea on siitä hyvä sijoituskohde että sitä tarvitaan elektroniikan valmistuksessa ja että on arvioitu että 95% kaikesta olemassaolevasta hopeasta on jo käytössä. Kullasta sen sijaan on arvioitu että 95% siitä on vielä kaivamatta.

 

Pankki ja minä

Pankki ei ole kiinnostunut akateemisesta taustastani sillä pankkia kiinnostaa vain taloudellinen älykkyyteni. Mene siis pankkiin valmiina todistamaan taloudellisen älykkyytesi.

 

“Robert T. Kiyosakin Kirja Increase your financial IQ on paras talousälykkyyden kirja mitä olen koskaan lukenut!”

– Oskari Rouhiainen –

 

Jos olet kiinnostunut sijoittamisesta, rikastumisesta tai taloudellisesesta vapaudesta suosittelen lukemaan seuraavat kirjat kyseisessä järjestyksessä:

1. Rikas isä, köyhä isä

2. Trumpin ja Kiyosakin Rikastu!

3. Increase your financial IQ

 

“Omistus ei tee sinusta rikasta. Talouden tuntemus ja finanssiviisaus on se mikä tekee sinusta rikkaan tai köyhän!”

 

 

 

 

 

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!